Z powodzeniem zastąpi szpinak. Zawiera znacznie więcej żelaza

Mają delikatny, lekko orzechowy smak i zielone liście z purpurowym środkiem. Pasują zarówno do sałatek i dań wytrawnych, jak i do koktajli. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw z owocami morza. Liście amarantusa mają ogromne walory smakowe i wiele wartości odżywczych.

ObrazekLiście amarantusa (ADOBE)
Paulina Hermann

Amarantus jest rośliną, którą hoduje się od wielu setek lat. Pierwsze wzmianki mówią o tym, że stosowano go nawet 4 tysiące lat temu na terenie obu Ameryk. Zajadali się nim Aztekowie, Majowie i Inkowie. Roślina była bardzo ważnym składnikiem ich diety. Liście amarantusa wykorzystywano także w religii — składało się z nich bowiem ofiary bogom wojny. Nic dziwnego, że hiszpańscy konkwistadorzy zniszczyli uprawy. Na całe szczęście ich gniew nie dosięgnął wysokogórskich plantacji.

W Europie amarantus pojawił się w XV wieku i ozdabiał domy, o jego właściwościach kulinarnych dowiedzieliśmy się trochę później.

Liście amarantusa mają wiele właściwości odżywczych

Przede wszystkim są źródłem żelaza, czyli pierwiastka, który transportuje tlen i pomaga produkować krwinki czerwone, chroniąc tym samym przed anemią. Żelaza jest więcej niż w pszenicy i szpinaku. W purpurowych liściach znajdziemy także witaminę C. Składnik ten opóźnia starzenie się skóry i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Liście amarantusa zawierają także magnez, fosfor i wapń. Kryją też bardzo duże ilości witaminy K, która wspomaga układ krwionośny, reguluje procesy krzepnięcia krwi. Są źródłem witaminy D, czyli składnika niezbędnego do budowy kości i stawów. Znajdziemy w nich też kwas foliowy, więc sięgać po amarantusa powinny przyszłe mamy. Witamina B9 wspomaga także produkcję serotoniny.

Obrazek
Liście amarantusa (Adobe)

Purpurowe liście zawierają także łatwo przyswajalne białka, na przykład leucynę, lizynę i izoleucynę. Mają też w sobie błonnik pokarmowy, który przyspiesza trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. Liście amarantusa mogą być spożywane przez osoby na diecie, gdyż mają niewiele kalorii.

Mają jednak poważną wadę — zawierają szczawiany, które utrudniają wchłanianie wapnia i magnezu. Dlatego też lepiej nie spożywać ich na surowo, szczególnie gdy ma się problemy z tym związane oraz schorzenia układu moczowego lub trudności z trawieniem tłuszczów.

Wykorzystanie w kuchni

Będą świetnym składnikiem sałatek, na przykład z fetą lub kozim serem. Listki można zblanszować (na kilkadziesiąt sekund zanurzyć we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie) i dodać do omleta, dania mięsnego lub rybnego i makaronu.

Liście amarantusa sprawdzą się  w daniach azjatyckich. Przygotujemy z nich też odżywczy koktajl. Szkarłat podbije smak owoców i wyciągnie z nich to, co najlepsze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem