Zalewam wodą i odstawiam na całą dobę. Ten napój czyści jelita jak miotełka i spala tłuszcz z brzucha
Zawierają więcej kalorii niż świeże owoce, za to stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych. Suszone śliwki - bo o nich mowa - to produkt, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Jak przemycić je do jadłospisu? Zobacz przepis na prosty napój.
26.09.2023 11:31
Suszone śliwki są bogate w błonnik, a dzięki temu zapewniają na dłużej uczucie sytości. Obecnie w nich pektyny sprawiają zaś, że tempo przyswajania cukru jest wolniejsze i organizm spala więcej tłuszczu. Pytanie więc nie brzmi czy tylko jak włączyć suszone śliwki do diety. A zatem - jak? Wypróbuj ten napój. Wystarczy, że sięgniesz po szklankę dziennie, by poczuć efekty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszone śliwki a odchudzanie. Wyczyszczą jelita jak miotełka
Ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość błonnika śliwki suszone mogą być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi. Błonnik wspiera zdrowy układ trawienny, zapobiega zaparciom, usprawnia też perystaltykę jelit. Regularne spożywanie suszonych śliwek redukuje różnego rodzaju problemy trawienne. To m.in. ze względu na to, że produkt ten jest źródłem prebiotyków, mających pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej.
Dlaczego warto wzbogacić dietę o suszone śliwki?
Śliwki suszone zawierają antyoksydanty - witaminy A i C, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Dostarczają też innych witamin, m.in. K i B6 (wspierających zdrowie serca, kości i układu nerwowego), a także minerałów - potasu, żelaza, miedzi, wapnia i manganu.
Co ciekawe, suszone śliwki mogą znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Owoce te bowiem są źródłem związków fenolowych spowalniających wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Ponadto pektyna (z rozpuszczalnego błonnika) wpływa na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko pojawienia się insulinooporności.
Napój z suszonych śliwek. Przepis
Składniki:
- 6 śliwek suszonych,
- 1 l wody.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Śliwki oczyszczone z pestek i pokrojone na mniejsze części przełóż do dużego naczynia, np. słoja.
- Wodę zagotuj i zalej nią śliwki. Odstaw mieszaninę, by ostygła.
- Kiedy woda ostygnie, zakręć słoik i umieść do w lodówce na co najmniej 24 godziny.
- Po tym czasie zblenduj zawartość słoika. Tak przygotowany napój przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni. Mieszaninę spożywaj w ilości ok. 200 ml dziennie.