Żeberka zalewam popularnym napojem i piekę. Moje dzieci obgryzają aż miło

Dwoje maluchów, Tadków-Niejadków, które bardziej niż cokolwiek innego umiłowały sobie narzekanie na kuchnię swoich rodziców — to niełatwy przeciwnik. Co ich pokonało? Czy był to popcorn? Lody czekoladowe? Chipsy z potrójną ilością soli? Nic w ten deseń. Wierz mi lub nie, ale od niedawna moja dziatwa sama prosi się o... żeberka. Jak to osiągnąłem? Kiedy ci powiem, nagle wszystko zrozumiesz.

Żeberka w sosie z popularnego napoju. Smakują każdemuŻeberka w sosie z popularnego napoju. Smakują każdemu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | vasiliybudarinphotos

Żeberka nie należą do potraw, które kojarzą się bezpośrednio z menu dziecięcym. Bądźmy szczerzy — w ogóle tego nie robią. Kotleciki z kurczaczka, może jakieś mielone, nuggetsy, rzecz jasna... to tak, ale żeberka? Namówienie podopiecznych by po raz pierwszy spróbowały tej potrawy, nie było łatwe. Nie mogły w końcu ot tak uwierzyć, że przepis zakładał użycie uwielbianego przez nich napoju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

W tym miejscu muszę się trochę usprawiedliwić. To, że dzieciaki piłyby każdą ilość coli — bo o tym napoju mowa — aż spuchłyby niczym balon z helem, nie oznacza, że mają na to pozwolenie. Właściwie to jest to raczej wyjątek od reguły. Dlatego też, kiedy powiedziałem im, że dzisiejszy obiad powstał przy użyciu coli, nie mogły się oprzeć. Manipulacja? Nieetyczna perswazja? Nazwij to jak chcesz, ale teraz moje dzieci zajadają amerykańskie żeberka, aż im się uszy trzęsą. Spróbuj i ty!

Żeberka w marynacie z coli

Składniki:

  • 1,8 kg żeberek,
  • 750 ml coli,
  • 720 g sosu pomidorowego,
  • 220 g cukru,
  • 6 łyżek ostrej papryki,
  • 4 łyżki mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki mielonej gorczycy,
  • 1 łyżka cynamonu w proszku.
Żeberka w coli? Po prostu pycha!
Żeberka w coli? Po prostu pycha! © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj, oczyść i osusz. Następnie przełóż je do naczynia i zalej koło 2/3 przygotowanej coli. Przykryj i wstaw do lodówki. Powrócisz do nich rano.
  2. Następnie dnia zacznij od marynaty. Pozostałą colę połącz z sosem pomidorowym i przyprawami. Wymieszaj.
  3. Teraz możesz już wyjąć żeberka z zalewy. Natrzyj je mniej więcej 3/4 przygotowanej marynaty. Wstaw do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Piecz 2,5 godziny w rozgrzanym do 110 stopni piekarniku. Na koniec przełącz piekarnik na funkcję grilla i trzymaj kolejne 10-15 minut.
  4. Pozostałą marynatę podgrzej, zredukuj i podawaj z gotowymi żeberkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości