Najlepszy wybór na śniadanie. Pozbędziesz się złogów z jelit, a kilogramy polecą w dół

To idealna alternatywna dla owsianki, za którą nie wszyscy przepadają. Doskonale sprawdzi się w diecie wykluczającej gluten, mogą spożywać ją diabetycy, a szczególnie zaleca się ją osobom walczącym z nadwagą.

Siemianka to doskonały wybór na śniadanieSiemianka to doskonały wybór na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Siemianka (siemię lniane przygotowane w podobny sposób do płatków owsianych w owsiance) podbija dietetyczne listy przebojów. O dobroczynnym działaniu złotych nasion można rozpisywać się w nieskończoność. Warto jednak pamiętać, że siemię lniane najlepiej spożywać w postaci mielonej, ponieważ nasiona w całości są trudne do strawienia dla organizmu. Zatem jak je przygotować, by zachwyciły smakiem i dostarczyły jak najwięcej swoich dobrodziejstw?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Siemianka alternatywą dla owsianki. Dlaczego warto ją jeść?

Siemię lniane to przede wszystkim bogactwo błonnika, czyli substancji wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki niemu poprawia się perystaltyka jelit, co może przeciwdziałać problemom z zaparciami. Nasiona lnu zawierają też kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Jak wiadomo, tłuszcze te są niezbędne dla zdrowia serca. Stąd też regularne spożywanie siemienia lnianego może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Siemię lniane jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina B1 i B6), minerały (np. magnez i mangan) oraz przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika złote nasiona pomagają w utrzymaniu uczucia sytości, wspomagając przy tym kontrolowanie apetytu i wagi.

Siemię lniane do niedoceniany skarb
Siemię lniane do niedoceniany skarb © Pixabay

Błonnik obecny w siemieniu lnianym może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co jest ważne nie tylko dla diabetyków, ale i osób dbających o zdrową dietę. Kwasy tłuszczowe omega-3 i inne składniki odżywcze zawarte w złotych nasionach mają pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów, przyczyniając się do ich nawilżenia i utrzymania zdrowego wyglądu.

Idealna na śniadanie. Siemianka z suszoną śliwką. Przepis

Składniki:

  • 300 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 2 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 suszona śliwka,
  • 1 łyżka otrąb owsianych (opcjonalnie),
  • ulubione owoce.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane (zmielone) zalej ciepłym mlekiem, dodaj suszoną śliwkę oraz opcjonalnie otręby.
  2. Całość przykryj talerzem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zblenduj masę.
  3. Do siemianki dodaj kawałki ulubionych owoców i serwuj jeszcze ciepłą.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯