Takiego "śledzika" mogą spróbować nawet wegetarianie. Wystarczy zamienić jeden składnik

Weganie czy wegetarianie nie muszą rezygnować ze śledzika. Smak zbliżony do popularnej przekąski uzyskać można, kombinując z przyprawami i różnymi zamiennikami. Takimi są m.in. grzyby, które uwielbiamy i które odnajdują się w wielu różnych kompozycjach.

Boczniak sprawdzi się jako wegański zamiennik śledziaBoczniak sprawdzi się jako wegański zamiennik śledzia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seleryba, oszukany "śledź" z bakłażana i wiele innych. Sztuka kulinarna pozwala na stworzenie ciekawych wegańskich alternatyw dla rybnych czy mięsnych produktów. Nie trzeba więc rezygnować z niektórych pozycji. Odpowiednia kompozycja ziół i przypraw oraz znalezienie produktu imitującego konsystencję tego, którego chcemy zastąpić, są gwarancją sukcesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Czym zastąpić śledzie? Wegańskie odpowiedniki na świąteczny stół

Czym zastąpić śledzie? Trudno oddać smak, zapach, konsystencję ryby jeden do jednego, jednak istnieją pewne kompozycje, które pozwolą stworzyć wegańską potrawę w dużym stopniu przypominającą tę rybną, na bazie śledzi. Jednym z najsłynniejszych zamienników są... boczniaki. Odpowiednio przygotowane zaskoczą nawet najbardziej zagorzałych orędowników tradycyjnych potraw.

Boczniaki dobrze jest skomponować z glonami nori (sprasowane w arkuszach znajdziemy w większości sklepów), ponieważ nadadzą one grzybom charakterystycznych dla ryb nut. Do tego warto dodać nieco sosu sojowego i octu winnego, by potrawie nie zabrakło wyrazistości (godnej prawdziwych śledzi).

Boczniaki
Boczniaki © Pixabay

Grzyby zamiast śledzi. Przepis na "śledzika" z boczniaków

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 2 duże białe cebule,
  • posiekany pasek z arkusza glonów nori (o szerokości 3-5 cm),
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka cukru,
  • 300 ml oleju tłoczonego na zimno (lnianego albo rzepakowego).

Wykonanie:

  1. Boczniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w podłużne kawałki, usuwając twarde części ich nóżek. Grzyby podsmaż na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, aż zmiękną i zarumienią się.
  2. Cebule pokój w cienkie półksiężyce i włóż dużego słoja, przekładając warzywo kawałkami grzybów. Całość zalej olejem (z tego składnika można zrezygnować).
  3. Zagotuj wodę (jeżeli używasz oleju, ilość wody zmniejsz do ok. 0,6 l), po czym dodaj do niej przyprawy i pozostałe składniki (w tym opcjonalnie cukier).
  4. Boczniaki z olejem zalej wystudzoną zalewą (bez oleju - gorącą).
  5. Słoik zakręć i pozostaw na minimum dobę (aby smaki składników zdążyły się "przegryźć").
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯