Takiego "śledzika" mogą spróbować nawet wegetarianie. Wystarczy zamienić jeden składnik

Weganie czy wegetarianie nie muszą rezygnować ze śledzika. Smak zbliżony do popularnej przekąski uzyskać można, kombinując z przyprawami i różnymi zamiennikami. Takimi są m.in. grzyby, które uwielbiamy i które odnajdują się w wielu różnych kompozycjach.

Boczniak sprawdzi się jako wegański zamiennik śledziaBoczniak sprawdzi się jako wegański zamiennik śledzia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seleryba, oszukany "śledź" z bakłażana i wiele innych. Sztuka kulinarna pozwala na stworzenie ciekawych wegańskich alternatyw dla rybnych czy mięsnych produktów. Nie trzeba więc rezygnować z niektórych pozycji. Odpowiednia kompozycja ziół i przypraw oraz znalezienie produktu imitującego konsystencję tego, którego chcemy zastąpić, są gwarancją sukcesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Czym zastąpić śledzie? Wegańskie odpowiedniki na świąteczny stół

Czym zastąpić śledzie? Trudno oddać smak, zapach, konsystencję ryby jeden do jednego, jednak istnieją pewne kompozycje, które pozwolą stworzyć wegańską potrawę w dużym stopniu przypominającą tę rybną, na bazie śledzi. Jednym z najsłynniejszych zamienników są... boczniaki. Odpowiednio przygotowane zaskoczą nawet najbardziej zagorzałych orędowników tradycyjnych potraw.

Boczniaki dobrze jest skomponować z glonami nori (sprasowane w arkuszach znajdziemy w większości sklepów), ponieważ nadadzą one grzybom charakterystycznych dla ryb nut. Do tego warto dodać nieco sosu sojowego i octu winnego, by potrawie nie zabrakło wyrazistości (godnej prawdziwych śledzi).

Boczniaki
Boczniaki © Pixabay

Grzyby zamiast śledzi. Przepis na "śledzika" z boczniaków

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 2 duże białe cebule,
  • posiekany pasek z arkusza glonów nori (o szerokości 3-5 cm),
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka cukru,
  • 300 ml oleju tłoczonego na zimno (lnianego albo rzepakowego).

Wykonanie:

  1. Boczniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w podłużne kawałki, usuwając twarde części ich nóżek. Grzyby podsmaż na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, aż zmiękną i zarumienią się.
  2. Cebule pokój w cienkie półksiężyce i włóż dużego słoja, przekładając warzywo kawałkami grzybów. Całość zalej olejem (z tego składnika można zrezygnować).
  3. Zagotuj wodę (jeżeli używasz oleju, ilość wody zmniejsz do ok. 0,6 l), po czym dodaj do niej przyprawy i pozostałe składniki (w tym opcjonalnie cukier).
  4. Boczniaki z olejem zalej wystudzoną zalewą (bez oleju - gorącą).
  5. Słoik zakręć i pozostaw na minimum dobę (aby smaki składników zdążyły się "przegryźć").

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów