Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę

Wyobrażasz sobie typowe szwajcarskie śniadanie jako obfity bufet pełen kiełbasek, jajek i świeżych wypieków? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom, Szwajcarzy preferują zdecydowanie lżejsze i zdrowsze posiłki na poranne rozpoczęcie dnia. Ich faworytem jest Birchermüesli - wyjątkowa owsianka, która narodziła się właśnie w tym malowniczym kraju.

Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankęUlubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie w Szwajcarii nie wygląda tak, jak moglibyśmy sobie wyobrazić. Zamiast obfitego bufetu z kiełbaskami i jajkami, Szwajcarzy wybierają coś zupełnie innego – muesli. To popularne śniadanie na całym świecie ma swoje korzenie właśnie w tym alpejskim kraju i jest dziełem doktora Maximiliana Oskara Birchera-Bennera. Co ciekawe, muesli początkowo było dietetycznym obiadem serwowanym w sanatoriach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Historia narodzin muesli

Maximilian Oskar Bircher-Benner, szwajcarski lekarz, stworzył muesli ponad 100 lat temu jako dietetyczny posiłek dla kuracjuszy. Jego celem było wprowadzenie pełnoziarnistej diety wzbogaconej o świeże owoce, co było dość rewolucyjne jak na tamte czasy. W XIX wieku przetworzona żywność była uważana za zdrową, a surowe owoce i warzywa często omijano szerokim łukiem. W burżuazyjnych kręgach dominowało mięso jako główne źródło energii.

Bircher-Benner, inspirowany tradycyjnymi posiłkami alpejskich pasterzy, stworzył przepis na muesli składające się z czterech składników: owoców, orzechów, mleka i płatków owsianych. Pierwotnie muesli było serwowane jako Apfeldiätspeise, czyli dietetyczny posiłek jabłkowy, mający na celu regenerację sił życiowych pacjentów. Medyk wierzył, że surowa żywność jest kluczem do zdrowia i dobrej kondycji.

Przepis na oryginalne Birchermüesli doktora Birchera-Bennera

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez noc w 3 łyżkach wody,
  • 1 łyżka skondensowanego słodzonego mleka,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 2-3 małe lub 1 duże jabłko ze skórką i rdzeniem,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane namocz na noc w 3 łyżkach wody.
  2. Następnego dnia połącz je ze skondensowanym mlekiem i sokiem z cytryny.
  3. Zetrzyj jabłko ze skórką i rdzeniem, a następnie dodaj do płatków i wymieszaj.
  4. Posyp muesli posiekanymi orzechami i gotowe!

Oryginalne muesli doktora Birchera-Bennera skupia się na świeżo startych jabłkach, co nadaje mu charakterystyczną konsystencję przypominającą mus owocowy, a nie płatki owsiane namoczone w mleku. To śniadanie jest doskonałą opcją dla tych, którzy szukają zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnej owsianki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇