Już nie płaczę przy krojeniu cebuli. Stosuję sposoby, jakich nauczyła mnie babcia

Cebula to obowiązkowy składnik wielu dań. Gości zarówno w codziennych obiadach, jak i świątecznych przysmakach. Krojenie jej nie jest trudne, ale lecące z oczu łzy sprawiają, że jest to czynność, której wiele osób nie lubi. Moja babcia pokazała mi jednak sposoby, jak radzić sobie z tym problemem.

Krojenie cebuli - PysznościKrojenie cebuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ladi59
Ewa Malinowska

Krojenie cebuli to czynność, która doprowadza do łez nawet największych twardzieli, którzy nie płakali na "Królu Lwie" a i historia Bambi niespecjalnie ich poruszyła. Wśród osób, które z cebulą mocno się zaprzyjaźniły, jest moja babcia. Jej oczy pozostają suche nawet przy dużych ilościach cebuli. Bynajmniej jest to kwestia specjalnej mocy i siły jak u Supermana (albo Wonder Woman), a sprytnych trików, które ułatwiają życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Cebula to warzywo o silnym, charakterystycznym zapachu. Zapach ten jest spowodowany obecnością związków siarki. Kiedy kroimy cebulę, uszkodzenia mechaniczne komórek powodują uwolnienie tych związków.

https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/
https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/ © Canva | bulentumut

Związki siarki reagują ze sobą, tworząc gaz. Ten gaz jest drażniący dla oczu i nosa. W odpowiedzi na to nasze oczy zaczynają łzawić, aby usunąć podrażnienie.

Jak kroić cebulę bez łez?

Moja babcia z krojeniem cebuli radzi sobie bez większych problemów. Przed zabraniem się do pracy zaczyna od schłodzenia jej w lodówce lub wrzuca na chwilę do wody z lodem. Im wyższa temperatura, tym więcej enzymów podrażniający oczy zostaje uwolnionych. Schłodzenie warzywa ograniczy ich wydzielanie.

https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/
https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/ © Canva | bulentumut

Babcia przed krojeniem cebuli odpala też świeczkę i to nie dlatego, że chce zrobić specjalny nastrój. Płomień świeczki wytwarza ciepło, które podnosi temperaturę gazu drażniącego oczy. W ten sposób gaz zostaje rozproszony i jest mniej prawdopodobne, że dotrze do naszych oczu. Zamiennie (a i jeszcze skuteczniej) zadziała również kuchenny okap, który pochłonie drażniący aromat.

Dobre narzędzie to podstawa

Ostre noże powodują mniej uszkodzeń komórek cebuli, co oznacza, że ​​mniej enzymów jest uwalnianych. Warto zadbać zatem o odpowiednie wyposażenie. Łatwiej mają też okularnicy, bo szkła ograniczają docieranie drażniących gazów do oczu.

Krojenie cebuli w okularach - Pyszności
Krojenie cebuli w okularach - Pyszności © Licencjodawca | Gemütlichkeit

Znacznie łagodniejsza dla oczu jest również czerwona cebula. Pasuje do wielu dań i może z powodzeniem zastąpić popularniejszą, białą odmianę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"