Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Babeczki kojarzą ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment to zmienimy. I to w jakim stylu! Ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Ta mini przekąska zrobi prawdziwą furoręTa mini przekąska zrobi prawdziwą furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Przed nami okres wzmożonych odwiedzin i imprez związanych ze świętami, pożegnaniem starego i powitaniem nowego roku czy zabawami karnawałowymi. Jest to też najlepszy moment, aby zaskoczyć swoich gości i podać zupełnie nową, ciekawą oraz oryginalną przekąskę

I tak się składa, że świetnie w tej roli sprawdzą się cudowne mini babeczki z burakiemśledziem. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego też nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz. Co więcej, twoi goście z pewnością poproszą cię o dokładny przepis, bo będą chcieli odtworzyć te niesamowite pyszności w swoich domach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Mini babeczki z aksamitnym kremem na bazie buraka i smacznym śledzikiem to prawdziwy strzał w 10!

Składniki na 18 sztuk:

  • 150 g ugotowanych buraków,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 małe śledzie Matias,
  • 18 mini kruchych tarteletek,
  • 30 g rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kremu na bazie buraków. W tym celu blenduję na gładką masę ugotowane i obrane buraki oraz serek śmietankowy

Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy
Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję starty parmezan oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec powstały miks przekładam do rękawa cukierniczego

Krem już jest!
Krem już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam dekoracyjną deskę, na której planuje podać przyszłe przekąski. Następnie wypełniam ją mini tarteletkami. Każdy taki element wypełniam kremem buraczanym.

Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem
Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Dodatkowo do każdej babeczki dodaję po kawałku śledzika.

Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych
Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec całą przekąskę dekoruję dodatkowo świeżą rukolą oraz parmezanem. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go już niebawem w swojej kuchni? Mam nadzieję, że tak, bo to naprawdę ciekawa i mega smaczna propozycja dosłownie na każdą okazję. Gwarantuję, że twoi goście będą po wielkim wrażeniem!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy