Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Babeczki kojarzą ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment to zmienimy. I to w jakim stylu! Ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Ta mini przekąska zrobi prawdziwą furoręTa mini przekąska zrobi prawdziwą furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przed nami okres wzmożonych odwiedzin i imprez związanych ze świętami, pożegnaniem starego i powitaniem nowego roku czy zabawami karnawałowymi. Jest to też najlepszy moment, aby zaskoczyć swoich gości i podać zupełnie nową, ciekawą oraz oryginalną przekąskę

I tak się składa, że świetnie w tej roli sprawdzą się cudowne mini babeczki z burakiemśledziem. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego też nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz. Co więcej, twoi goście z pewnością poproszą cię o dokładny przepis, bo będą chcieli odtworzyć te niesamowite pyszności w swoich domach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Mini babeczki z aksamitnym kremem na bazie buraka i smacznym śledzikiem to prawdziwy strzał w 10!

Składniki na 18 sztuk:

  • 150 g ugotowanych buraków,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 małe śledzie Matias,
  • 18 mini kruchych tarteletek,
  • 30 g rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kremu na bazie buraków. W tym celu blenduję na gładką masę ugotowane i obrane buraki oraz serek śmietankowy

Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy
Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję starty parmezan oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec powstały miks przekładam do rękawa cukierniczego

Krem już jest!
Krem już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam dekoracyjną deskę, na której planuje podać przyszłe przekąski. Następnie wypełniam ją mini tarteletkami. Każdy taki element wypełniam kremem buraczanym.

Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem
Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Dodatkowo do każdej babeczki dodaję po kawałku śledzika.

Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych
Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec całą przekąskę dekoruję dodatkowo świeżą rukolą oraz parmezanem. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go już niebawem w swojej kuchni? Mam nadzieję, że tak, bo to naprawdę ciekawa i mega smaczna propozycja dosłownie na każdą okazję. Gwarantuję, że twoi goście będą po wielkim wrażeniem!

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami