Na Śląsku to najlepsze śniadanie. Ale jeden składnik sprawia, że nie każdy zje

Jajecznica ze Śląska, znana również jako wajecznica lub smażylnica, od dawna bryluje na liście produktów tradycyjnych. Dla entuzjastów takich rozwiązań to śniadaniowa propozycja idealna, inni będą grymasić, ponieważ wajecznica to nie tylko jajka.

WajecznicaWajecznica
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że jajecznica jest tak powszechną potrawą, że nie ma szans, aby cię zaskoczyć, to najwyraźniej nie miałeś okazji zapoznać się z kolekcją tradycyjnych potraw regionalnych. Jakiś czas temu opisywaliśmy prażnicę - jajecznice z Kaszub, przyrządzaną z dodatkiem węgorza. Dzisiaj przenosimy się na południe Polski, gdzie czeka na nas kolejna odmiana jajecznej potrawy: wajecznica.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Wajecznica - regionalny przysmak i śniadanie idealne

Wajecznica, zwana również smażylnicą lub jajecznicą po cieszyńsku, to prawdziwy skarb kulinarny z Cieszyna. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim konsystencja - jest bardzo gęsta. Tradycyjnie spożywa się ją rozsmarowaną na chlebie, tworząc smakowite kanapki. Jajecznica po cieszyńsku jest również tłusta (ze względu na dodatek wytopionej słoniny) i pełna szczypiorku, którego nigdy nie brakuje w tym daniu.

Mieszkańcy Cieszyna tradycyjnie spożywają wajecznicę podczas Zielonych Świątek, choć czasem pojawia się ona również na niedzielnych śniadaniach. Zgodnie z lokalnym zwyczajem, potrawę przygotowuje się na świeżym powietrzu, często zabierając składniki na piknik nad rzekę lub do lasu. Tam, w otoczeniu natury, rodzina wspólnie spożywa wajecznicę, ciesząc się miło spędzonym czasem. Czyż to nie brzmi kusząco? Przyjrzyjmy się więc bliżej przepisowi na tę wyjątkową potrawę.

Wajecznica
Wajecznica © Pixabay

Wajecznica (smażylnica). Przepis na śniadanie po cieszyńsku

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 150 g wędzonej słoniny,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Podgrzewaj, aż zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
  2. Następnie do rozgrzanego tłuszczu wbij jajka i smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie odpowiednio ścięta, zdejmij ją z palnika i dopraw solą i pieprzem.
  3. Na końcu oprósz danie dużą ilością posiekanego szczypiorku. Wajecznicę śląską podawaj na grubych pajdach chleba razowego lekko podpieczonego i posmarowanego masłem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska