Na Śląsku to najlepsze śniadanie. Ale jeden składnik sprawia, że nie każdy zje

Jajecznica ze Śląska, znana również jako wajecznica lub smażylnica, od dawna bryluje na liście produktów tradycyjnych. Dla entuzjastów takich rozwiązań to śniadaniowa propozycja idealna, inni będą grymasić, ponieważ wajecznica to nie tylko jajka.

WajecznicaWajecznica
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że jajecznica jest tak powszechną potrawą, że nie ma szans, aby cię zaskoczyć, to najwyraźniej nie miałeś okazji zapoznać się z kolekcją tradycyjnych potraw regionalnych. Jakiś czas temu opisywaliśmy prażnicę - jajecznice z Kaszub, przyrządzaną z dodatkiem węgorza. Dzisiaj przenosimy się na południe Polski, gdzie czeka na nas kolejna odmiana jajecznej potrawy: wajecznica.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Wajecznica - regionalny przysmak i śniadanie idealne

Wajecznica, zwana również smażylnicą lub jajecznicą po cieszyńsku, to prawdziwy skarb kulinarny z Cieszyna. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim konsystencja - jest bardzo gęsta. Tradycyjnie spożywa się ją rozsmarowaną na chlebie, tworząc smakowite kanapki. Jajecznica po cieszyńsku jest również tłusta (ze względu na dodatek wytopionej słoniny) i pełna szczypiorku, którego nigdy nie brakuje w tym daniu.

Mieszkańcy Cieszyna tradycyjnie spożywają wajecznicę podczas Zielonych Świątek, choć czasem pojawia się ona również na niedzielnych śniadaniach. Zgodnie z lokalnym zwyczajem, potrawę przygotowuje się na świeżym powietrzu, często zabierając składniki na piknik nad rzekę lub do lasu. Tam, w otoczeniu natury, rodzina wspólnie spożywa wajecznicę, ciesząc się miło spędzonym czasem. Czyż to nie brzmi kusząco? Przyjrzyjmy się więc bliżej przepisowi na tę wyjątkową potrawę.

Wajecznica
Wajecznica © Pixabay

Wajecznica (smażylnica). Przepis na śniadanie po cieszyńsku

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 150 g wędzonej słoniny,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Podgrzewaj, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Następnie do rozgrzanego tłuszczu wbij jajka i smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie odpowiednio ścięta, zdejmij ją z palnika i dopraw solą i pieprzem.
  3. Na końcu oprósz danie dużą ilością posiekanego szczypiorku. Wajecznicę śląską podawaj na grubych pajdach chleba razowego lekko podpieczonego i posmarowanego masłem.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇