PoradyJuż nie płaczę przy krojeniu cebuli. Stosuję sposoby, jakich nauczyła mnie babcia

Już nie płaczę przy krojeniu cebuli. Stosuję sposoby, jakich nauczyła mnie babcia

Krojenie cebuli - Pyszności
Krojenie cebuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ladi59
08.12.2023 11:01, aktualizacja: 08.12.2023 11:17

Cebula to obowiązkowy składnik wielu dań. Gości zarówno w codziennych obiadach, jak i świątecznych przysmakach. Krojenie jej nie jest trudne, ale lecące z oczu łzy sprawiają, że jest to czynność, której wiele osób nie lubi. Moja babcia pokazała mi jednak sposoby, jak radzić sobie z tym problemem.

Krojenie cebuli to czynność, która doprowadza do łez nawet największych twardzieli, którzy nie płakali na "Królu Lwie" a i historia Bambi niespecjalnie ich poruszyła. Wśród osób, które z cebulą mocno się zaprzyjaźniły, jest moja babcia. Jej oczy pozostają suche nawet przy dużych ilościach cebuli. Bynajmniej jest to kwestia specjalnej mocy i siły jak u Supermana (albo Wonder Woman), a sprytnych trików, które ułatwiają życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Cebula to warzywo o silnym, charakterystycznym zapachu. Zapach ten jest spowodowany obecnością związków siarki. Kiedy kroimy cebulę, uszkodzenia mechaniczne komórek powodują uwolnienie tych związków.

https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/
https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/© Canva | bulentumut

Związki siarki reagują ze sobą, tworząc gaz. Ten gaz jest drażniący dla oczu i nosa. W odpowiedzi na to nasze oczy zaczynają łzawić, aby usunąć podrażnienie.

Jak kroić cebulę bez łez?

Moja babcia z krojeniem cebuli radzi sobie bez większych problemów. Przed zabraniem się do pracy zaczyna od schłodzenia jej w lodówce lub wrzuca na chwilę do wody z lodem. Im wyższa temperatura, tym więcej enzymów podrażniający oczy zostaje uwolnionych. Schłodzenie warzywa ograniczy ich wydzielanie.

https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/
https://praktykulinarni.com/zupa-cebulowa-z-grzankami-i-serem/© Canva | bulentumut

Babcia przed krojeniem cebuli odpala też świeczkę i to nie dlatego, że chce zrobić specjalny nastrój. Płomień świeczki wytwarza ciepło, które podnosi temperaturę gazu drażniącego oczy. W ten sposób gaz zostaje rozproszony i jest mniej prawdopodobne, że dotrze do naszych oczu. Zamiennie (a i jeszcze skuteczniej) zadziała również kuchenny okap, który pochłonie drażniący aromat.

Dobre narzędzie to podstawa

Ostre noże powodują mniej uszkodzeń komórek cebuli, co oznacza, że ​​mniej enzymów jest uwalnianych. Warto zadbać zatem o odpowiednie wyposażenie. Łatwiej mają też okularnicy, bo szkła ograniczają docieranie drażniących gazów do oczu.

Krojenie cebuli w okularach - Pyszności
Krojenie cebuli w okularach - Pyszności© Licencjodawca | Gemütlichkeit

Znacznie łagodniejsza dla oczu jest również czerwona cebula. Pasuje do wielu dań i może z powodzeniem zastąpić popularniejszą, białą odmianę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także