Dodawaj do jogurtu zamiast płatków lub musli. Szybko zauważysz spadek wagi

Amarantus nazywany jest szarłatem i należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. To również doskonały składnik diety - jego wartość odżywcza znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto. Uwzględnij ziarna amarantusa w diecie, a szybko poczujesz efekty.

Amarantus Amarantus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Amarantus (pseudozboże) uprawiany był już 4 tys. lat temu przez Majów. Świat poznał tę roślinę po wyprawach Krzysztofa Kolumba, jednak przez długi czas nie doceniano jej, a nawet została prawie zapomniana. Dopiero w XXI wieku dowiedziono, jak bardzo jest drogocenna. W Polsce prym pod tym względem uprawy amarantusa wiedzie Lubelszczyzna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Amaratnus - właściwości zdrowotne

Nasiona amarantusa są źródłem witamin i aminokwasów, a także dobrze przyswajalnego białka. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest istotne w przypadku osób uczulonych na tę substancję. Zawierają żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, przez co zaleca się spożywanie amarantusa kobietom w ciąży.

Co więcej, nasiona tej rośliny są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Amarantus to naturalny antybiotyk, ma również udokumentowane działanie grzybobójcze.

Amarantus na odchudzanie

Amarantus to przede wszystkim cenne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego - poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Nasiona amarantusa wspomagają odchudzanie, ponieważ potrawy z ich dodatkiem są sycące, a zawierają niewiele kalorii.

Amarantus z owocami na śniadanie zamiast owsianki. Przepis

Składniki:

  • 100 g ziaren amarantusa,
  • 150 ml wody,
  • jogurt naturalny,
  • ulubione owoce, orzechy, bakalie, masło orzechowe, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Ziarna amarantusa przepłucz w zimnej wodzie.
  2. Do gotującej się wody dodaj ziarna amarantusa. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziarna wchłoną płyn.
  3. Ugotowany amarantus podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi dodatkami, np. bananem i masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem itd.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować