Najlepszy wybór na śniadanie. Pozbędziesz się złogów z jelit, a kilogramy polecą w dół
To idealna alternatywna dla owsianki, za którą nie wszyscy przepadają. Doskonale sprawdzi się w diecie wykluczającej gluten, mogą spożywać ją diabetycy, a szczególnie zaleca się ją osobom walczącym z nadwagą.
28.09.2023 12:32
Siemianka (siemię lniane przygotowane w podobny sposób do płatków owsianych w owsiance) podbija dietetyczne listy przebojów. O dobroczynnym działaniu złotych nasion można rozpisywać się w nieskończoność. Warto jednak pamiętać, że siemię lniane najlepiej spożywać w postaci mielonej, ponieważ nasiona w całości są trudne do strawienia dla organizmu. Zatem jak je przygotować, by zachwyciły smakiem i dostarczyły jak najwięcej swoich dobrodziejstw?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siemianka alternatywą dla owsianki. Dlaczego warto ją jeść?
Siemię lniane to przede wszystkim bogactwo błonnika, czyli substancji wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki niemu poprawia się perystaltyka jelit, co może przeciwdziałać problemom z zaparciami. Nasiona lnu zawierają też kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Jak wiadomo, tłuszcze te są niezbędne dla zdrowia serca. Stąd też regularne spożywanie siemienia lnianego może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Siemię lniane jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina B1 i B6), minerały (np. magnez i mangan) oraz przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika złote nasiona pomagają w utrzymaniu uczucia sytości, wspomagając przy tym kontrolowanie apetytu i wagi.
Błonnik obecny w siemieniu lnianym może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co jest ważne nie tylko dla diabetyków, ale i osób dbających o zdrową dietę. Kwasy tłuszczowe omega-3 i inne składniki odżywcze zawarte w złotych nasionach mają pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów, przyczyniając się do ich nawilżenia i utrzymania zdrowego wyglądu.
Zobacz także
Idealna na śniadanie. Siemianka z suszoną śliwką. Przepis
Składniki:
- 300 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 2 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1 suszona śliwka,
- 1 łyżka otrąb owsianych (opcjonalnie),
- ulubione owoce.
Przygotowanie:
- Siemię lniane (zmielone) zalej ciepłym mlekiem, dodaj suszoną śliwkę oraz opcjonalnie otręby.
- Całość przykryj talerzem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie zblenduj masę.
- Do siemianki dodaj kawałki ulubionych owoców i serwuj jeszcze ciepłą.