Żeberka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci obgryzają aż miło

Żeberka w sosie z popularnego napoju. Smakują każdemu
Żeberka w sosie z popularnego napoju. Smakują każdemu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | vasiliybudarinphotos

04.12.2023 11:21, aktual.: 04.12.2023 12:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dwoje maluchów, Tadków-Niejadków, które bardziej niż cokolwiek innego umiłowały sobie narzekanie na kuchnię swoich rodziców — to niełatwy przeciwnik. Co ich pokonało? Czy był to popcorn? Lody czekoladowe? Chipsy z potrójną ilością soli? Nic w ten deseń. Wierz mi lub nie, ale od niedawna moja dziatwa sama prosi się o... żeberka. Jak to osiągnąłem? Kiedy ci powiem, nagle wszystko zrozumiesz.

Żeberka nie należą do potraw, które kojarzą się bezpośrednio z menu dziecięcym. Bądźmy szczerzy — w ogóle tego nie robią. Kotleciki z kurczaczka, może jakieś mielone, nuggetsy, rzecz jasna... to tak, ale żeberka? Namówienie podopiecznych by po raz pierwszy spróbowały tej potrawy, nie było łatwe. Nie mogły w końcu ot tak uwierzyć, że przepis zakładał użycie uwielbianego przez nich napoju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tym miejscu muszę się trochę usprawiedliwić. To, że dzieciaki piłyby każdą ilość coli — bo o tym napoju mowa — aż spuchłyby niczym balon z helem, nie oznacza, że mają na to pozwolenie. Właściwie to jest to raczej wyjątek od reguły. Dlatego też, kiedy powiedziałem im, że dzisiejszy obiad powstał przy użyciu coli, nie mogły się oprzeć. Manipulacja? Nieetyczna perswazja? Nazwij to jak chcesz, ale teraz moje dzieci zajadają amerykańskie żeberka, aż im się uszy trzęsą. Spróbuj i ty!

Żeberka w marynacie z coli

Składniki:

  • 1,8 kg żeberek,
  • 750 ml coli,
  • 720 g sosu pomidorowego,
  • 220 g cukru,
  • 6 łyżek ostrej papryki,
  • 4 łyżki mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki mielonej gorczycy,
  • 1 łyżka cynamonu w proszku.
Żeberka w coli? Po prostu pycha!
Żeberka w coli? Po prostu pycha!© Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj, oczyść i osusz. Następnie przełóż je do naczynia i zalej koło 2/3 przygotowanej coli. Przykryj i wstaw do lodówki. Powrócisz do nich rano.
  2. Następnie dnia zacznij od marynaty. Pozostałą colę połącz z sosem pomidorowym i przyprawami. Wymieszaj.
  3. Teraz możesz już wyjąć żeberka z zalewy. Natrzyj je mniej więcej 3/4 przygotowanej marynaty. Wstaw do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Piecz 2,5 godziny w rozgrzanym do 110 stopni piekarniku. Na koniec przełącz piekarnik na funkcję grilla i trzymaj kolejne 10-15 minut.
  4. Pozostałą marynatę podgrzej, zredukuj i podawaj z gotowymi żeberkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także