PrzepisŚniadanieUlubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę

Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę

Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę
Ulubione śniadanie Szwajcarów. Wolą je bardziej niż owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.06.2024 19:45, aktual.: 15.06.2024 22:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyobrażasz sobie typowe szwajcarskie śniadanie jako obfity bufet pełen kiełbasek, jajek i świeżych wypieków? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom, Szwajcarzy preferują zdecydowanie lżejsze i zdrowsze posiłki na poranne rozpoczęcie dnia. Ich faworytem jest Birchermüesli - wyjątkowa owsianka, która narodziła się właśnie w tym malowniczym kraju.

Śniadanie w Szwajcarii nie wygląda tak, jak moglibyśmy sobie wyobrazić. Zamiast obfitego bufetu z kiełbaskami i jajkami, Szwajcarzy wybierają coś zupełnie innego – muesli. To popularne śniadanie na całym świecie ma swoje korzenie właśnie w tym alpejskim kraju i jest dziełem doktora Maximiliana Oskara Birchera-Bennera. Co ciekawe, muesli początkowo było dietetycznym obiadem serwowanym w sanatoriach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia narodzin muesli

Maximilian Oskar Bircher-Benner, szwajcarski lekarz, stworzył muesli ponad 100 lat temu jako dietetyczny posiłek dla kuracjuszy. Jego celem było wprowadzenie pełnoziarnistej diety wzbogaconej o świeże owoce, co było dość rewolucyjne jak na tamte czasy. W XIX wieku przetworzona żywność była uważana za zdrową, a surowe owoce i warzywa często omijano szerokim łukiem. W burżuazyjnych kręgach dominowało mięso jako główne źródło energii.

Bircher-Benner, inspirowany tradycyjnymi posiłkami alpejskich pasterzy, stworzył przepis na muesli składające się z czterech składników: owoców, orzechów, mleka i płatków owsianych. Pierwotnie muesli było serwowane jako Apfeldiätspeise, czyli dietetyczny posiłek jabłkowy, mający na celu regenerację sił życiowych pacjentów. Medyk wierzył, że surowa żywność jest kluczem do zdrowia i dobrej kondycji.

Przepis na oryginalne Birchermüesli doktora Birchera-Bennera

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez noc w 3 łyżkach wody,
  • 1 łyżka skondensowanego słodzonego mleka,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 2-3 małe lub 1 duże jabłko ze skórką i rdzeniem,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane namocz na noc w 3 łyżkach wody.
  2. Następnego dnia połącz je ze skondensowanym mlekiem i sokiem z cytryny.
  3. Zetrzyj jabłko ze skórką i rdzeniem, a następnie dodaj do płatków i wymieszaj.
  4. Posyp muesli posiekanymi orzechami i gotowe!

Oryginalne muesli doktora Birchera-Bennera skupia się na świeżo startych jabłkach, co nadaje mu charakterystyczną konsystencję przypominającą mus owocowy, a nie płatki owsiane namoczone w mleku. To śniadanie jest doskonałą opcją dla tych, którzy szukają zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnej owsianki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także