WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin

Dużo mówi się o diecie dobrej dla serca, ale na co dzień i tak często wracamy do "kanapki z czymś na szybko". Tymczasem to właśnie pasta kanapkowa może stać się sprzymierzeńcem sercowca – pod warunkiem że jest dobrze skomponowana. Podpowiadamy, z czym można ją zrobić.

Jaka pasta kanapkowa dla sercowców? Jaka pasta kanapkowa dla sercowców?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa
Angelika Grabowska

Dobra pasta dla "sercowca" powinna w możliwie największym stopniu zastępować to, co dla serca najmniej korzystne: tłuste wędliny, pasztety z dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych czy sery żółte pełne soli. O wiele lepszym wyborem są ryby morskie, warzywa strączkowe, awokado i oliwa z oliwek. To one tworzą bazę pasty, która nie tylko smakuje, ale realnie wspiera układ krążenia.

Dlaczego te składniki wspierają prace serca?

Ryby takie jak łosoś dostarczają cennych kwasów omega-3. To właśnie one pomagają obniżać stężenie trójglicerydów, wpływają korzystnie na profil cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Awokado z kolei jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a jednocześnie dodaje paście kremowej konsystencji, dzięki czemu nie potrzebujemy majonezu.

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Drugim filarem takiej pasty jest ciecierzyca. To roślinne źródło białka i błonnika, które wiąże część cholesterolu w przewodzie pokarmowym i pomaga usuwać go z organizmu. Dzięki dodatkowi strączków kanapka staje się bardziej sycąca, stabilizuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Nie można też pominąć roli oliwy z oliwek. To jeden z symboli diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jeden z najzdrowszych modeli żywienia dla układu krążenia. Oliwa jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli, które zabezpieczają naczynia przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym. Zastąpienie nią masła czy smalcu to prosty sposób, by "odchudzić" swoją kanapkę z tłuszczów nasyconych.

Tak skomponowana pasta ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę: pozwala znacząco ograniczyć sól. Jej smak budują zioła, czosnek, cytryna i naturalna słoność ryby, a nie duże ilości soli kuchennej czy gotowych przypraw z dodatkiem wzmacniaczy smaku. Podając pastę na pełnoziarnistym pieczywie i w towarzystwie świeżych warzyw – pomidora, rzodkiewki, papryki – otrzymujemy posiłek, który wpisuje się w zasady zdrowego żywienia, a przy tym jest prosty do przygotowania i dobrze znosi przechowywanie w lodówce.

Przygotowanie pasty

Składniki:

  • 1 mała puszka ciecierzycy (ok. 200 g po odsączeniu),
  • 80-100 g upieczonego lub ugotowanego łososia (bez skóry i ości),
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty), opcjonalnie,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypta soli (lub mieszanka ziół bez soli).

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź i opłucz ciecierzycę, przełóż do miski,
  2. dodaj pokruszonego łososia i miąższ z połówki awokado,
  3. wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek, zioła, pieprz i ewentualnie odrobinę soli,
  4. ugnieć całość widelcem lub krótko zmiksuj blenderem, aby uzyskać pastę z drobnymi kawałkami,
  5. podawaj na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇