Dodawaj do jogurtu zamiast płatków lub musli. Szybko zauważysz spadek wagi

Amarantus nazywany jest szarłatem i należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. To również doskonały składnik diety - jego wartość odżywcza znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto. Uwzględnij ziarna amarantusa w diecie, a szybko poczujesz efekty.

Amarantus Amarantus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Amarantus (pseudozboże) uprawiany był już 4 tys. lat temu przez Majów. Świat poznał tę roślinę po wyprawach Krzysztofa Kolumba, jednak przez długi czas nie doceniano jej, a nawet została prawie zapomniana. Dopiero w XXI wieku dowiedziono, jak bardzo jest drogocenna. W Polsce prym pod tym względem uprawy amarantusa wiedzie Lubelszczyzna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Amaratnus - właściwości zdrowotne

Nasiona amarantusa są źródłem witamin i aminokwasów, a także dobrze przyswajalnego białka. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest istotne w przypadku osób uczulonych na tę substancję. Zawierają żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, przez co zaleca się spożywanie amarantusa kobietom w ciąży.

Co więcej, nasiona tej rośliny są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Amarantus to naturalny antybiotyk, ma również udokumentowane działanie grzybobójcze.

Amarantus na odchudzanie

Amarantus to przede wszystkim cenne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego - poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Nasiona amarantusa wspomagają odchudzanie, ponieważ potrawy z ich dodatkiem są sycące, a zawierają niewiele kalorii.

Amarantus z owocami na śniadanie zamiast owsianki. Przepis

Składniki:

  • 100 g ziaren amarantusa,
  • 150 ml wody,
  • jogurt naturalny,
  • ulubione owoce, orzechy, bakalie, masło orzechowe, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Ziarna amarantusa przepłucz w zimnej wodzie.
  2. Do gotującej się wody dodaj ziarna amarantusa. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziarna wchłoną płyn.
  3. Ugotowany amarantus podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi dodatkami, np. bananem i masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem itd.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇