Siostra Aniela robi racuchy tylko z tym składnikiem. Wszyscy zachwycają się ich smakiem

Puszyste racuchy to jedno z dań, które u wielu osób od razu budzi miłe i pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Mięciutkie placuszki swoją konsystencję zawdzięczają najczęściej dodatkowi drożdży. Siostra Aniela ma jednak inny patent na to, aby były delikatne jak chmurka.

Racuchy- PysznościRacuchy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy to świetny pomysł na podwieczorek, obiad na słodko lub sycące drugie śniadanie. Niektórzy dodają do nich jabłka, inni stawiają na wersję bez owoców. Siostra Aniela do masy na placki dodaje z kolei twaróg. To właśnie on nadaje puszystość bez użycia drożdży i proszku do pieczenia. Na dodatek racuchy stają się wtedy zdrowsze, zyskując dodatkową porcję wapnia i białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Racuchy siostry Anieli

Chociaż wśród sakralnych kucharek prym wiedzie siostra Anastazja, to po piętach depcze jej siostra Aniela, która w swoim programie "Anielska kuchnia" gotowała dla papieża i głów kościoła. Jednym z przepisów, które zdradziła zakonnica, jest jej patent na wyjątkowo puszyste racuchy. Różnią się one od tych tradycyjnych, ale smakują równie dobrze, jak nie jeszcze smaczniej.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Adobe Stock

Te racuchy można śmiało nazwać twarogowymi plackami. Bez względu jednak na nazewnictwo, są po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 300 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby nie uszkodzić żółtek.
  2. Białka przelej do osobnej miski, a żółtka umieść w drugiej.
  3. Do żółtek dodaj twaróg i cukier puder. Ucieraj całość na gładką masę za pomocą łyżki lub miksera.
  4. Do utartej masy dodaj kaszę manną i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Miksuj na wysokich obrotach, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  6. Do masy serowej delikatnie dodawaj pianę z białek, po jednej łyżce. Mieszaj całość łyżką, aby nie stracić puszystości piany.
  7. Z ciasta formuj niewielkie placuszki. Obtaczaj je w cienkiej warstwie mąki z obu stron.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz również dodać do nich ulubiony dżem lub świeże owoce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę