Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę
Wyobrażasz sobie typowe szwajcarskie śniadanie jako obfity bufet pełen kiełbasek, jajek i świeżych wypieków? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom, Szwajcarzy preferują zdecydowanie lżejsze i zdrowsze posiłki na poranne rozpoczęcie dnia. Ich faworytem jest Birchermüesli - wyjątkowa owsianka, która narodziła się właśnie w tym malowniczym kraju.
15.06.2024 | aktual.: 15.06.2024 22:46
Śniadanie w Szwajcarii nie wygląda tak, jak moglibyśmy sobie wyobrazić. Zamiast obfitego bufetu z kiełbaskami i jajkami, Szwajcarzy wybierają coś zupełnie innego – muesli. To popularne śniadanie na całym świecie ma swoje korzenie właśnie w tym alpejskim kraju i jest dziełem doktora Maximiliana Oskara Birchera-Bennera. Co ciekawe, muesli początkowo było dietetycznym obiadem serwowanym w sanatoriach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Historia narodzin muesli
Maximilian Oskar Bircher-Benner, szwajcarski lekarz, stworzył muesli ponad 100 lat temu jako dietetyczny posiłek dla kuracjuszy. Jego celem było wprowadzenie pełnoziarnistej diety wzbogaconej o świeże owoce, co było dość rewolucyjne jak na tamte czasy. W XIX wieku przetworzona żywność była uważana za zdrową, a surowe owoce i warzywa często omijano szerokim łukiem. W burżuazyjnych kręgach dominowało mięso jako główne źródło energii.
Bircher-Benner, inspirowany tradycyjnymi posiłkami alpejskich pasterzy, stworzył przepis na muesli składające się z czterech składników: owoców, orzechów, mleka i płatków owsianych. Pierwotnie muesli było serwowane jako Apfeldiätspeise, czyli dietetyczny posiłek jabłkowy, mający na celu regenerację sił życiowych pacjentów. Medyk wierzył, że surowa żywność jest kluczem do zdrowia i dobrej kondycji.
Przepis na oryginalne Birchermüesli doktora Birchera-Bennera
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez noc w 3 łyżkach wody,
- 1 łyżka skondensowanego słodzonego mleka,
- Sok z połowy cytryny,
- 2-3 małe lub 1 duże jabłko ze skórką i rdzeniem,
- 1 łyżka posiekanych orzechów.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane namocz na noc w 3 łyżkach wody.
- Następnego dnia połącz je ze skondensowanym mlekiem i sokiem z cytryny.
- Zetrzyj jabłko ze skórką i rdzeniem, a następnie dodaj do płatków i wymieszaj.
- Posyp muesli posiekanymi orzechami i gotowe!
Oryginalne muesli doktora Birchera-Bennera skupia się na świeżo startych jabłkach, co nadaje mu charakterystyczną konsystencję przypominającą mus owocowy, a nie płatki owsiane namoczone w mleku. To śniadanie jest doskonałą opcją dla tych, którzy szukają zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnej owsianki.