Domowa tortilla z kurczakiem smażonym na chrupko. Nie spojrzysz już nigdy w stronę gotowych placków

Tortilla z kurczakiem to idealny kompromis między domowym obiadem a daniem z kategorii fast foodów. Piękne wysmażone placki wypełnione chrupiącymi kawałkami kurczaka i warzywami są pożywną opcją, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Domowa tortillaDomowa tortilla
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chociaż placki do tortilli można kupić niemal w każdym sklepie, to przygotowanie ich samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Domowa tortilla z kurczakiem jest lekko chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, a wypełnienie ulubionymi dodatkami sprawia, że zamienia się w najlepszy obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Domowa tortilla

Pozornie placki tortilli to prosta sprawa, ale patrząc na skład gotowców, można się zdziwić. Tymczasem zrobienie wrapów w domu jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Potrzebne są tylko cztery składniki, by cieszyć się najlepszym smakiem i jakością.

W środku placka znalazło się miejsce dla pysznych kąsków z kurczaka w aromatycznej panierce. Trzeba ich jednak pilnować, bo dziwnym sposobem znikają z talerza jeszcze przed zawinięciem w tortillę. Do tego świeże, chrupiące warzywa i o kupnym kebabie czy tortilli z fast fooda nikt nawet nie pomyśli.

Składniki:

Tortille 5 szt:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.

Kurczak:

  • 3 filety z kurczakiem,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych.

Dodatki:

  • sałata,
  • pomidory,
  • ogórek zielony,
  • czerwona cebula,
  • kukurydza konserwowa,
  • sos.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, wlej gorącą wodę, olej i wsyp sól. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

Ciasto na tortillę
Ciasto na tortillę © Pyszności

Krok 2. Filet z kurczaka pokrój w mniejsze paski i obtocz w mące. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj musztardę, słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól i wymieszaj. W trzeciej umieść pokruszone płatki kukurydziane i panieruj mięso.

Panierowanie kurczaka
Panierowanie kurczaka © Pyszności

Krok 3. Ciasto podziel na pięć mniejszych części i rozwałkuj. Podpiekaj na suchej patelni z obu stron, aż zacznie się rumienić.

Domowe placki tortilli
Domowe placki tortilli © Pyszności

Krok 4. Kurczaka w panierce smaż w gorącym, dość głębokim oleju, aż będzie rumiany. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kurczak w panierce z płatków
Kurczak w panierce z płatków © Pyszności

Krok 5. Na środku placka tortilli umieść porwaną sałatę. Dodaj kurczaka i polej go ulubionym sosem, na przykład tysiąca wysp, majonezowym czy czosnkowym. Dodaj plastry ogórka oraz pomidora, pokrojoną w pióra cebulę i kukurydzę.

Tortilla z dodatkami
Tortilla z dodatkami © Pyszności

Krok 6. Zawiń tortillę i gotowe. Pszenne placki smakują lepiej niż gotowce, a chrupiący kurczak i warzywa tylko dopełniają dzieła. Smacznego!

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje