Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły
Babeczki kojarzą ci się tylko ze słodkim wydaniem? Już za moment to zmienimy. I to w jakim stylu! Ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
24.12.2023 | aktual.: 14.03.2024 13:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przed nami okres wzmożonych odwiedzin i imprez związanych ze świętami, pożegnaniem starego i powitaniem nowego roku czy zabawami karnawałowymi. Jest to też najlepszy moment, aby zaskoczyć swoich gości i podać zupełnie nową, ciekawą oraz oryginalną przekąskę.
I tak się składa, że świetnie w tej roli sprawdzą się cudowne mini babeczki z burakiem i śledziem. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie, dlatego też nie trać ani sekundy i od razu zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz. Co więcej, twoi goście z pewnością poproszą cię o dokładny przepis, bo będą chcieli odtworzyć te niesamowite pyszności w swoich domach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Mini babeczki z aksamitnym kremem na bazie buraka i smacznym śledzikiem to prawdziwy strzał w 10!
Składniki na 18 sztuk:
- 150 g ugotowanych buraków,
- 80 g serka śmietankowego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 małe śledzie Matias,
- 18 mini kruchych tarteletek,
- 30 g rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kremu na bazie buraków. W tym celu blenduję na gładką masę ugotowane i obrane buraki oraz serek śmietankowy.
Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję starty parmezan oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
Krok 3. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec powstały miks przekładam do rękawa cukierniczego.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam dekoracyjną deskę, na której planuje podać przyszłe przekąski. Następnie wypełniam ją mini tarteletkami. Każdy taki element wypełniam kremem buraczanym.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Dodatkowo do każdej babeczki dodaję po kawałku śledzika.
Krok 6. Na koniec całą przekąskę dekoruję dodatkowo świeżą rukolą oraz parmezanem. I to wszystko, smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go już niebawem w swojej kuchni? Mam nadzieję, że tak, bo to naprawdę ciekawa i mega smaczna propozycja dosłownie na każdą okazję. Gwarantuję, że twoi goście będą po wielkim wrażeniem!