PrzepisŚniadanieZjedz na śniadanie, a zapomnisz o podjadaniu. Najlepszy pomysł na jajka

Zjedz na śniadanie, a zapomnisz o podjadaniu. Najlepszy pomysł na jajka

Wiele osób bez śniadania nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Wśród porannych klasyków królują jajka pod różnymi postaciami. Następnym razem postaw

To jeden z najlepszych przepisów na śniadanie
To jeden z najlepszych przepisów na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy do okien puka wiosna, chęć do zdrowego odżywiania zdecydowanie wzrasta. Kolorowa pasta jajeczna z warzywami to ekspresowy przepis na pyszne śniadanie, które pozwoli przemycić porcję warzyw już od samego rana. Jeśli do tego wypełnimy nią kawałki papryki lub pełnoziarniste pieczywo, na stoły trafi posiłek, który pochwaliłby niejeden dietetyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

50 lat prowadzi piekarnie. Nie szczypie się w język mówiąc o cenach

Czy jajka na śniadanie są zdrowe?

Wokół jedzenia jajek narosło wiele mitów. Jeśli jednak nie masz indywidualnych przeciwwskazań, to są one jedną z najlepszych opcji na rozpoczęcie dnia. Są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Białko zapewnia uczucie sytości na długo, co pomaga kontrolować apetyt i unikać podjadania między posiłkami. To naturalny sprzymierzeniec zdrowej i pełnowartościowej diety, również tej redukcyjnej. Znajdujące się w jajkach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca.

Jajka na pastę jajeczną
Jajka na pastę jajeczną© Adobe Stock

Jajka zawierają witaminy (A, D, E, K, z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, selen). Znaleźć w nich można również luteinę i zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu.

Wiosenna pasta jajeczna z warzywami

Jednym z najlepszych przepisów na śniadanie z jajkami jest pasta jajeczna. Zamiast jednak mieszać jajka z majonezem, postaw na połączenie ich ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Dzięki temu już pierwszy posiłek otworzysz porcją witamin. Zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym znacząco obniża kaloryczność pasty, czyniąc ją lżejszą i łatwiejszą do strawienia.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego,
  • pół czerwonej cebulki,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kromki razowego pieczywa,
  • serek śmietankowy
  • liście świeżej sałaty,
  • pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  2. Przełóż jajka do miski i rozgnieć lub pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Rzodkiewki, ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Dodaj do jajek.
  4. Dorzuć posiekany koperek, szczypiorek, jogurt naturalny oraz musztardę.
  5. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Kromkę pieczywa posmaruj serkiem śmietankowym i dodaj sałatkę.
  7. Wyłóż pastę jajeczną i udekoruj całość pomidorkami koktajlowymi.

Pyszne i zdrowe śniadanie z jajkami w roli głównej jest już gotowe. Smacznego!

przepisporadyśniadanie

Wybrane dla Ciebie