Zalewam wodą i odstawiam na całą dobę. Ten napój czyści jelita jak miotełka i spala tłuszcz z brzucha

Zawierają więcej kalorii niż świeże owoce, za to stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych. Suszone śliwki - bo o nich mowa - to produkt, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Jak przemycić je do jadłospisu? Zobacz przepis na prosty napój.

Napój z suszonych śliwek sprawdzi się w diecie odchudzającejNapój z suszonych śliwek sprawdzi się w diecie odchudzającej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Suszone śliwki są bogate w błonnik, a dzięki temu zapewniają na dłużej uczucie sytości. Obecnie w nich pektyny sprawiają zaś, że tempo przyswajania cukru jest wolniejsze i organizm spala więcej tłuszczu. Pytanie więc nie brzmi czy tylko jak włączyć suszone śliwki do diety. A zatem - jak? Wypróbuj ten napój. Wystarczy, że sięgniesz po szklankę dziennie, by poczuć efekty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Suszone śliwki a odchudzanie. Wyczyszczą jelita jak miotełka

Ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość błonnika śliwki suszone mogą być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi. Błonnik wspiera zdrowy układ trawienny, zapobiega zaparciom, usprawnia też perystaltykę jelit. Regularne spożywanie suszonych śliwek redukuje różnego rodzaju problemy trawienne. To m.in. ze względu na to, że produkt ten jest źródłem prebiotyków, mających pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej.

Dlaczego warto wzbogacić dietę o suszone śliwki?

Śliwki suszone zawierają antyoksydanty - witaminy A i C, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Dostarczają też innych witamin, m.in. K i B6 (wspierających zdrowie serca, kości i układu nerwowego), a także minerałów - potasu, żelaza, miedzi, wapnia i manganu.

Co ciekawe, suszone śliwki mogą znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Owoce te bowiem są źródłem związków fenolowych spowalniających wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Ponadto pektyna (z rozpuszczalnego błonnika) wpływa na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko pojawienia się insulinooporności.

Pyszne i zdrowe. Doceniajmy suszone śliwki
Pyszne i zdrowe. Doceniajmy suszone śliwki © Pixabay

Napój z suszonych śliwek. Przepis

Składniki:

  • 6 śliwek suszonych,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Śliwki oczyszczone z pestek i pokrojone na mniejsze części przełóż do dużego naczynia, np. słoja.
  2. Wodę zagotuj i zalej nią śliwki. Odstaw mieszaninę, by ostygła.
  3. Kiedy woda ostygnie, zakręć słoik i umieść do w lodówce na co najmniej 24 godziny.
  4. Po tym czasie zblenduj zawartość słoika. Tak przygotowany napój przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni. Mieszaninę spożywaj w ilości ok. 200 ml dziennie.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo