Mini przekąski z ciasta francuskiego i parówek. Kolacja dla kilku osób w parę chwil
Parówki w cieście francuskim z dodatkiem sera, sosu pomidorowego i aromatycznych przypraw to nasz sprawdzony patent na błyskawiczną przekąskę. Całość przygotujesz w kilka minut.
25.09.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:07
Szybka przekąska
Ciasto francuskie to coś, co po prostu uwielbiamy. Daje możliwość przygotowania wielu pysznych przekąsek i dań głównych: od słodkich poduszeczek, przez ryby, mięsa i warzywne farsze. Dziś postawiliśmy na proste połączenie ciasta francuskiego z parówkami, serem i sosem pomidorowym. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, kinderbalach lub po prostu jako kolacja. Smakuje najlepiej na ciepło, ale z powodzeniem możesz się nią zajadać nawet gdy wystygnie.
Jak wybrać dobre parówki? Zerknij na nasz ranking i zobacz, na co zwracać uwagę w sklepie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 5 parówek
- 20 plastrów sera żółtego
- 1 jajko - roztrzepane
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Passatę przelej do miseczki i dodaj oregano, suszony czosnek, ostrą papryczkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość.
Parówki pokrój w dość grube plasterki. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim przygotowany sos pomidorowy. Ciasto możesz wyjść ok. 15-20 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie bardziej plastyczne i nie będzie się kruszyło.
Na cieście francuskim ułóż plastry żółtego sera oraz kawałki parówek. Postaraj się to zrobić w miarę równych rzędach- późniejsze dzielenie na mniejsze porcje będzie łatwiejsze.
Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i dociśnij je do spodu. Przy pomocy noża do pizzy podziel całość na mniejsze kawałki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Po tym czasie nasze proste i szybkie przekąski są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub w towarzystwie sosu do zamaczania. Świetnie sprawdzi się tutaj np. sos czosnkowy.
Smacznego!