Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Grudzień to czas mniejszych lub większych spotkań wigilijnych, podczas których miło jest wymienić się podarunkami. Najbardziej cieszą samodzielnie przygotowanie ciasteczka lub pralinki. Poniżej przepis na kuleczki bez grama cukru.
Świąteczne pralinki są bardzo łatwe do przygotowania, a smakują tak, że nie sposób się od nich oderwać. Zwłaszcza gdy wiesz, że zjedzenie nawet kilku kulek jedna po drugiej nie pójdzie w boczki. Przygotuj z nimi słodkie upominki dla przyjaciół – owiń w celofan i przewiąż wstążką lub spakuj do ozdobnego pudełka.
Ciasto Biały Snickers. Zniknie aż do ostatniego okruszka
Przepis na zdrowe pralinki
Możesz zmieniać składniki świątecznych pralinek, a tym samym wprowadzać modyfikacje smakowe. Zamiast suszonych moreli dodaj żurawinę, a orzechy włoskie wymień na pistacje. Kulki obtocz w drobno posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych lub sypkim kakao. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni, a z każdym kolejnym dniem smakują coraz lepiej.
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli,
- 80 g suszonych moreli,
- 120 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego lub masła orzechowego,
- orzechy do obtoczenia pralinek
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby zmiękły. Odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj suszone morele i zmiksuj na gęstą, lepką masę.
- Następnie dodaj orzechy włoskie, kakao, cynamon i szczyptę soli. Zmiksuj tak, żeby rozdrobnić orzechy i połączyć składniki. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodaj łyżkę oleju kokosowego lub masła orzechowego.
- Z masy uformuj kulki, a następnie obtocz je w drobno posiekanych orzechach.
- Ułóż na tacy, przykryj papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.