Dodawaj do jogurtu zamiast płatków lub musli. Szybko zauważysz spadek wagi
Amarantus nazywany jest szarłatem i należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. To również doskonały składnik diety - jego wartość odżywcza znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto. Uwzględnij ziarna amarantusa w diecie, a szybko poczujesz efekty.
Amarantus (pseudozboże) uprawiany był już 4 tys. lat temu przez Majów. Świat poznał tę roślinę po wyprawach Krzysztofa Kolumba, jednak przez długi czas nie doceniano jej, a nawet została prawie zapomniana. Dopiero w XXI wieku dowiedziono, jak bardzo jest drogocenna. W Polsce prym pod tym względem uprawy amarantusa wiedzie Lubelszczyzna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Amaratnus - właściwości zdrowotne
Nasiona amarantusa są źródłem witamin i aminokwasów, a także dobrze przyswajalnego białka. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest istotne w przypadku osób uczulonych na tę substancję. Zawierają żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, przez co zaleca się spożywanie amarantusa kobietom w ciąży.
Co więcej, nasiona tej rośliny są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Amarantus to naturalny antybiotyk, ma również udokumentowane działanie grzybobójcze.
Amarantus na odchudzanie
Amarantus to przede wszystkim cenne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego - poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Nasiona amarantusa wspomagają odchudzanie, ponieważ potrawy z ich dodatkiem są sycące, a zawierają niewiele kalorii.
Amarantus z owocami na śniadanie zamiast owsianki. Przepis
Składniki:
- 100 g ziaren amarantusa,
- 150 ml wody,
- jogurt naturalny,
- ulubione owoce, orzechy, bakalie, masło orzechowe, cynamon.
Przygotowanie:
- Ziarna amarantusa przepłucz w zimnej wodzie.
- Do gotującej się wody dodaj ziarna amarantusa. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziarna wchłoną płyn.
- Ugotowany amarantus podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi dodatkami, np. bananem i masłem orzechowym, jabłkiem i cynamonem itd.