Lubisz por? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy go jesz

Wszyscy wiemy, że cebula to warzywo nad wyraz zdrowe. To samo — o ile nie więcej — można powiedzieć o czosnku. A co z porem? Czy kuzyn wspomnianych warzyw z podrodziny czosnkowych zawiera równie silne właściwości prozdrowotne? Wyjaśniamy!

Por. Czy jedzenie go dobrze wpływa na organizm?Por. Czy jedzenie go dobrze wpływa na organizm?
Źródło zdjęć: © Canva | altocumulus

Por to dwuletnia roślina, której znaczenie konsumpcyjne znane jest ludzkości od zamierzchłych czasów starożytnego Egiptu. To charakterystyczne, cebulowate warzywo trafiło na polskie ziemie w XVI wieku. Sprowadziła je sama królowa Bona, matka Zygmunta Augusta i żona Zygmunta Starego. Polscy medycy szybko zorientowali się, że por to nie tylko warzywo smaczne, ale również wyjątkowo korzystne z punktu widzenia medycyny naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Por — na zdrowie!

Jeśli o właściwości prozdrowotne pora chodzi, warto rozpocząć od podstaw. Por to warzywo niskokaloryczne i z niskim indeksem glikemicznym. Zawarty w porze błonnik pokarmowy to kolejna wskazówka co do potencjalnego przeznaczenia warzywa. Działa on znakomicie na mikroflorę jelitową i utrzymujące się uczucie sytości. To coś, co powinno zainteresować każdą osobę dbającą o szczupłą sylwetkę.

Kolejnymi związkami chemicznymi obecnymi w porze są polifenole — potężne, bioaktywne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, uszczelniają naczynia krwionośne i działają przeciwnowotworowo. W połączeniu z zawartą w porze witaminą C, kwasem foliowym i beta-karotenem daje to silną mieszankę zdrowotną.

Por to warzywo, które od wieków stosowane jest w medycynie naturalnej
Por to warzywo, które od wieków stosowane jest w medycynie naturalnej © Canva | kalimf

Ponadto por to — podobnie jak inne warzywa zawierające silne stężenia zdrowych związków siarkowych — gwarancja ochronnego wpływu na układ krążenia. Obniżają one ciśnienie krwi, działają bakteriobójczo i zmniejszają ryzyko zawału, udaru czy też zachorowania na cukrzycę.

Por — jak go spożywać?

Por to warzywo, które możemy spożywać na surowo. Nie wszyscy są jednak fanami jego charakterystycznej ostrości. Żeby się jej pozbyć (czy może raczej: obniżyć), pora należy sparzyć. W tym celu posiekanego pora umieszczamy na sicie, a następnie polewamy wrzątkiem i moczymy w lodowatej wodzie. Blanszowanie można wykonywać na całym warzywie — zarówno jego zielonej, jak i białej części. To sprawdzony sposób, dzięki któremu surówka z pora będzie zdrowa i pyszna!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze