Domowa tortilla z kurczakiem smażonym na chrupko. Nie spojrzysz już nigdy w stronę gotowych placków
Tortilla z kurczakiem to idealny kompromis między domowym obiadem a daniem z kategorii fast foodów. Piękne wysmażone placki wypełnione chrupiącymi kawałkami kurczaka i warzywami są pożywną opcją, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Chociaż placki do tortilli można kupić niemal w każdym sklepie, to przygotowanie ich samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Domowa tortilla z kurczakiem jest lekko chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, a wypełnienie ulubionymi dodatkami sprawia, że zamienia się w najlepszy obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem
Domowa tortilla
Pozornie placki tortilli to prosta sprawa, ale patrząc na skład gotowców, można się zdziwić. Tymczasem zrobienie wrapów w domu jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Potrzebne są tylko cztery składniki, by cieszyć się najlepszym smakiem i jakością.
W środku placka znalazło się miejsce dla pysznych kąsków z kurczaka w aromatycznej panierce. Trzeba ich jednak pilnować, bo dziwnym sposobem znikają z talerza jeszcze przed zawinięciem w tortillę. Do tego świeże, chrupiące warzywa i o kupnym kebabie czy tortilli z fast fooda nikt nawet nie pomyśli.
Składniki:
Tortille 5 szt:
- 2 szklanki maki pszennej,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju.
Kurczak:
- 3 filety z kurczakiem,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych.
Dodatki:
- sałata,
- pomidory,
- ogórek zielony,
- czerwona cebula,
- kukurydza konserwowa,
- sos.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, wlej gorącą wodę, olej i wsyp sól. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Krok 2. Filet z kurczaka pokrój w mniejsze paski i obtocz w mące. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj musztardę, słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól i wymieszaj. W trzeciej umieść pokruszone płatki kukurydziane i panieruj mięso.
Krok 3. Ciasto podziel na pięć mniejszych części i rozwałkuj. Podpiekaj na suchej patelni z obu stron, aż zacznie się rumienić.
Krok 4. Kurczaka w panierce smaż w gorącym, dość głębokim oleju, aż będzie rumiany. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5. Na środku placka tortilli umieść porwaną sałatę. Dodaj kurczaka i polej go ulubionym sosem, na przykład tysiąca wysp, majonezowym czy czosnkowym. Dodaj plastry ogórka oraz pomidora, pokrojoną w pióra cebulę i kukurydzę.
Krok 6. Zawiń tortillę i gotowe. Pszenne placki smakują lepiej niż gotowce, a chrupiący kurczak i warzywa tylko dopełniają dzieła. Smacznego!