Jedni twierdzą, że zdrowe, inni, że podnoszą cholesterol. Jaka jest prawda?
Pomimo różnych piarowych perturbacji jajka nareszcie uzyskały status produktu zdrowego i potrzebnego. Czy to jednak oznacza, że ich wpływ na poziom cholesterolu okazał się zwykłym mitem? A może taka zależność istnieje naprawdę, tylko przestało się o niej mówić? Wyjaśniamy.
09.02.2024 | aktual.: 09.02.2024 10:18
Był taki okres w historii występowania jajek na rynku spożywczym, w którym ich renoma zupełnie podupadła, przechodząc powoli do roli wręcz zdrowotnego antybohatera. Mówiono wtedy dużo i ogromnej mierze niepoprawnie. Że szkodzą, że zabijają, że niszczą zdrowie, że prowadzą do osadzania się złogów w tętnicach, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. To i jeszcze wiele innych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj wiemy już, że jajka są bardzo zdrowe, a ich obecność w diecie jest zalecana przez największe naukowe autorytety. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać ich 10 tygodniowo. Podobne zalecenia formułuje American Heart Association, polecając jedzenie 1-2 jajek dziennie. Pytanie brzmi: skąd te ograniczenia? Czy przekraczając je, szkodzimy swojemu zdrowiu?
Jajka, cholesterol i chińscy naukowcy
Według naukowców badających wpływ jajek na zdrowie człowieka, przekroczenie zalecanej dawki tego produktu spożywczego może działać niekorzystnie na ludzki organizm. Duża zawartość białka i tłuszczu, z którą mamy do czynienia w jajkach, może bowiem obciążyć wątrobę odpowiedzialną za przemiany cholesterolu. Tego z kolei jest w jajkach średnio około 180 mg na sztukę.
To dlatego lepiej stosować się do wytycznych i tym samym korzystać z tych wszystkich zalet jajek, o których się mówi. W przeprowadzonym niedawno badaniu naukowców z uniwersytetu w Pekinie udowodniono, że spożywanie mniejszej ilości jajek nie tylko nie podnosi cholesterolu, ale powoduje coś zgoła odwrotnego. Porównano tam wyniki badań osób jedzących i niejedzących jajka. Wyniki były satysfakcjonujące.
Ci pacjenci, którzy jedli jajka codziennie, wyróżniali się niższym stężeniem związków wpływających niekorzystnie na stan tętnic. Posiadali również wyższe stężenie tzw. dobrego cholesterolu. Cytowany przez portal fit.poradnikzdrowie.pl prof. Canqing Yu z Peking University ocenił wyniki bardzo klarownie, twierdząc, że wszystko wskazuje na to, że umiarkowane spożycie jaj pomaga w ochronie przed chorobami serca.