Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę
Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To prawdziwy strzał w 10!
11.01.2024 08:05
Jakie danie sprawdzi się w roli pysznej przekąski podczas wizyty gości? Oczywiście genialna sałatka z ciekawym akcentem. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Dlatego też znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz!
Nie dość, że znajdziesz tu same rarytasy, to jeszcze całe danie podasz w niesamowitym wydaniu. Otóż w mgnieniu oka przygotujesz warstwowy tort, który na długo zapada w pamięci. Tak pięknie się prezentuje!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć gości niezapomnianą przekąską? Podaj sałatkowy tort, a sukces masz gwarantowany już na samym starcie!
Składniki:
- 300 g szynki drobiowej,
- 450 g ogórków kiszonych,
- 340 g marynowanych pieczarek,
- 280 g kukurydzy konserwowej,
- 5 ugotowanych jaj,
- 220 ml majonezu,
- 3/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól oraz pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad sałatkowym tortem rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Następnie obieram je i ścieram na tarce z dużymi oczkami.
Krok 2. Na tym samym gadżecie kuchennym ścieram też szynkę drobiową w kostce, ogórki kiszone oraz marynowane pieczarki. Na koniec drobno siekam świeżą natkę pietruszki.
Krok 3. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, ustawiam na blacie kuchennym duży talerz. Bezpośrednio na talerzu układam rant do tortów, dzięki któremu w mgnieniu oka można stworzyć idealny kształt również tortu sałatkowego.
Krok 4. Na samym spodzie tworzę pierwszą warstwę przy pomocy szynki drobiowej. Produkt dociskam do talerza przy pomocy rąk. Kolejne warstwy tworzę, wykorzystując wcześniej przygotowane ogórki kiszone oraz ugotowane jajka.
Krok 5. Konstrukcję na tym etapie doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Następnie tworzę kolejne warstwy z marynowanych pieczarek oraz majonezu.
Krok 6. Następnie powtarzam wszystkie warstwy po kolei. Bezpośrednio na kolejnej warstwie majonezu rozsypuję kukurydzę. Nie zapominam też o świeżej pietruszce. Tak przygotowaną przekąskę wstawiam następnie do lodówki na 2 godziny.
Krok 7. I to wszystko, tort sałatkowy po schłodzeniu można od razu serwować. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jaka sałatka gości najczęściej na twoim stole. Nie zapomnij też podzielić się swoją opinią odnośnie dzisiejszego przepisu. Mam nadzieję, że skradnie twoje serce od pierwszego kęsa!