Jajka faszerowane na Wielkanoc zawsze robię w ten sposób. Z przekąsek znikają jako pierwsze

Jeśli w tym roku masz zamiar przygotować jajka faszerowane na Wielkanoc, to ten artykuł powinieneś przeczytać, poznać i ostatecznie — mieć w małym palcu. Lepszego przepisu na taką świąteczną przekąskę już dzisiaj na pewno nie znajdziesz!

Jajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i zdrowa przekąskaJajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i zdrowa przekąska
Źródło zdjęć: © Canva

Jeśli o tradycyjne wielkanocne potrawy chodzi, to zawsze czekam na nie jak na zbawienie. Zestaw przekąsek w postaci sałatek, wędlin, serów, kiełbas i ćwikieł z chrzanem to dla mnie kulinarne spełnienie marzeń, a parująca obok nich miska pełna aromatycznego żuru uzupełnia ten ideał. Byłbym zapomniał. Do pełni szczęścia potrzebne są jeszcze jajka faszerowane na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Istnieje naprawdę bardzo dużo przepisów na ten typowy świąteczny przysmak. Jajka faszerowane na Wielkanoc występują w postaci mięsnej i bezmięsnej, z wędzonym łososiem, tuńczykiem z puszki, pieczarkami, a nawet prawdziwym czarnym kawiorem. Według mnie każdy z tych pomysłów jest dobry, ale w przypadku faszerowanych jajek lepiej jest postawić na elegancką prostotę. Ja tak robię i jeszcze nigdy nie pożałowałem.

Moim zdaniem doskonałym zestawem składników przyjemnie komponującym się z ugotowanymi na twardo jajkami jest mieszanka ogórków, rzodkiewek, majonezu i szczypiorku. Tylko tyle i aż tyle. Przygotowane w ten sposób jajka faszerowane na Wielkanoc są rewelacyjnie chrupiące i rześkie. Aż chce się jeść!

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • 5-6 łyżek majonezu.
Jajka faszerowane na Wielkanoc przygotujesz w 15 minut
Jajka faszerowane na Wielkanoc przygotujesz w 15 minut © Canva | Alliance Images

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostrożnie obierz je ze skorupek i przekrój na pół zwilżonym nożem.
  2. Z jajek wyjmij teraz żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, a także umyte i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki i ogórka.
  3. Teraz do mieszanki dorzuć posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Jajka faszerowane na Wielkanoc są już prawie gotowe. Wystarczy przełożyć przygotowaną mieszankę do białek. Warto na koniec udekorować je koperkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser