Wiele osób pomija ważną czynność. Konserwy zamieniają się w bomby z opóźnionym zapłonem

Żywność w konserwach ma wiele zalet. Puszki pozwalają m.in. na długotrwałe przechowywanie produktów spożywczych z zachowaniem ich właściwości. Warto jednak zwrócić uwagę na prawidłowe korzystanie z tak zakonserwowanej żywności. Przez ten często popełniany błąd jedzenie z puszki może zaszkodzić.

Nie popełniaj tego błędu, korzystając z żwyności w puszceNie popełniaj tego błędu, korzystając z żywności w puszce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wbrew panującej opinii po żywność z puszki możemy sięgać bez obaw. Produkty te dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, w niektórych przypadkach nawet więcej w porównaniu do produktów przechowywanych metodą tradycyjną. Należy jednak pamiętać o bardzo ważnej czynności, jaką należy podjąć przed otwarciem puszki. To uchroni przed przenoszeniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Żywność z puszki. Pamiętaj o tej czynności, otwierając konserwy

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest niewycieranie górnej części puszki przed jej otwarciem. Należy mieć na względzie, że konserwy muszą przebyć długą drogę, zanim trafią na półki sklepowe i te nasze - kuchenne. Składowane w magazynach, ciężarówkach czy samolotach zbierają kurz i brud, dlatego też pokrywki powinny być dokładnie myte przed otwarciem. To zmniejsza ryzyko skażenia krzyżowego.

Skażenie krzyżowe to szkodliwy w skutkach proces, w którym drobnoustroje przenoszone są w sposób niezamierzony z jednej substancji lub jednego obiektu na inną substancję lub inny obiekt.

Potwierdza to Jamie Mok, dietetyk i rzecznik amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics). Specjalista radzi konsumentom, by zawsze myli i wycierali pokrywki puszek, by ograniczyć rozprzestrzenianie się zarazków i bakterii oraz zapobiec roznoszeniu chorób przenoszonych przez żywność. Jak dodaje, kurz, brud i inne zarazki, które zebrały się na pokrywce, mogą przedostać się do żywności.

Umyj pokrywki puszek przed ich otwarciem, aby szkodliwe cząstki nie przedostały się do żywności. Pamiętaj, że przed otwarciem powinno się myć wszystkie puszki, również z napojami - czytamy na stronie amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki.

Zachowaj ostrożność, używając jedzenia z puszki
Zachowaj ostrożność, używając jedzenia z puszki © Pixabay

Jak myć puszkę, by uniknąć skażenia?

Jamie Mok zaleca konsumentom, by (według wytycznych amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków - Food and Drug Adminstration) dokładnie myć pojemniki - w tym pokrywki puszek - wodą z detergentem przez co najmniej 20 sekund. Do tego warto użyć szczotki do szorowania, aby dotrzeć do głębokich krawędzi lub szczelin.

Podczas wykonywania tej czynności dobrze jest zwrócić uwagę na wygląd puszki - oznakami zepsucia znajdującej się wewnątrz żywności są wybrzuszenia, wgniecenia lub rdzewienie opakowania. Jeśli puszka jest cała, bez uszkodzeń, opłucz ją dokładnie ciepłą wodą, osusz i dopiero po tym możesz ją bezpiecznie otworzyć.

Warto również pamiętać o tym, by zwartość puszki, po otwarciu, przechowywać w lodówce w szklanych lub plastikowych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dlaczego? Powodów jest kilka, jednak jednym z najważniejszych jest fakt, że otwarta puszka pod wpływem tlenu powoduje przenikanie do pożywienia cząsteczek z metalowego opakowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥