PoradyKocham jajka w koszulce, ale zawsze miałam problem z ich zrobieniem. Teraz zawsze mi się udają

Kocham jajka w koszulce, ale zawsze miałam problem z ich zrobieniem. Teraz zawsze mi się udają

Prosty trik na idealne jajko w koszulce
Prosty trik na idealne jajko w koszulce
Źródło zdjęć: © TIkTok: Eta My Words (screenshot)

15.02.2024 12:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To kolejny patent na jajko w koszulce, który miałam okazję testować. I jedno jest pewne - to zdecydowanie najłatwiejsza metoda na przygotowanie kremowego żółtka otulonego delikatnie ściętym białkiem.

Przygotowanie jajka w koszulce tradycyjną metodą w gruncie rzeczy nie jest niczym skomplikowanym, ale wymaga wprawy, cierpliwości i odrobiny precyzji. Spokojnie, nie musisz osiągać mistrzostwa, by cieszyć się idealnym jajkiem w koszulce. Po prostu wypróbuj ten trik. Udaje się nawet z zamkniętymi oczami (chociaż tego nie polecam).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować jajko w koszulce?

Zanim zaczniesz przyrządzać jajko w koszulce, dowiedz się, jak się za to zabrać. Co mam na myśli? Szalenie istotne szczegóły. Pamiętaj, by jajko, które chcesz przyrządzić, miało temperaturę pokojową - zimne, wyjęte prosto z lodówki, zmniejszy temperaturę wody, tym samym sprawiając, że wydłuży się czas jego gotowania. Do wody warto dodać nieco octu i soli - dzięki kwaśnemu środowisku białko szybciej się ścina i łatwiej nadać mu kształt, a sól zaś wydobywa charakterystyczny smak jajka.

Kolejną istotną kwestią jest to, by użyć jak najświeższych jajek. Gotowane na twardo, na miękko czy jajecznicę bez problemu zrobisz z takich, które leżą od kilku dni w lodówce. W przypadku jajka w koszulce jest nieco inaczej. W świeżym jajku białko jest gęste i mocno przylega do żółtka. Dzięki tym właściwościom mamy możliwość stworzenia "koszulki" dla żółtka. W mniej świeżym jajku białko staje się bardziej wodniste i po rozbiciu skorupki nie będzie tak mocno przylegać do żółtka, co utrudnia przygotowanie jajka w koszulce.

Jak przygotować idealne jajko w koszulce?
Jak przygotować idealne jajko w koszulce? © Pixabay

Łatwy sposób na jajko w koszulce. Przygotuj je na sitku

To moja ulubiona metoda na przygotowanie jajka w koszulce. Podpatrzyłam ją na kulinarnym profilu "Eat My Words" na TikToku. Trik polega na użyciu... sitka. Co istotne, niezależnie od tego, z jakiej metody korzystasz, nigdy nie wbijaj jajka bezpośrednio do wody, a wcześniej umieść je w małym pojemniczku, z którego szybkim ruchem przełożysz je do gorącego (niewrzącego) płynu.

Jak przygotować jajko w koszulce na sitku? W głębszej patelni zagotuj osoloną wodę z dodatkiem octu (ocet jest opcjonalny w tym przypadku, gdyż nie musisz martwić się o to, że jajko straci kształt). Następnie, kiedy woda będzie już gorąca, włóż do niej niewielkie sitko kuchenne - tak, by opierało się o dno patelni. Do małego pojemniczka wybij jajko, a następnie zdecydowanym ruchem przelej je na sitko i gotuj ok. 3 minuty. Po tym czasie jajko w koszulce powinno być gotowe do spożycia. Wystarczy wyjąć je z sitka.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl