Blenduję kurczaka i kilka warzyw. Pasta tak pyszna, że chce się oblizać miskę

Pasta kanapkowa to nie tylko jajka. W tym przepisie główną rolę odgrywa inny składnik. Smarowidło jest tak smaczne, że robię je na okrągło.

Pasta z kurczakaPasta z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wystarczy chwycić za piersi z kurczaka i kilka składników, by wyczarować nieziemsko smaczną pastę kanapkową. Żaden gotowiec nie ma nawet podjazdu. Do przygotowania nie potrzeba ani specjalnych umiejętności, ani dużo czasu. Dzięki temu kurczakowa pasta kanapkowa szybko wysuwa się na podium wśród śniadań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Pasta kanapkowa z kurczakiem

Ta pasta powstaje w moim domu najczęściej dzień po tym, gdy na obiad był rosół. Podczas gotowania zupy dorzucam do garnka filety z kurczaka, które następnie wyciągam i zamieniam w pastę. To smaczna odpowiedź na odwieczne pytanie: co zrobić z mięsem z rosołu. Oczywiście możesz ugotować filety bez zupy, po prostu w wodzie z dodatkiem przypraw. Szkoda czekać do niedzieli, by spróbować tej pasty.

Proste kanapki z pastą kurczakową
Proste kanapki z pastą kurczakową © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Kurczak i jajka to doskonałe źródła białka, które zapewnia uczucie sytości na długo, a dodatek szczypiorku nadaje paście nutę świeżości i lekkiej ostrości. Aby pasta była lżejsza, można zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym. Jeśli lubisz pikantne, wyraziste smaki, możesz do pasty z kurczaka dodać odrobinę chrzanu lub ostrej papryki.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka,
  • 100 g sera żółtego lub tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu,
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Filety ugotuj w rosole, bulionie lub wodzie z przyprawami.
  2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
  3. Ugotowane mięso pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Możesz je również porwać przy pomocy dwóch widelców.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę jajka oraz ogórki kiszone, dorzuć starty ser, majonez, jogurt oraz musztardę.
  5. Dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekany koperek.

Gotową pastę kanapkową wyłóż na kanapki lub rozprowadź na tortilli. Sprawdzi się zarówno na świeżych bułeczkach, jak i tostowanym chlebie. Możesz ją także wykorzystać do wypełnienia korpusów z kruchego ciasta, robiąc w ten sposób efektowne babeczki na słono.

Przed zjedzeniem dobrze jest schłodzić pastę z jajek i kurczaka, by smaki odpowiednio się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser