W PRL-u zajadały się wszystkie dzieci. Dziś wraca w jeszcze pyszniejszej wersji

Każdy z nas zajadał się nim w dzieciństwie, a w okresie PRL był na niego prawdziwy boom. Dziś podpowiem, jak na nowo podkręcić jego wyjątkowy smak.

Kogel mogelKogel mogel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Profotokris
Marzena Pęcak

Dzieciństwo to dla mnie nie tylko niejedna szalona przygoda z rodzeństwem, czy niezliczona ilość godzin spędzonych na podwórku z koleżankami. To także cała lista genialnych przepisów, która była dla mnie wtedy prawdziwym rarytasem. 

Nie powinien zdziwić cię więc fakt, że sama wracam do przepisów z przeszłości, aby moje dzieci mogły przekonać się, co kiedyś się jadło. To również dla mnie ogromna przyjemność, bo na samą myśl o tych genialnych recepturach robi mi się cieplutko na sercu, a przed oczami jak film wyświetla się wiele szczęśliwych wspomnień z tego okresu. I dziś właśnie skupimy się na jednym z takich przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

To była perełka PRL

Przepis na deser, o którym dzisiaj mowa, był bardzo popularny zwłaszcza w okresie PRL. I w sumie nie ma się co dziwić, bo nie dość, że receptura nie jest wymagająca pod względem czasu i składników, to jeszcze można zrealizować ją bez użycia specjalnych sprzętów kuchennych

Czy domyślasz się już, o jaki deser mi chodzi? Jeśli nie, to mam dla ciebie jeszcze jedną małą podpowiedź. Bohatera dzisiejszego artykułu można przygotować tak naprawdę z dwóch podstawowych składników: żółtekcukru

W okresie PRL każdy maluch zajadał się takim deserem
W okresie PRL każdy maluch zajadał się takim deserem © Adobe Stock | Robson90

Kogel-mogel w zapieczonej wersji

Tak, chodzi o kultowy kogel-mogel. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym do przepisu nie dodała coś od siebie. Dlatego dziś podpowiem, z czym go połączyć i jak dokładnie przygotować w zapieczonej wersji. To będzie hit w każdym domu!

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka możesz wykorzystać do zrobienia domowych kokosanek, bezy lub białkowego omleta.
  2. Z kolei żółtka połącz z cukrem i zacznij standardowo ucierać, do chwili aż uzyskasz formę kogla-mogla. 
  3. Do małych kokilek natłuszczonych masłem, przesyp umyte owoce
  4. Następnie każde naczynko wypełnij wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie żółtek.
  5. Tak przygotowany deser wstaw do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.

Gotowy deser najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżych owoców i zielonym listkiem mięty. I to wszystko!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni