WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Kocham jajka w koszulce, ale zawsze miałam problem z ich zrobieniem. Teraz zawsze mi się udają

To kolejny patent na jajko w koszulce, który miałam okazję testować. I jedno jest pewne - to zdecydowanie najłatwiejsza metoda na przygotowanie kremowego żółtka otulonego delikatnie ściętym białkiem.

Prosty trik na idealne jajko w koszulce Prosty trik na idealne jajko w koszulce
Źródło zdjęć: © TIkTok: Eta My Words (screenshot)

Przygotowanie jajka w koszulce tradycyjną metodą w gruncie rzeczy nie jest niczym skomplikowanym, ale wymaga wprawy, cierpliwości i odrobiny precyzji. Spokojnie, nie musisz osiągać mistrzostwa, by cieszyć się idealnym jajkiem w koszulce. Po prostu wypróbuj ten trik. Udaje się nawet z zamkniętymi oczami (chociaż tego nie polecam).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Jak przygotować jajko w koszulce?

Zanim zaczniesz przyrządzać jajko w koszulce, dowiedz się, jak się za to zabrać. Co mam na myśli? Szalenie istotne szczegóły. Pamiętaj, by jajko, które chcesz przyrządzić, miało temperaturę pokojową - zimne, wyjęte prosto z lodówki, zmniejszy temperaturę wody, tym samym sprawiając, że wydłuży się czas jego gotowania. Do wody warto dodać nieco octu i soli - dzięki kwaśnemu środowisku białko szybciej się ścina i łatwiej nadać mu kształt, a sól zaś wydobywa charakterystyczny smak jajka.

Kolejną istotną kwestią jest to, by użyć jak najświeższych jajek. Gotowane na twardo, na miękko czy jajecznicę bez problemu zrobisz z takich, które leżą od kilku dni w lodówce. W przypadku jajka w koszulce jest nieco inaczej. W świeżym jajku białko jest gęste i mocno przylega do żółtka. Dzięki tym właściwościom mamy możliwość stworzenia "koszulki" dla żółtka. W mniej świeżym jajku białko staje się bardziej wodniste i po rozbiciu skorupki nie będzie tak mocno przylegać do żółtka, co utrudnia przygotowanie jajka w koszulce.

Jak przygotować idealne jajko w koszulce?
Jak przygotować idealne jajko w koszulce? © Pixabay

Łatwy sposób na jajko w koszulce. Przygotuj je na sitku

To moja ulubiona metoda na przygotowanie jajka w koszulce. Podpatrzyłam ją na kulinarnym profilu "Eat My Words" na TikToku. Trik polega na użyciu... sitka. Co istotne, niezależnie od tego, z jakiej metody korzystasz, nigdy nie wbijaj jajka bezpośrednio do wody, a wcześniej umieść je w małym pojemniczku, z którego szybkim ruchem przełożysz je do gorącego (niewrzącego) płynu.

Jak przygotować jajko w koszulce na sitku? W głębszej patelni zagotuj osoloną wodę z dodatkiem octu (ocet jest opcjonalny w tym przypadku, gdyż nie musisz martwić się o to, że jajko straci kształt). Następnie, kiedy woda będzie już gorąca, włóż do niej niewielkie sitko kuchenne - tak, by opierało się o dno patelni. Do małego pojemniczka wybij jajko, a następnie zdecydowanym ruchem przelej je na sitko i gotuj ok. 3 minuty. Po tym czasie jajko w koszulce powinno być gotowe do spożycia. Wystarczy wyjąć je z sitka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek