Z mięsa z rosołu robię pyszną pastę kanapkową. To świetne smarowidło do chleba

Kiedy po niedzielnym obiedzie pozostają resztki kurczaka i rosołu, wiele osób nie wie, co z nimi zrobić. Nie wszyscy są przekonani do przepisów zero waste, ale myślę, że to tylko dlatego, że nie trafili na odpowiedni. Nie wystarczy zmiksować mięso – żeby powstało pyszne smarowidło na kanapki, potrzeba kilku dodatkowych składników i odpowiedniej proporcji.

Pastę kurczakową możesz położyć na grzankach i podać z oliwkamiPastę kurczakową możesz położyć na grzankach i podać z oliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smarowidła na kanapki są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z weekendowego obiad, o ile wiesz, jak się do tego zabrać. Rozgotowane mięso czy warzywa z rosołu nie mają już w sobie tak wiele smaku, chociaż nie są pozbawione składników odżywczych. Jednak wystarczy kilka prostych dodatków, aby domowa pasta stała się mocną konkurencją dla sklepowych wędlin.

Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek

Pasta kurczakowa z niedzielnego rosołu

Jeszcze do niedawna mięso z rosołu przerabiałam tylko na farsz do pierogów lub krokietów. Odkąd znalazłam przepis na pastę kurczakową, mam dylemat: czy tym razem pójść w kierunku kolejnego obiadu, czy przygotować smarowidło do chleba. Często komisyjnie w rodzinie wybieramy pastę. Sekretem jej idealnego smaku jest podsmażona cebulka, kilka ogórków konserwowych i odrobina musztardy. Gładką konsystencję gwarantują majonez i niewielka ilość zimnego rosołu.

Przepis na pastę kurczakową z mięsa z rosołu

Do pasty możesz dodać świeże zioła, jednak nie radzę ich miksować razem ze wszystkimi składnikami. Natkę pietruszki, bazylię, kolendrę lub szczypiorek posiekaj drobno i wymieszaj z porcją pasty, co do której wiesz, że zostanie od razu wykorzystana. Pozostałą pastę przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Składniki:

  • 300 g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1–2 łyżki zimnego rosołu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddziel od skóry i kości. Włóż do kielicha blendera.
  2. Cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła, po czym dodaj do mięsa. Wrzuć także ogórki konserwowe, pokrojone na mniejsze kawałki.
  3. Dodaj majonez, musztardę i 1–2 łyżki zimnego rosołu.
  4. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj łyżką.
  6. Przed podaniem wstaw na 1–2 godziny do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟