Jesz jogurty i masz takie objawy? Lepiej natychmiast przestań

Jogurt ma gęstą konsystencji i lekko kwaśny smak. Powstaje z połączenia surowego lub pasteryzowanego mleka ze specjalnymi bakteriami mlekowymi. Chociaż to jeden ze zdrowszych produktów, to nie wszyscy powinni po niego sięgać.

ObrazekPyszności - fot. Getty Images
Paulina Hermann

W 100 gramach jogurtu naturalnego jest 60 kcal, owocowy ma już ich 150.  Spożywanie go pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Możemy łączyć go z muesli, granolą, owocami i innymi dodatkami. Świetnie sprawdza się jako zamiennik śmietany lub majonezu. W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów tego produktu, na przykład skyr, grecki, z dodatkiem zbóż, owocowy czy roślinny.

Jogurt może być szkodliwy dla niektórych osób

Jest on zdrowszy niż samo mleko. Zawiera więcej wapnia, białka i witamin z grupy B. Zapobiega zaparciom i przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, bakterie rozłożyły większość laktozy, dzięki czemu osoby z lekką jej nietolerancją mogą sięgać po jogurty. Inna sprawa jest w przypadku silnej odmiany. Wtedy tego typu produkty są zakazane. W jakich jeszcze przypadkach jogurt nie powinien trafić do jadłospisu?

Alergia na białko mleka krowiego to kolejny powód. W jogurtach znajdziemy bardzo duże ilości aminokwasów. W jogurcie znajdziemy też kazeinę, która w nadmiernych ilościach powoduje wysypkę, wzdęcia bóle brzucha i biegunki. Dodatkowo jest ona alergenem.

Obrazek
Jogurt jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść (Pixabay)

Dlaczego warto jeść jogurty? Lista korzyści przekonuje

Produkt ma mnóstwo pozytywnych właściwości, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Jest naturalnym probiotykiem, który sprzyja namnażaniu pozytywnej flory bakteryjnej w jelitach. Niszczy też negatywne drobnoustroje. Bardzo dobrze sprawdzi się podczas antybiotykoterapii, która znacznie osłabia organizm.

Jogurt sprzyja też osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Obniża poziom złego cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i redukuje stężenie trójglicerydów. Po jogurty powinni sięgać seniorzy oraz osoby, które zmagają się z zaparciami i kłopotami z trawieniem. Można podawać go osobom obłożnie chorym, gdyż jest lekkostrawny. Ponadto wspiera układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na system immunologiczny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"