Na Śląsku to najlepsze śniadanie. Ale jeden składnik sprawia, że nie każdy zje

Jajecznica ze Śląska, znana również jako wajecznica lub smażylnica, od dawna bryluje na liście produktów tradycyjnych. Dla entuzjastów takich rozwiązań to śniadaniowa propozycja idealna, inni będą grymasić, ponieważ wajecznica to nie tylko jajka.

WajecznicaWajecznica
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że jajecznica jest tak powszechną potrawą, że nie ma szans, aby cię zaskoczyć, to najwyraźniej nie miałeś okazji zapoznać się z kolekcją tradycyjnych potraw regionalnych. Jakiś czas temu opisywaliśmy prażnicę - jajecznice z Kaszub, przyrządzaną z dodatkiem węgorza. Dzisiaj przenosimy się na południe Polski, gdzie czeka na nas kolejna odmiana jajecznej potrawy: wajecznica.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Wajecznica - regionalny przysmak i śniadanie idealne

Wajecznica, zwana również smażylnicą lub jajecznicą po cieszyńsku, to prawdziwy skarb kulinarny z Cieszyna. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim konsystencja - jest bardzo gęsta. Tradycyjnie spożywa się ją rozsmarowaną na chlebie, tworząc smakowite kanapki. Jajecznica po cieszyńsku jest również tłusta (ze względu na dodatek wytopionej słoniny) i pełna szczypiorku, którego nigdy nie brakuje w tym daniu.

Mieszkańcy Cieszyna tradycyjnie spożywają wajecznicę podczas Zielonych Świątek, choć czasem pojawia się ona również na niedzielnych śniadaniach. Zgodnie z lokalnym zwyczajem, potrawę przygotowuje się na świeżym powietrzu, często zabierając składniki na piknik nad rzekę lub do lasu. Tam, w otoczeniu natury, rodzina wspólnie spożywa wajecznicę, ciesząc się miło spędzonym czasem. Czyż to nie brzmi kusząco? Przyjrzyjmy się więc bliżej przepisowi na tę wyjątkową potrawę.

Wajecznica
Wajecznica © Pixabay

Wajecznica (smażylnica). Przepis na śniadanie po cieszyńsku

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 150 g wędzonej słoniny,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Podgrzewaj, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Następnie do rozgrzanego tłuszczu wbij jajka i smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie odpowiednio ścięta, zdejmij ją z palnika i dopraw solą i pieprzem.
  3. Na końcu oprósz danie dużą ilością posiekanego szczypiorku. Wajecznicę śląską podawaj na grubych pajdach chleba razowego lekko podpieczonego i posmarowanego masłem.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste