WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Od kiedy znam ten trik, nigdy nie wyrzucam zielonej części pora. Jest cenniejsza niż biała

Por jest wszechstronnym warzywem, które często dodajemy do różnorodnych potraw, takich jak zupy czy sałatki. Niestety zielone liście pora często są niedoceniane i kończą swoją podróż w koszu na śmieci. Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać te liście, mam dla ciebie kilka propozycji.

Jak wykorzystać zielone liście pora?Jak wykorzystać zielone liście pora?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Por to naprawdę wyjątkowe warzywo, które często gości w naszych kuchniach. Jego smak jest porównywalny do smaku zielonej cebulki, co sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ale por nie jest tylko smaczny - jest również niezwykle zdrowy. Jest źródłem wielu witamin, takich jak witaminy z grupy C, K, B, czy A. Zielone liście pora są bogate w cenne składniki, takie jak polifenole czy związki siarki. Niestety zamiast wykorzystać te wartościowe składniki, często wyrzucamy je do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Jak wykorzystać zielone liście pora?

Większość z nas wie, że zielone liście pora doskonale wzbogacą smak naszego rosołu. Ale to niejedyny sposób na ich wykorzystanie. Poniżej przedstawiamy kilka innych propozycji. Warto jednak pamiętać, że najlepiej sprawdzą się tu liście młodego pora.

Zielone liście pora mogą dodać smaku i koloru twojej sałatce. Wystarczy je posiekać, blanszować, a następnie dodać do reszty warzyw. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Z liści pora możesz przygotować też pyszną, kremową zupę. Wystarczy połączyć je z bulionem i na końcu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Smak takiej zupy możesz wzbogacić, dodając odrobinę ziemniaków czy cebuli. Zupa z liści pora jest lekka, smaczna i ma piękny, zielony kolor.

Zielona część pora również ma swoje zastosowanie kulinarne
Zielona część pora również ma swoje zastosowanie kulinarne © Pixabay

Co zrobić z zieloną częścią pora?

Liście pora mogą stanowić doskonały składnik marynat do mięs. Wystarczy przygotować z nich pastę, a następnie połączyć z białym winem, oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Wspaniale sprawdzi się tutaj też rozmaryn czy tymianek. Z liści pora można też przygotować świetną przyprawę. Wystarczy je ususzyć w piekarniku, a następnie zmielić w płynu do kawy i wymieszać z solą.

Zielona część pora doskonale zastąpi też cebulę dymkę. Posiekane liście warto wcześniej przelać wrzątkiem, dzięki czemu staną się bardziej miękkie. W takim wydaniu możesz użyć ich do posypania kanapek czy dań kuchni azjatyckiej. Sparzone liście pora można też wykorzystać jako dodatek past kanapkowych, sosów, pasztetów czy kremowych zup.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok