WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Najlepsza surówka z porów. Ten sos bez majonezu podkreśli jej smak i nie doda kalorii

Surówka z porów to popularny dodatek do obiadu, ale jej przygotowanie zwykle oznacza sporą ilość majonezu, za którym nie każdy przepada. Nie musisz w takiej sytuacji rezygnować z doskonałego smaku tej surówki. Możesz stworzyć ją równie pyszną, za to z zupełnie innym sosem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Por, marchewka, jabłka: ta surówka to prawdziwa kopalnia zdrowia i warto do niej wracać. Por jest jednym z rekordzistów, jeśli chodzi o zawartość zdrowych polifenoli, marchew oznacza solidną dawkę betakarotenu, a jabłka... cóż, ten owoc to dosłownie symbol wszystkiego, co zdrowe. Chyba nie trzeba więc dłużej przekonywać do tego, że surówka z porów powinna na stałe wpisać się do naszego menu.

Obrazek
surówka z porów - Pyszności; foto: Canva

Problem w tym, że w celu złagodzenia ostrości pora zwykle do takiego posiłku dodajemy dużo majonezu lub śmietany. Nie zagłębiajmy się w kalorie; oczywistym jest fakt, że wszystkim przebywającym na diecie może być nie po drodze z tymi produktami.

Czym je zastąpić? Zobacz przepis, który zamieściliśmy poniżej, zastosuj się do wskazówek i odkryj surówkę z porów na zupełnie nowo. Obiecujemy: naprawdę warto!

Surówka z porów

Składniki:

  • por
  • marchewka
  • duże jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obrazek
surówka z porów - Pyszności; foto: Canva

Najpierw musisz zneutralizować ostrość pora. W tym celu oczyść go, umyj, przekrój wzdłuż, a później posiekaj na cienkie piórka. Następnie możesz postąpić na dwa sposoby: albo zasypać go solą, albo zalać wrzątkiem. Po kilku minutach możesz go już odcedzić, a w przypadku użycia soli również opłukać w sicie.

Marchewkę i jabłko obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Następnie połącz je z porem w misce. Wciśnij do nich niewielką ilość soku z cytryny.

Oliwę, musztardę i miód wymieszaj najpierw ze sobą, a później z produktami w misce. Całość dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowana surówka z porów posmakuje każdemu; i to bez użycia nawet grama majonezu. Smacznego!

Surówka z porów już gotowa, teraz czas na składnik główny. Mamy coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy, że obejrzysz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik