Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Uszka to jeden z najpopularniejszych dodatków do barszczu. Przypominają nieco pierogi, ale wyróżnia je nietypowy kształt i delikatność. Idealne uszka powinny być miękkie i delikatne. Podstawą jest tutaj dobre ciasto.
Kiedy na stole pojawiają się moje uszka wigilijne, nikt nie potrafi odmówić sobie dokładki. Podstawą uszek jest pyszne ciasto, podobne do pierogowego. Zamiast jednak dodawać jajko, które nieraz zamienia je w twardą i zbitą bryłę, stawiam na dodatek ciepłego mleka i masła. To właśnie ten prosty zabieg jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu uszka wychodzą idealnie delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Przepis na barszcz 92-letniej pani Henryki
Ciasto na uszka
Przygotowanie ciasta jest proste, ale warto poświęcić mu kilka minut więcej. Im dłużej będziemy zagniatać ciasto ciepłymi dłońmi, tym bardziej będzie ono elastyczne i podatne na formowanie. Przygotuj stolnicę, włącz swoją ulubioną świąteczną piosenkę i zagniataj przez minimum 4-5 minut.
Tradycyjne ciasto na pierogi opiera się na wodzie, która aktywuje gluten w mące, dając elastyczną, ale czasem twardą strukturę. Dodatek tłuszczu w postaci masła oraz mleka zmienia ten proces. Tłuszcz hamuje nadmierny rozwój glutenu, "skracając" go, co sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i miękkie. Mleko dodatkowo zmiękcza ciasto i nadaje mu subtelnej słodyczy.
Tak przygotowane ciasto na uszka zachwycą całą rodzinę bez względu na to, jaki farsz wybierzesz. Mogą to być leśne grzyby, pieczarki z cebulką czy też soczewica. Otulające je mięciutkie, delikatne ciasto będzie gwiazdą na talerzu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 70 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz dzień wcześniej. Następnego dnia zlej wodę, zalej je świeżą i gotuj przez około 15 minut.
- Odcedź, przestudź i posiekaj.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzuć posiekane grzyby i smaż przez kilka minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
- Przejdź do ciasta. Mąkę wymieszaj z solą.
- Wlej do niej gorące mleko oraz rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut na jednolitą masę.
- Odstaw na 15 minut, by gluten zaczął pracować. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Cienko rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki wytnij kółka.
- Nałóż porcję farszu i szczelnie zaklej brzegi, jak w pierogach.
- Złap dwa końce pieroga i połącz, tworząc uszko.
- Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe uszka podaj z wigilijnym barszczem lub serwuj okraszone cebulką. Smacznego!