PrzepisObiadDomowa tortilla z kurczakiem smażonym na chrupko. Nie spojrzysz już nigdy w stronę gotowych placków

Domowa tortilla z kurczakiem smażonym na chrupko. Nie spojrzysz już nigdy w stronę gotowych placków

Tortilla z kurczakiem to idealny kompromis między domowym obiadem a daniem z kategorii fast foodów. Piękne wysmażone placki wypełnione chrupiącymi kawałkami kurczaka i warzywami są pożywną opcją, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Domowa tortilla
Domowa tortilla
Źródło zdjęć: © Pyszności

Chociaż placki do tortilli można kupić niemal w każdym sklepie, to przygotowanie ich samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Domowa tortilla z kurczakiem jest lekko chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, a wypełnienie ulubionymi dodatkami sprawia, że zamienia się w najlepszy obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Domowa tortilla

Pozornie placki tortilli to prosta sprawa, ale patrząc na skład gotowców, można się zdziwić. Tymczasem zrobienie wrapów w domu jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Potrzebne są tylko cztery składniki, by cieszyć się najlepszym smakiem i jakością.

W środku placka znalazło się miejsce dla pysznych kąsków z kurczaka w aromatycznej panierce. Trzeba ich jednak pilnować, bo dziwnym sposobem znikają z talerza jeszcze przed zawinięciem w tortillę. Do tego świeże, chrupiące warzywa i o kupnym kebabie czy tortilli z fast fooda nikt nawet nie pomyśli.

Składniki:

Tortille 5 szt:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.

Kurczak:

  • 3 filety z kurczakiem,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych.

Dodatki:

  • sałata,
  • pomidory,
  • ogórek zielony,
  • czerwona cebula,
  • kukurydza konserwowa,
  • sos.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, wlej gorącą wodę, olej i wsyp sól. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

Ciasto na tortillę
Ciasto na tortillę© Pyszności

Krok 2. Filet z kurczaka pokrój w mniejsze paski i obtocz w mące. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj musztardę, słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól i wymieszaj. W trzeciej umieść pokruszone płatki kukurydziane i panieruj mięso.

Panierowanie kurczaka
Panierowanie kurczaka© Pyszności

Krok 3. Ciasto podziel na pięć mniejszych części i rozwałkuj. Podpiekaj na suchej patelni z obu stron, aż zacznie się rumienić.

Domowe placki tortilli
Domowe placki tortilli© Pyszności

Krok 4. Kurczaka w panierce smaż w gorącym, dość głębokim oleju, aż będzie rumiany. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kurczak w panierce z płatków
Kurczak w panierce z płatków© Pyszności

Krok 5. Na środku placka tortilli umieść porwaną sałatę. Dodaj kurczaka i polej go ulubionym sosem, na przykład tysiąca wysp, majonezowym czy czosnkowym. Dodaj plastry ogórka oraz pomidora, pokrojoną w pióra cebulę i kukurydzę.

Tortilla z dodatkami
Tortilla z dodatkami© Pyszności

Krok 6. Zawiń tortillę i gotowe. Pszenne placki smakują lepiej niż gotowce, a chrupiący kurczak i warzywa tylko dopełniają dzieła. Smacznego!

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie