Krążki cebulowe z boczkiem i sosem barbecue - prosta przekąska z piekarnika
Krążki cebulowe to sprawdzona przekąska w stylu fast food, którą kochają miliony ludzi na całym świecie. Chociaż w Polsce nie jest aż tak popularna, to każdy, kto raz jej spróbuje- przepada bez reszty. Krążki cebulowe świetnie sprawdzają się w roli przystawki do piwa, wspólnego seansu filmowego lub dodatku do grillowania ze znajomymi. Dziś przygotowaliśmy je w nieco odmienionej, udoskonalonej wersji. Oto krążki cebulowe z boczkiem!
04.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:55
Przygotowanie takich krążków zajmuje więcej czasu niż ich tradycyjnej wersji. Warto jednak poświęcić kilka minut więcej, aby stworzyć cebulowe krążki zawijane w boczek. Zamiast smażenia w głębokim oleju- wkładamy nasze krążki do piekarnika. W ten sposób nie dokładamy dodatkowej porcji tłuszczu do naszej przekąski. Całość podajemy z ulubionym sosem, u nas jest to sos czosnkowy. Zjadamy na ciepło i zachwycamy się tym, jak prosta i pyszna jest to potrawa.
Przepis krok po kroku na krążki cebulowe znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Składniki:
1 cebula
6 łyżeczek sosu BBQ
12 plastrów boczku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na krążki cebulowe z boczkiem
Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej na plasterki. Nie rób tego zbyt cienko- plastry powinny być grube, jak na klasyczne krążki cebulowe. Rozdziel plastry na pojedyncze krążki.
Każdy z krążków posmaruj sosem BBQ. Najlepiej zrobić to silikonowym pędzelkiem. Plastry wędzonego boczku owiń wokół cebulowych krążków tak, aby zakryły ich całą powierzchnię. Owinięte krążki przypraw suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Nie musisz dodawać soli- jest jej sporo w wędzonym boczku.
Tak przygotowane krążki nadziej na długie patyczki do szaszłyków. Ułóż na kratce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aż boczek stanie się chrupiący.
Krążki cebulowe z bekonem
Po tym czasie nasze krążki cebulowe z bekonem są już gotowe. Podaj je na ciepło z ulubionym sosem. My postawiliśmy na prosty sos czosnkowy: jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz.
Całość możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!