PoradyProsty trik z kuchennym sitkiem. Mało kto zna

Prosty trik z kuchennym sitkiem. Mało kto zna

Kuchenne sitko ma wiele różnych zastosowań
Kuchenne sitko ma wiele różnych zastosowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.02.2024 15:21

Niepozorne sitko kuchenne to coś więcej niż przyrząd do przesiewania mąki. Jego wszechstronne zastosowanie zadziwi niejednego.

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak najzwyklejsze kuchenne sitko może ułatwić codzienne funkcjonowanie w kuchni. Poza przesiewaniem mąki wykazuje szereg innych zastosowań, a kilka może mocno zaskoczyć. Zobacz, do czego wykorzystać kuchenne sitko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trik z kuchennym sitkiem. Tak pozbędziesz się problemu zbyt twardego masła

Twarde masło, zimne, dopiero wyjęte z lodówki z pewnością nieraz i niejednej osobie napsuło krwi z rana. Jeśli nie jest zwolennikiem przechowywania masła na blacie, ale mimo to chcesz bezproblemowo posmarować kromkę świeżego chleba, skorzystaj z łatwego patentu z kuchennym sitkiem.

Wystarczy, że przetrzesz masło przez sitko. W wyniku tego otrzymasz miękkie, drobne płatki, które z łatwością rozsmarujesz na kromce. W ten sam sposób możesz potraktować sery, a samo sitko wykorzystać jako tarkę. Parmezan czy mozzarella przetarte przez mikrooczka sitka nabiorą bardzo delikatnej, lekkiej konsystencji, przypominającej puch.

Kuchenne sitko
Kuchenne sitko © Pixabay

Inne zastosowania kuchennego sitka. Nie tylko do przesiewania mąki

Niewątpliwie przesiewanie mąki jest głównym zadaniem kuchennego sitka. Trudno obyć się bez tego narzędzia, szykując wypieki. Odpowiednio napowietrzona mąka, pozbawiona grudek jest przecież gwarantem sukcesu. Jednak nie tylko z tym zadaniem pomoże uporać się poczciwe sitko. Wykorzystać je możesz też do obierania jarzyn, gotowania jajka w koszulce czy przecierania owoców.

Ugotowane jarzyny obierzesz, pocierając o nie sitkiem. Skórka po chwili odejdzie sama. Natomiast o przyrządzaniu jajka w koszulce za pomocą sitka szerzej pisaliśmy TUTAJ. Pokrótce: wystarczy wybić jajko na sitko i takie zanurzyć w wodzie, a następnie chwilę gotować. Podobnie łatwe jest przecieranie owoców przez sitko (np. w celu przygotowania musu). Do kuchennego sitka wkładaj po kolei owoce, a następnie przecieraj je za pomocą łyżeczki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także