Kiedy usłyszysz nazwę, wybuchniesz śmiechem. Są smaczniejsze od racuchów

Anielskie ruchańce nie są niczym niestosownym. To puszyste placuszki o chrupiącej skórce, przypominające znane w większości kraju racuchy, choć równie blisko im do pączków. Ten charakterystyczny rodzaj deseru to chluba warmińskiej wsi Aniołowo.

Anielskie ruchankiAnielskie ruchańce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nigdzie nie zjesz tak dobrych drożdżowych placuszków jak we wsi Aniołowo. To ojczyzna ruchańców i nie bez przyczyny znalazły się one na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Jeśli jednak lubisz samodzielnie przyrządzać lokalne frykasy, koniecznie zapisz sobie poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Anielskie ruchańce, czyli pączki z Warmii

Anielskie ruchańce to specyficzny rodzaj drożdżowych racuchów wywodzących się ze wsi Aniołowo, znajdującej się w gminie Pasłęk (woj. warmińsko-mazurskie). Ruchańce są reliktem dawnych zwyczajów kulinarnych Warmii, a ich historia sięga lat czterdziestych XX wieku. Są to placki o lekko wydłużonym kształcie, które po upieczeniu przypominają swoim wyglądem pączki. Anielskie ruchańce zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nazwa tego specyficznego deseru pochodzi od nazwy miejscowości, w której jest produkowany, czyli od Aniołowa. Natomiast słowo "ruchańce" nawiązuje do specyficznej cechy ciasta podczas wypieku. Jak mówi tradycja, drożdżowe ciasto, wrzucone na rozgrzany olej, zaczyna tańczyć i skwierczeć.

Anielskie ruchańce
Anielskie ruchańce © Adobe Stock | joanna wnuk
- Nazwa "ruchańce" wzięła się stąd, że ruszają się podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Osoby, które słyszą ją po raz pierwszy, zwykle reagują uśmiechem. Bardzo rzadko zdarza się, że ktoś jest oburzony czy zawstydzony - wyjaśnia Halina Cieśla, Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Aniołowo w rozmowie z radioolsztyn.pl.

Ruchańce są niezwykle smaczne, charakteryzują się miękkim, puszystym i sprężystym ciastem, a także lekko chrupiącą skórką. Wyróżnia je także wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego, który jest nieodłącznym elementem tego tradycyjnego wypieku.

Anielskie ruchańce. Przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml letniego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób wgłębienie i wypełnij je połową podgrzanego mleka. Dodaj cukier, sól i pokruszone drożdże. Delikatnie zamieszaj całość i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mleka, rozpuszczone masło oraz żółtka. Zamieszaj całość.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj do reszty składników. Następnie dolej ocet i zamieszaj całość. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  4. Tak przygotowane przykryj bawełnianą ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godz.).
  5. Kiedy ciasto będzie gotowe, w garnku podgrzej tłuszcz na średniej mocy palnika. Za pomocą łyżki (najlepiej posmarowanej tłuszczem) wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe ruchańce przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem i domowymi konfiturami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy