Użyj zamiast masła do polania gotowanych ziemniaczków. Przeniesiesz się w inny wymiar smaku

Umoczone w nim pieczywo jest tak pyszne, że nie potrzebuje już innych dodatków. Olej z pora wzbogaci również smak sałatek i surówek, znakomicie komponuje się z pieczoną rybą, gotowanymi ziemniakami czy pierogami ruskimi. Przy okazji dostarcza dużo cennych składników odżywczych…

porpor
Źródło zdjęć: © Getty Images | Nicholas Free

Człowiek ceni oleje roślinne od kilku tysięcy lat, o czym świadczą badania archeologiczne prowadzone na terenie osad z epoki brązu, których mieszkańcy spożywali tłuszcze pozyskiwane z nasion rzepaku, lnu, maku, bawełny czy sezamu.

Tego typu produkty cieszyły się dużym zainteresowaniem w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. "Ojciec medycyny", czyli Hipokrates zalecał stosowane oleju lnianego jako remedium na liczne problemy zdrowotne, w tym bóle brzucha. W grobowcach faraonów umieszczano zaś flakony z olejem palmowym czy olejem z czarnuszki, który miał posiadać magiczną moc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Już przed wiekami zaczęto też eksperymentować z dodatkami nadającymi tłuszczom roślinnym smaku i walorów odżywczych. Były to rozmaite zioła, przyprawy, warzywa, a nawet owoce. Dziś takie specjały znów wracają do łask, wybierane przez miłośników zdrowej i oryginalnej kuchni. Świetnym przykładem jest olej porowy.

Olej porowy – wartości odżywcze

Dobrej jakości produkt powinien składać się tylko z dwóch składników: oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) oraz pora. Oba bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.

Olej rzepakowy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (zawiera ich znacznie więcej niż oliwa z oliwek), pełniących niezwykle istotne funkcje: są niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia (redukują poziom trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi, regulują stężenie cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo) i utrzymania właściwego funkcjonowania mózgu oraz wzroku (stanowią główny budulec neuronów i fotoreceptorów oka), pomagają przy zaburzeniach pamięci czy koncentracji, a także problemach z przyswajaniem wiedzy.

Cenne związki ograniczają ryzyko chorób nowotworowych i układu sercowo-naczyniowego, schorzeń układu krążenia czy zakrzepicy. Zmniejszają stany zapalne skóry oraz łagodzą objawy menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Duże zapotrzebowanie na omega-3 występuje u kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

Olej słonecznikowy stanowi natomiast skarbnicę witaminy E, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL, zapobiegającego powstawaniu blaszki miażdżycowej, hamującego agregację płytek krwi oraz zmniejszającego ryzyko zakrzepów, co ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Witamina E podnosi też wydolność mięśni i pozytywnie wpływa na płodność.

Dużo walorów ma też drugi składnik oleju, czyli por. Ten kuzyn czosnku i cebuli dostarcza niewiele kalorii, skrywa natomiast potężną dawkę błonnika (reguluje pracę układu pokarmowego) oraz związków siarkowych działających ochronnie na układ krążenia (obniżają ciśnienie krwi i stężenie trójglicerydów), a także wykazujących właściwości bakteriobójcze. Por zawiera również sporo witaminy C, kwasu foliowego i minerałów: wapnia, potasu czy fosforu.

Jak wykorzystać olej porowy

Olej porowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Na niezwykły, lekko pikantny smak oraz cudowny zielony kolor. Nadaje się do jedzenia tylko na zimno.

Jak go wykorzystać? Banalnie prostą, a jednocześnie pyszną przekąską będzie kromka świeżego pieczywa umoczona w oleju, który idealnie pasuje też do rozmaitych surówek czy sałatek. Świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego mięsa lub pieczonej ryby. Doda smaku i aromatu purée ziemniaczanemu albo pierogom ruskim. Warto go podać do zapiekanek, pizzy, grzanek i tostów.

Na bazie oleju porowego przygotujemy smaczne, zimne sosy, choćby domowy majonez. Jak to zrobić? Do miski wbijamy żółtko, dodajemy musztardę (łyżeczka), ocet jabłkowy (2 łyżki), sok wyciśnięty z połówki cytryny, szczyptę soli i cukru. Wszystko mieszamy, po czym powoli dolewamy olej porowy (300 ml), cały czas ubijając rózgą kuchenną lub blenderem. Gdy uzyskamy gęstą i gładką masę, schładzamy ją w lodówce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości