Siostra Aniela robi racuchy tylko z tym składnikiem. Wszyscy zachwycają się ich smakiem

Puszyste racuchy to jedno z dań, które u wielu osób od razu budzi miłe i pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Mięciutkie placuszki swoją konsystencję zawdzięczają najczęściej dodatkowi drożdży. Siostra Aniela ma jednak inny patent na to, aby były delikatne jak chmurka.

Racuchy- PysznościRacuchy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy to świetny pomysł na podwieczorek, obiad na słodko lub sycące drugie śniadanie. Niektórzy dodają do nich jabłka, inni stawiają na wersję bez owoców. Siostra Aniela do masy na placki dodaje z kolei twaróg. To właśnie on nadaje puszystość bez użycia drożdży i proszku do pieczenia. Na dodatek racuchy stają się wtedy zdrowsze, zyskując dodatkową porcję wapnia i białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Racuchy siostry Anieli

Chociaż wśród sakralnych kucharek prym wiedzie siostra Anastazja, to po piętach depcze jej siostra Aniela, która w swoim programie "Anielska kuchnia" gotowała dla papieża i głów kościoła. Jednym z przepisów, które zdradziła zakonnica, jest jej patent na wyjątkowo puszyste racuchy. Różnią się one od tych tradycyjnych, ale smakują równie dobrze, jak nie jeszcze smaczniej.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Adobe Stock

Te racuchy można śmiało nazwać twarogowymi plackami. Bez względu jednak na nazewnictwo, są po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie uszkodzić żółtek.
  2. Białka przelej do osobnej miski, a żółtka umieść w drugiej.
  3. Do żółtek dodaj twaróg i cukier puder. Ucieraj całość na gładką masę za pomocą łyżki lub miksera.
  4. Do utartej masy dodaj kaszę manną i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Miksuj na wysokich obrotach, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  6. Do masy serowej delikatnie dodawaj pianę z białek, po jednej łyżce. Mieszaj całość łyżką, aby nie stracić puszystości piany.
  7. Z ciasta formuj niewielkie placuszki. Obtaczaj je w cienkiej warstwie mąki z obu stron.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz również dodać do nich ulubiony dżem lub świeże owoce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami