PrzepisDeseryW PRL-u zajadały się wszystkie dzieci. Dziś wraca w jeszcze pyszniejszej wersji

W PRL‑u zajadały się wszystkie dzieci. Dziś wraca w jeszcze pyszniejszej wersji

Każdy z nas zajadał się nim w dzieciństwie, a w okresie PRL był na niego prawdziwy boom. Dziś podpowiem, jak na nowo podkręcić jego wyjątkowy smak.

Kogel mogel
Kogel mogel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Profotokris

20.09.2023 16:21

Dzieciństwo to dla mnie nie tylko niejedna szalona przygoda z rodzeństwem, czy niezliczona ilość godzin spędzonych na podwórku z koleżankami. To także cała lista genialnych przepisów, która była dla mnie wtedy prawdziwym rarytasem. 

Nie powinien zdziwić cię więc fakt, że sama wracam do przepisów z przeszłości, aby moje dzieci mogły przekonać się, co kiedyś się jadło. To również dla mnie ogromna przyjemność, bo na samą myśl o tych genialnych recepturach robi mi się cieplutko na sercu, a przed oczami jak film wyświetla się wiele szczęśliwych wspomnień z tego okresu. I dziś właśnie skupimy się na jednym z takich przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To była perełka PRL

Przepis na deser, o którym dzisiaj mowa, był bardzo popularny zwłaszcza w okresie PRL. I w sumie nie ma się co dziwić, bo nie dość, że receptura nie jest wymagająca pod względem czasu i składników, to jeszcze można zrealizować ją bez użycia specjalnych sprzętów kuchennych

Czy domyślasz się już, o jaki deser mi chodzi? Jeśli nie, to mam dla ciebie jeszcze jedną małą podpowiedź. Bohatera dzisiejszego artykułu można przygotować tak naprawdę z dwóch podstawowych składników: żółtekcukru

W okresie PRL każdy maluch zajadał się takim deserem
W okresie PRL każdy maluch zajadał się takim deserem© Adobe Stock | Robson90

Kogel-mogel w zapieczonej wersji

Tak, chodzi o kultowy kogel-mogel. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym do przepisu nie dodała coś od siebie. Dlatego dziś podpowiem, z czym go połączyć i jak dokładnie przygotować w zapieczonej wersji. To będzie hit w każdym domu!

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka możesz wykorzystać do zrobienia domowych kokosanek, bezy lub białkowego omleta.
  2. Z kolei żółtka połącz z cukrem i zacznij standardowo ucierać, do chwili aż uzyskasz formę kogla-mogla. 
  3. Do małych kokilek natłuszczonych masłem, przesyp umyte owoce
  4. Następnie każde naczynko wypełnij wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie żółtek.
  5. Tak przygotowany deser wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.

Gotowy deser najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżych owoców i zielonym listkiem mięty. I to wszystko!

Wybrane dla Ciebie