PrzepisŚniadanieDodawaj do jogurtu zamiast płatków lub musli. Szybko zauważysz spadek wagi

Dodawaj do jogurtu zamiast płatków lub musli. Szybko zauważysz spadek wagi

Amarantus
Amarantus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
27.02.2024 08:17, aktualizacja: 27.02.2024 08:37

Amarantus nazywany jest szarłatem i należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. To również doskonały składnik diety - jego wartość odżywcza znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto. Uwzględnij ziarna amarantusa w diecie, a szybko poczujesz efekty.

Amarantus (pseudozboże) uprawiany był już 4 tys. lat temu przez Majów. Świat poznał tę roślinę po wyprawach Krzysztofa Kolumba, jednak przez długi czas nie doceniano jej, a nawet została prawie zapomniana. Dopiero w XXI wieku dowiedziono, jak bardzo jest drogocenna. W Polsce prym pod tym względem uprawy amarantusa wiedzie Lubelszczyzna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amaratnus - właściwości zdrowotne

Nasiona amarantusa są źródłem witamin i aminokwasów, a także dobrze przyswajalnego białka. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest istotne w przypadku osób uczulonych na tę substancję. Zawierają żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, przez co zaleca się spożywanie amarantusa kobietom w ciąży.

Co więcej, nasiona tej rośliny są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Amarantus to naturalny antybiotyk, ma również udokumentowane działanie grzybobójcze.

Amarantus na odchudzanie

Amarantus to przede wszystkim cenne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego - poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Nasiona amarantusa wspomagają odchudzanie, ponieważ potrawy z ich dodatkiem są sycące, a zawierają niewiele kalorii.

Amarantus z owocami na śniadanie zamiast owsianki. Przepis

Składniki:

  • 100 g ziaren amarantusa,
  • 150 ml wody,
  • jogurt naturalny,
  • ulubione owoce, orzechy, bakalie, masło orzechowe, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Ziarna amarantusa przepłucz w zimnej wodzie.
  2. Do gotującej się wody dodaj ziarna amarantusa. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziarna wchłoną płyn.
  3. Ugotowany amarantus podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi dodatkami, np. bananem i masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem itd.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także