Biorę dwa jajka i wlewam 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Prosta, szybka i pożywna, stanowi idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Ale czy wiesz, że istnieje prosty sposób na uczynienie jej jeszcze bardziej pyszną i kremową? Wystarczy dodać jeden sekretny składnik: mleko!

Biorę dwa jajka i wlewa 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdyBiorę dwa jajka i wlewa 2 łyżki. Jajecznica wychodzi kremowa jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajecznica to szybki, pożywny i smaczny posiłek, który często jest ulubionym wyborem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jednak istnieje jeden trik, który może sprawić, że tradycyjna jajecznica stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej puszysta. Wystarczy dodać do niej jeden składnik, aby podbić jej smak i konsystencję. Ja teraz moją jajecznicę robię tylko w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jajecznica po szwedzku – prosty przepis

Jajecznica na mleku, nazywana też jajecznicą po szwedzku, jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka (najlepiej tłustego),
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki według uznania (np. szynka, boczek, szczypiorek).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło na patelni.
  2. Jeśli używasz dodatków, podsmaż je na patelni przed dodaniem jajek.
  3. W misce roztrzep jajka widelcem.
  4. Dodaj do jajek mleko i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z podsmażonymi dodatkami.
  6. Smaż jajecznicę, ciągle mieszając, aby uzyskać kremową konsystencję.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodaj opcjonalnie szczypiorek.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do jajecznicy możesz dodać również inne składniki, np. starty ser, pomidory, paprykę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do jajek szczyptę suszonego oregano lub bazylii.
  • Jajecznicę na mleku możesz podawać z grzankami, pieczywem lub świeżymi warzywami.

Jajecznica na mleku – idealna dla każdego

Jajecznica na mleku to idealne rozwiązanie dla każdego, kto szuka pysznego i łatwego śniadania. Jest to również świetna opcja dla dzieci, które często nie przepadają za jajecznicą w tradycyjnej formie. Kremowa konsystencja i delikatny smak jajecznicy na mleku z pewnością przypadną im do gustu.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯