Francuski szef kuchni zdradził najlepszy sposób na jajecznicę. Będzie kremowa i aksamitna

Chociaż może się wydawać, że jajecznica to tak proste danie, że za dużo przestrzeni na eksperymenty w niej nie ma, to szefowie kuchni mają na ten temat nieco inne zdanie. Swoim patentem na idealną jajówę podzielił się francuski szef kuchni, kulinarny mistrz z imponującym doświadczeniem, autor książek kucharskich i gwiazda telewizyjna - Jacques Pépin.

Jajecznica - PysznościJajecznica - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bit245
Ewa Malinowska

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań na ciepło. Wiele osób niespecjalnie przywiązuje wagę do sposobu przygotowania, skupiając się raczej na dodatkach. Szefowie kuchni mają jednak w zwyczaju specjalnie dopieszczać każde danie, skupiając się mocno nawet na podstawowych składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Jajecznica według francuskiego szefa kuchni

Jajecznica to królowa śniadań, uwielbiana na całym świecie i przygotowywana na tysiące sposobów. Słynny francuski szef kuchni, Jacques Pépin, podzielił się niedawno swoim przepisem na idealną jajecznicę - aksamitnie kremową i lekką.

Jajecznica
Jajecznica © Adobe Stock

Pépin, znany m.in. z pracy dla prezydenta Charles'a de Gaulle'a, dzieli się swoimi recepturami w mediach społecznościowych, inspirując tysiące miłośników gotowania. Tym razem zdradził sekret idealnej jajecznicy, która zachwyca aksamitną konsystencją i lekkością. Udowadnia, że z odpowiednią techniką i kilkoma prostymi trikami, możemy z łatwością stworzyć jajecznicę marzeń, idealną na śniadanie, brunch lub szybką kolację.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • posiekany drobno szczypiorek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: kilka pieczarek, pomidor, cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij o gładką powierzchnię i wlej do miski. Nie rozbijaj jajek o kant naczynia, by uniknąć fragmentów skorupki w masie.
  2. Dodaj sól, pieprz i szczypiorek do jajek.
  3. Energicznie mieszaj masę widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
  4. Rozgrzej łyżkę masła na patelni.
  5. Odlej 2 łyżki masy jajecznej do mniejszej miseczki.
  6. Przelej większą część masy na patelnię i mieszaj trzepaczką do delikatnego ścięcia.
  7. Jeśli patelnia jest zbyt gorąca, zdejmij ją na chwilę z palnika.
  8. Pod koniec dodaj pozostałą masę jajeczną i łyżkę śmietany.

Wymieszaj i przełóż jajecznicę na talerz. Serwuj jajecznicę z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem, boczkiem lub grillowanymi pieczarkami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska