Francuski szef kuchni zdradził najlepszy sposób na jajecznicę. Będzie kremowa i aksamitna
Chociaż może się wydawać, że jajecznica to tak proste danie, że za dużo przestrzeni na eksperymenty w niej nie ma, to szefowie kuchni mają na ten temat nieco inne zdanie. Swoim patentem na idealną jajówę podzielił się francuski szef kuchni, kulinarny mistrz z imponującym doświadczeniem, autor książek kucharskich i gwiazda telewizyjna - Jacques Pépin.
27.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 09:19
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań na ciepło. Wiele osób niespecjalnie przywiązuje wagę do sposobu przygotowania, skupiając się raczej na dodatkach. Szefowie kuchni mają jednak w zwyczaju specjalnie dopieszczać każde danie, skupiając się mocno nawet na podstawowych składnikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica według francuskiego szefa kuchni
Jajecznica to królowa śniadań, uwielbiana na całym świecie i przygotowywana na tysiące sposobów. Słynny francuski szef kuchni, Jacques Pépin, podzielił się niedawno swoim przepisem na idealną jajecznicę - aksamitnie kremową i lekką.
Pépin, znany m.in. z pracy dla prezydenta Charles'a de Gaulle'a, dzieli się swoimi recepturami w mediach społecznościowych, inspirując tysiące miłośników gotowania. Tym razem zdradził sekret idealnej jajecznicy, która zachwyca aksamitną konsystencją i lekkością. Udowadnia, że z odpowiednią techniką i kilkoma prostymi trikami, możemy z łatwością stworzyć jajecznicę marzeń, idealną na śniadanie, brunch lub szybką kolację.
Składniki:
- 5 jajek,
- posiekany drobno szczypiorek,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: kilka pieczarek, pomidor, cebula.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij o gładką powierzchnię i wlej do miski. Nie rozbijaj jajek o kant naczynia, by uniknąć fragmentów skorupki w masie.
- Dodaj sól, pieprz i szczypiorek do jajek.
- Energicznie mieszaj masę widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
- Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
- Odlej 2 łyżki masy jajecznej do mniejszej miseczki.
- Przelej większą część masy na patelnię i mieszaj trzepaczką do delikatnego ścięcia.
- Jeśli patelnia jest zbyt gorąca, zdejmij ją na chwilę z palnika.
- Pod koniec dodaj pozostałą masę jajeczną i łyżkę śmietany.
Wymieszaj i przełóż jajecznicę na talerz. Serwuj jajecznicę z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, boczkiem lub grillowanymi pieczarkami.