Jesz jajka codziennie? Doktor Michał Wrzosek ma do ciebie ważny apel

Jajka - krąży o nich wiele mitów. Najbardziej popularny jest ten dotyczący cholesterolu. Jesz jajka? Na pewno niedługo będziesz mieć wysoki poziom tego związku. Wiemy, że to nieprawda, gdyż naukowcy obalili tę teorię. Jednak czy jedzenie dużych ilości jajek codziennie jest dla nas dobre? Zapoznajcie się ze słowami popularnego dietetyka.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Michał Wrzosek postanowił bliżej przyjrzeć się jajkom, a ściślej częstotliwości ich spożywania. O co chodzi? Chociaż jajka są pożywne i zawierają mnóstwo składników odżywczych, to jednak powinniśmy kontrolować ich ilość w diecie. Co za dużo, to nie zdrowo. Nie powinniśmy przekraczać dziennych norm witamin i minerałów. Pamiętajmy, że hiperwitaminoza jest równie niebezpieczna, jak awitaminoza. Jakich argumentów użył dietetyk?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Jajka w diecie. Dlaczego nie można z nimi przesadzać?

Czy można jeść maksymalnie jedno jajko dziennie? Istnieje teoria, że można jeść tylko 8 tygodniowo. Okazuje się, że jest badanie, z którego wynika, że czynniki ryzyka chorób układu krążenia pogorszyły się u osób, które zjadają więcej niż jedno jajko dziennie. Dotyczy to szczególnie ludzi, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2. Wygląda na to, że bezpieczniej jest ograniczyć liczbę spożywanych produktów. Przesadzanie z dokładkami nie będzie dla nas zdrowe, a w przyszłości możemy niemile się zaskoczyć.

Lepiej kontroluj liczbę jajek w swojej diecie 🥚

Kwestii tej postanowili przyjrzeć się naukowcy z Pekinu. Sprawdzili, jak spożycie jaj wpływa na stężenie różnych substancji we krwi. Przeanalizowali 255 metabolitów we krwi 5 tysięcy osób. Osoby, które regularnie spożywały jajka, miały większe stężenie korzystnych związków. Trzeba jednak pamiętać, że naukowcy zalecają, by nie jeść więcej niż 1 jajko dziennie.

"Nasze wyniki dostarczają możliwego wyjaśnienia, dlaczego umiarkowana konsumpcja jaj może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić zależności przyczynowo-skutkowe" – mówi prof. Canqing Yu z Uniwersytetu Pekińskiego.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze