Jajka faszerowane na Wielkanoc zawsze robię w ten sposób. Z przekąsek znikają jako pierwsze

Jeśli w tym roku masz zamiar przygotować jajka faszerowane na Wielkanoc, to ten artykuł powinieneś przeczytać, poznać i ostatecznie — mieć w małym palcu. Lepszego przepisu na taką świąteczną przekąskę już dzisiaj na pewno nie znajdziesz!

Jajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i zdrowa przekąskaJajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i zdrowa przekąska
Źródło zdjęć: © Canva

Jeśli o tradycyjne wielkanocne potrawy chodzi, to zawsze czekam na nie jak na zbawienie. Zestaw przekąsek w postaci sałatek, wędlin, serów, kiełbas i ćwikieł z chrzanem to dla mnie kulinarne spełnienie marzeń, a parująca obok nich miska pełna aromatycznego żuru uzupełnia ten ideał. Byłbym zapomniał. Do pełni szczęścia potrzebne są jeszcze jajka faszerowane na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Istnieje naprawdę bardzo dużo przepisów na ten typowy świąteczny przysmak. Jajka faszerowane na Wielkanoc występują w postaci mięsnej i bezmięsnej, z wędzonym łososiem, tuńczykiem z puszki, pieczarkami, a nawet prawdziwym czarnym kawiorem. Według mnie każdy z tych pomysłów jest dobry, ale w przypadku faszerowanych jajek lepiej jest postawić na elegancką prostotę. Ja tak robię i jeszcze nigdy nie pożałowałem.

Moim zdaniem doskonałym zestawem składników przyjemnie komponującym się z ugotowanymi na twardo jajkami jest mieszanka ogórków, rzodkiewek, majonezu i szczypiorku. Tylko tyle i aż tyle. Przygotowane w ten sposób jajka faszerowane na Wielkanoc są rewelacyjnie chrupiące i rześkie. Aż chce się jeść!

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • 5-6 łyżek majonezu.
Jajka faszerowane na Wielkanoc przygotujesz w 15 minut
Jajka faszerowane na Wielkanoc przygotujesz w 15 minut © Canva | Alliance Images

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostrożnie obierz je ze skorupek i przekrój na pół zwilżonym nożem.
  2. Z jajek wyjmij teraz żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, a także umyte i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki i ogórka.
  3. Teraz do mieszanki dorzuć posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Jajka faszerowane na Wielkanoc są już prawie gotowe. Wystarczy przełożyć przygotowaną mieszankę do białek. Warto na koniec udekorować je koperkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯