Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Babeczki kojarzą ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment to zmienimy. I to w jakim stylu! Ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Ta mini przekąska zrobi prawdziwą furoręTa mini przekąska zrobi prawdziwą furorę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przed nami okres wzmożonych odwiedzin i imprez związanych ze świętami, pożegnaniem starego i powitaniem nowego roku czy zabawami karnawałowymi. Jest to też najlepszy moment, aby zaskoczyć swoich gości i podać zupełnie nową, ciekawą oraz oryginalną przekąskę

I tak się składa, że świetnie w tej roli sprawdzą się cudowne mini babeczki z burakiemśledziem. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego też nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz. Co więcej, twoi goście z pewnością poproszą cię o dokładny przepis, bo będą chcieli odtworzyć te niesamowite pyszności w swoich domach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Mini babeczki z aksamitnym kremem na bazie buraka i smacznym śledzikiem to prawdziwy strzał w 10!

Składniki na 18 sztuk:

  • 150 g ugotowanych buraków,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 2 małe śledzie Matias,
  • 18 mini kruchych tarteletek,
  • 30 g rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kremu na bazie buraków. W tym celu blenduję na gładką masę ugotowane i obrane buraki oraz serek śmietankowy

Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy
Najpierw łączę ze sobą czerwone buraki i serek śmietankowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję starty parmezan oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec powstały miks przekładam do rękawa cukierniczego

Krem już jest!
Krem już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam dekoracyjną deskę, na której planuje podać przyszłe przekąski. Następnie wypełniam ją mini tarteletkami. Każdy taki element wypełniam kremem buraczanym.

Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem
Wypełnienie babeczek to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Dodatkowo do każdej babeczki dodaję po kawałku śledzika.

Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych
Śledzik stanie się źródłem dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec całą przekąskę dekoruję dodatkowo świeżą rukolą oraz parmezanem. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go już niebawem w swojej kuchni? Mam nadzieję, że tak, bo to naprawdę ciekawa i mega smaczna propozycja dosłownie na każdą okazję. Gwarantuję, że twoi goście będą po wielkim wrażeniem!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯