Najlepsza surówka z porów. Ten sos bez majonezu podkreśli jej smak i nie doda kalorii

Surówka z porów to popularny dodatek do obiadu, ale jej przygotowanie zwykle oznacza sporą ilość majonezu, za którym nie każdy przepada. Nie musisz w takiej sytuacji rezygnować z doskonałego smaku tej surówki. Możesz stworzyć ją równie pyszną, za to z zupełnie innym sosem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Por, marchewka, jabłka: ta surówka to prawdziwa kopalnia zdrowia i warto do niej wracać. Por jest jednym z rekordzistów, jeśli chodzi o zawartość zdrowych polifenoli, marchew oznacza solidną dawkę betakarotenu, a jabłka... cóż, ten owoc to dosłownie symbol wszystkiego, co zdrowe. Chyba nie trzeba więc dłużej przekonywać do tego, że surówka z porów powinna na stałe wpisać się do naszego menu.

Obrazek
surówka z porów - Pyszności; foto: Canva

Problem w tym, że w celu złagodzenia ostrości pora zwykle do takiego posiłku dodajemy dużo majonezu lub śmietany. Nie zagłębiajmy się w kalorie; oczywistym jest fakt, że wszystkim przebywającym na diecie może być nie po drodze z tymi produktami.

Czym je zastąpić? Zobacz przepis, który zamieściliśmy poniżej, zastosuj się do wskazówek i odkryj surówkę z porów na zupełnie nowo. Obiecujemy: naprawdę warto!

Surówka z porów

Składniki:

  • por
  • marchewka
  • duże jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obrazek
surówka z porów - Pyszności; foto: Canva

Najpierw musisz zneutralizować ostrość pora. W tym celu oczyść go, umyj, przekrój wzdłuż, a później posiekaj na cienkie piórka. Następnie możesz postąpić na dwa sposoby: albo zasypać go solą, albo zalać wrzątkiem. Po kilku minutach możesz go już odcedzić, a w przypadku użycia soli również opłukać w sicie.

Marchewkę i jabłko obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Następnie połącz je z porem w misce. Wciśnij do nich niewielką ilość soku z cytryny.

Oliwę, musztardę i miód wymieszaj najpierw ze sobą, a później z produktami w misce. Całość dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowana surówka z porów posmakuje każdemu; i to bez użycia nawet grama majonezu. Smacznego!

Surówka z porów już gotowa, teraz czas na składnik główny. Mamy coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy, że obejrzysz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji