Z mięsa z rosołu robię pyszną pastę kanapkową. To świetne smarowidło do chleba
Kiedy po niedzielnym obiedzie pozostają resztki kurczaka i rosołu, wiele osób nie wie, co z nimi zrobić. Nie wszyscy są przekonani do przepisów zero waste, ale myślę, że to tylko dlatego, że nie trafili na odpowiedni. Nie wystarczy zmiksować mięso – żeby powstało pyszne smarowidło na kanapki, potrzeba kilku dodatkowych składników i odpowiedniej proporcji.
Smarowidła na kanapki są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z weekendowego obiad, o ile wiesz, jak się do tego zabrać. Rozgotowane mięso czy warzywa z rosołu nie mają już w sobie tak wiele smaku, chociaż nie są pozbawione składników odżywczych. Jednak wystarczy kilka prostych dodatków, aby domowa pasta stała się mocną konkurencją dla sklepowych wędlin.
Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek
Pasta kurczakowa z niedzielnego rosołu
Jeszcze do niedawna mięso z rosołu przerabiałam tylko na farsz do pierogów lub krokietów. Odkąd znalazłam przepis na pastę kurczakową, mam dylemat: czy tym razem pójść w kierunku kolejnego obiadu, czy przygotować smarowidło do chleba. Często komisyjnie w rodzinie wybieramy pastę. Sekretem jej idealnego smaku jest podsmażona cebulka, kilka ogórków konserwowych i odrobina musztardy. Gładką konsystencję gwarantują majonez i niewielka ilość zimnego rosołu.
Przepis na pastę kurczakową z mięsa z rosołu
Do pasty możesz dodać świeże zioła, jednak nie radzę ich miksować razem ze wszystkimi składnikami. Natkę pietruszki, bazylię, kolendrę lub szczypiorek posiekaj drobno i wymieszaj z porcją pasty, co do której wiesz, że zostanie od razu wykorzystana. Pozostałą pastę przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- 2 ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1–2 łyżki zimnego rosołu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso oddziel od skóry i kości. Włóż do kielicha blendera.
- Cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła, po czym dodaj do mięsa. Wrzuć także ogórki konserwowe, pokrojone na mniejsze kawałki.
- Dodaj majonez, musztardę i 1–2 łyżki zimnego rosołu.
- Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj łyżką.
- Przed podaniem wstaw na 1–2 godziny do lodówki.