Kiedy usłyszysz nazwę, wybuchniesz śmiechem. Są smaczniejsze od racuchów

Anielskie ruchańce nie są niczym niestosownym. To puszyste placuszki o chrupiącej skórce, przypominające znane w większości kraju racuchy, choć równie blisko im do pączków. Ten charakterystyczny rodzaj deseru to chluba warmińskiej wsi Aniołowo.

Anielskie ruchankiAnielskie ruchańce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nigdzie nie zjesz tak dobrych drożdżowych placuszków jak we wsi Aniołowo. To ojczyzna ruchańców i nie bez przyczyny znalazły się one na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Jeśli jednak lubisz samodzielnie przyrządzać lokalne frykasy, koniecznie zapisz sobie poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Anielskie ruchańce, czyli pączki z Warmii

Anielskie ruchańce to specyficzny rodzaj drożdżowych racuchów wywodzących się ze wsi Aniołowo, znajdującej się w gminie Pasłęk (woj. warmińsko-mazurskie). Ruchańce są reliktem dawnych zwyczajów kulinarnych Warmii, a ich historia sięga lat czterdziestych XX wieku. Są to placki o lekko wydłużonym kształcie, które po upieczeniu przypominają swoim wyglądem pączki. Anielskie ruchańce zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nazwa tego specyficznego deseru pochodzi od nazwy miejscowości, w której jest produkowany, czyli od Aniołowa. Natomiast słowo "ruchańce" nawiązuje do specyficznej cechy ciasta podczas wypieku. Jak mówi tradycja, drożdżowe ciasto, wrzucone na rozgrzany olej, zaczyna tańczyć i skwierczeć.

Anielskie ruchańce
Anielskie ruchańce © Adobe Stock | joanna wnuk
- Nazwa "ruchańce" wzięła się stąd, że ruszają się podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Osoby, które słyszą ją po raz pierwszy, zwykle reagują uśmiechem. Bardzo rzadko zdarza się, że ktoś jest oburzony czy zawstydzony - wyjaśnia Halina Cieśla, Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Aniołowo w rozmowie z radioolsztyn.pl.

Ruchańce są niezwykle smaczne, charakteryzują się miękkim, puszystym i sprężystym ciastem, a także lekko chrupiącą skórką. Wyróżnia je także wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego, który jest nieodłącznym elementem tego tradycyjnego wypieku.

Anielskie ruchańce. Przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml letniego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób wgłębienie i wypełnij je połową podgrzanego mleka. Dodaj cukier, sól i pokruszone drożdże. Delikatnie zamieszaj całość i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mleka, rozpuszczone masło oraz żółtka. Zamieszaj całość.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj do reszty składników. Następnie dolej ocet i zamieszaj całość. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  4. Tak przygotowane przykryj bawełnianą ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godz.).
  5. Kiedy ciasto będzie gotowe, w garnku podgrzej tłuszcz na średniej mocy palnika. Za pomocą łyżki (najlepiej posmarowanej tłuszczem) wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe ruchańce przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem i domowymi konfiturami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione