Francuski szef kuchni zdradził najlepszy sposób na jajecznicę. Będzie kremowa i aksamitna
Chociaż może się wydawać, że jajecznica to tak proste danie, że za dużo przestrzeni na eksperymenty w niej nie ma, to szefowie kuchni mają na ten temat nieco inne zdanie. Swoim patentem na idealną jajówę podzielił się francuski szef kuchni, kulinarny mistrz z imponującym doświadczeniem, autor książek kucharskich i gwiazda telewizyjna - Jacques Pépin.
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań na ciepło. Wiele osób niespecjalnie przywiązuje wagę do sposobu przygotowania, skupiając się raczej na dodatkach. Szefowie kuchni mają jednak w zwyczaju specjalnie dopieszczać każde danie, skupiając się mocno nawet na podstawowych składnikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia
Jajecznica według francuskiego szefa kuchni
Jajecznica to królowa śniadań, uwielbiana na całym świecie i przygotowywana na tysiące sposobów. Słynny francuski szef kuchni, Jacques Pépin, podzielił się niedawno swoim przepisem na idealną jajecznicę - aksamitnie kremową i lekką.
Pépin, znany m.in. z pracy dla prezydenta Charles'a de Gaulle'a, dzieli się swoimi recepturami w mediach społecznościowych, inspirując tysiące miłośników gotowania. Tym razem zdradził sekret idealnej jajecznicy, która zachwyca aksamitną konsystencją i lekkością. Udowadnia, że z odpowiednią techniką i kilkoma prostymi trikami, możemy z łatwością stworzyć jajecznicę marzeń, idealną na śniadanie, brunch lub szybką kolację.
Składniki:
- 5 jajek,
- posiekany drobno szczypiorek,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: kilka pieczarek, pomidor, cebula.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij o gładką powierzchnię i wlej do miski. Nie rozbijaj jajek o kant naczynia, by uniknąć fragmentów skorupki w masie.
- Dodaj sól, pieprz i szczypiorek do jajek.
- Energicznie mieszaj masę widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
- Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
- Odlej 2 łyżki masy jajecznej do mniejszej miseczki.
- Przelej większą część masy na patelnię i mieszaj trzepaczką do delikatnego ścięcia.
- Jeśli patelnia jest zbyt gorąca, zdejmij ją na chwilę z palnika.
- Pod koniec dodaj pozostałą masę jajeczną i łyżkę śmietany.
Wymieszaj i przełóż jajecznicę na talerz. Serwuj jajecznicę z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, boczkiem lub grillowanymi pieczarkami.