Siostra Aniela robi racuchy tylko z tym składnikiem. Wszyscy zachwycają się ich smakiem

Puszyste racuchy to jedno z dań, które u wielu osób od razu budzi miłe i pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Mięciutkie placuszki swoją konsystencję zawdzięczają najczęściej dodatkowi drożdży. Siostra Aniela ma jednak inny patent na to, aby były delikatne jak chmurka.

Racuchy- PysznościRacuchy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy to świetny pomysł na podwieczorek, obiad na słodko lub sycące drugie śniadanie. Niektórzy dodają do nich jabłka, inni stawiają na wersję bez owoców. Siostra Aniela do masy na placki dodaje z kolei twaróg. To właśnie on nadaje puszystość bez użycia drożdży i proszku do pieczenia. Na dodatek racuchy stają się wtedy zdrowsze, zyskując dodatkową porcję wapnia i białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Racuchy siostry Anieli

Chociaż wśród sakralnych kucharek prym wiedzie siostra Anastazja, to po piętach depcze jej siostra Aniela, która w swoim programie "Anielska kuchnia" gotowała dla papieża i głów kościoła. Jednym z przepisów, które zdradziła zakonnica, jest jej patent na wyjątkowo puszyste racuchy. Różnią się one od tych tradycyjnych, ale smakują równie dobrze, jak nie jeszcze smaczniej.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Adobe Stock

Te racuchy można śmiało nazwać twarogowymi plackami. Bez względu jednak na nazewnictwo, są po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie uszkodzić żółtek.
  2. Białka przelej do osobnej miski, a żółtka umieść w drugiej.
  3. Do żółtek dodaj twaróg i cukier puder. Ucieraj całość na gładką masę za pomocą łyżki lub miksera.
  4. Do utartej masy dodaj kaszę manną i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Miksuj na wysokich obrotach, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  6. Do masy serowej delikatnie dodawaj pianę z białek, po jednej łyżce. Mieszaj całość łyżką, aby nie stracić puszystości piany.
  7. Z ciasta formuj niewielkie placuszki. Obtaczaj je w cienkiej warstwie mąki z obu stron.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz również dodać do nich ulubiony dżem lub świeże owoce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯