Biorę dwa jajka i wlewam 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Prosta, szybka i pożywna, stanowi idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Ale czy wiesz, że istnieje prosty sposób na uczynienie jej jeszcze bardziej pyszną i kremową? Wystarczy dodać jeden sekretny składnik: mleko!

Biorę dwa jajka i wlewa 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdyBiorę dwa jajka i wlewa 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajecznica to szybki, pożywny i smaczny posiłek, który często jest ulubionym wyborem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jednak istnieje jeden trik, który może sprawić, że tradycyjna jajecznica stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej puszysta. Wystarczy dodać do niej jeden składnik, aby podbić jej smak i konsystencję. Ja teraz moją jajecznicę robię tylko w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jajecznica po szwedzku – prosty przepis

Jajecznica na mleku, nazywana też jajecznicą po szwedzku, jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka (najlepiej tłustego),
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki według uznania (np. szynka, boczek, szczypiorek).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło na patelni.
  2. Jeśli używasz dodatków, podsmaż je na patelni przed dodaniem jajek.
  3. W misce roztrzep jajka widelcem.
  4. Dodaj do jajek mleko i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z podsmażonymi dodatkami.
  6. Smaż jajecznicę, ciągle mieszając, aby uzyskać kremową konsystencję.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodaj opcjonalnie szczypiorek.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do jajecznicy możesz dodać również inne składniki, np. starty ser, pomidory, paprykę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do jajek szczyptę suszonego oregano lub bazylii.
  • Jajecznicę na mleku możesz podawać z grzankami, pieczywem lub świeżymi warzywami.

Jajecznica na mleku – idealna dla każdego

Jajecznica na mleku to idealne rozwiązanie dla każdego, kto szuka pysznego i łatwego śniadania. Jest to również świetna opcja dla dzieci, które często nie przepadają za jajecznicą w tradycyjnej formie. Kremowa konsystencja i delikatny smak jajecznicy na mleku z pewnością przypadną im do gustu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości