Żaden ser czy dżem. Rodzina prosi mnie o naleśniki z nietypowym farszem

Naleśniki to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń. Najczęściej podawane są na słodko, jednak warto wypróbować również wersję wytrawną. Naleśniki po grecku to danie, które zachwyci każdego smakosza.

Żaden ser czy dżem. Rodzina prosi mnie o naleśniki z nietypowym farszem (fot. YouTube/@SprintCooking)Żaden ser czy dżem. Rodzina prosi mnie o naleśniki z nietypowym farszem (fot. YouTube/@SprintCooking)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

W moim domu naleśniki zawsze były hitem, ale od kiedy odkryłem przepis na naleśniki po grecku, stały się prawdziwą kulinarą rewolucją. Wyrazisty i aromatyczny farsz sprawia, że te pikantne naleśniki znikają z talerzy w mgnieniu oka. Dziś podzielę się z wami sekretem tego nietypowego przepisu, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne słodkie wersje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem nie będziesz musiał wybierać pomiędzy pizzą, a makaronem. Kultowe dania połączysz w jedno

Pikantny farsz o smaku Grecji

Sercem naleśników po grecku jest pikantny farsz. Przygotowany jest z mięsa mielonego, warzyw i charakterystycznych dla kuchni greckiej przypraw.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • 1 marchewka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej.

Sposób przygotowania:

  1. Czas na przygotowanie nietypowego farszu. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na patelni.
  2. Dodaj startą marchew i cukinię, a po chwili wyjmij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż mięso, dodając aromatyczne przyprawy.
  3. Teraz dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki, dokładnie wymieszaj. Nałóż gotowy farsz na naleśniki, zawiń je i podsmaż. Gotowe!

Naleśniki po grecku to nie tylko danie, ale prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich wyrazisty smak i pożywność sprawiają, że stały się hitem w moim domu. Teraz możesz również podjąć kulinarne wyzwanie i odkryć, jak łatwo można zaskoczyć rodzinę nietypowym, pikantnym daniem głównym. Przygotuj szybko i bez trudu pyszne naleśniki po grecku, które będą idealne na obiad lub kolację. Smacznego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej