Kocham jajka w koszulce, ale zawsze miałam problem z ich zrobieniem. Teraz zawsze mi się udają

To kolejny patent na jajko w koszulce, który miałam okazję testować. I jedno jest pewne - to zdecydowanie najłatwiejsza metoda na przygotowanie kremowego żółtka otulonego delikatnie ściętym białkiem.

Prosty trik na idealne jajko w koszulce Prosty trik na idealne jajko w koszulce
Źródło zdjęć: © TIkTok: Eta My Words (screenshot)

Przygotowanie jajka w koszulce tradycyjną metodą w gruncie rzeczy nie jest niczym skomplikowanym, ale wymaga wprawy, cierpliwości i odrobiny precyzji. Spokojnie, nie musisz osiągać mistrzostwa, by cieszyć się idealnym jajkiem w koszulce. Po prostu wypróbuj ten trik. Udaje się nawet z zamkniętymi oczami (chociaż tego nie polecam).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Jak przygotować jajko w koszulce?

Zanim zaczniesz przyrządzać jajko w koszulce, dowiedz się, jak się za to zabrać. Co mam na myśli? Szalenie istotne szczegóły. Pamiętaj, by jajko, które chcesz przyrządzić, miało temperaturę pokojową - zimne, wyjęte prosto z lodówki, zmniejszy temperaturę wody, tym samym sprawiając, że wydłuży się czas jego gotowania. Do wody warto dodać nieco octu i soli - dzięki kwaśnemu środowisku białko szybciej się ścina i łatwiej nadać mu kształt, a sól zaś wydobywa charakterystyczny smak jajka.

Kolejną istotną kwestią jest to, by użyć jak najświeższych jajek. Gotowane na twardo, na miękko czy jajecznicę bez problemu zrobisz z takich, które leżą od kilku dni w lodówce. W przypadku jajka w koszulce jest nieco inaczej. W świeżym jajku białko jest gęste i mocno przylega do żółtka. Dzięki tym właściwościom mamy możliwość stworzenia "koszulki" dla żółtka. W mniej świeżym jajku białko staje się bardziej wodniste i po rozbiciu skorupki nie będzie tak mocno przylegać do żółtka, co utrudnia przygotowanie jajka w koszulce.

Jak przygotować idealne jajko w koszulce?
Jak przygotować idealne jajko w koszulce? © Pixabay

Łatwy sposób na jajko w koszulce. Przygotuj je na sitku

To moja ulubiona metoda na przygotowanie jajka w koszulce. Podpatrzyłam ją na kulinarnym profilu "Eat My Words" na TikToku. Trik polega na użyciu... sitka. Co istotne, niezależnie od tego, z jakiej metody korzystasz, nigdy nie wbijaj jajka bezpośrednio do wody, a wcześniej umieść je w małym pojemniczku, z którego szybkim ruchem przełożysz je do gorącego (niewrzącego) płynu.

Jak przygotować jajko w koszulce na sitku? W głębszej patelni zagotuj osoloną wodę z dodatkiem octu (ocet jest opcjonalny w tym przypadku, gdyż nie musisz martwić się o to, że jajko straci kształt). Następnie, kiedy woda będzie już gorąca, włóż do niej niewielkie sitko kuchenne - tak, by opierało się o dno patelni. Do małego pojemniczka wybij jajko, a następnie zdecydowanym ruchem przelej je na sitko i gotuj ok. 3 minuty. Po tym czasie jajko w koszulce powinno być gotowe do spożycia. Wystarczy wyjąć je z sitka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki