PoradyPanierka nie odpadnie od ryby w trakcie smażenia. Zapamiętaj trik

Panierka nie odpadnie od ryby w trakcie smażenia. Zapamiętaj trik

Ryba w panierce - Pyszności
Ryba w panierce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | svetlana-kolpakova
19.12.2023 09:23

Ryby w czasie Świąt odgrywają bardzo ważną rolę i goszczą na wielu polskich stołach. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych form jej podania jest smażenie kawałków w panierce. Dzięki tym trikom ryba wyjdzie idealna, a chrupiąca otoczka będzie przylegała do mięsa.

W panierkę da się zamknąć niemal wszystkie filety z ryb. To świetny przepis na piątkowy obiad z ziemniakami i kapustą kiszoną, przekąskę na ciepło, dodatek do domowego fishburgera czy jedno z dań na wigilijnym stole. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic trudnego, to problematyczna może być panierka, która lubi odpadać w trakcie smażenia. Są jednak proste sposoby, aby tego uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka odpada od ryby - co zrobić?

Ryba już gotowa, doprawiona, obtoczona w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucasz ją na patelnię z rozgrzanym olejem i... wyciągasz filety bez kawałków panierki. Taka sytuacja zdarza się naprawdę często i potrafi zirytować. Winę zrzucić można tutaj przede wszystkim na rybę. Mrożone filety mają tendencję do tego, aby odpychać od siebie kawałki chrupkiej panierki. Nie oznacza to jednak, że musisz z nich zrezygnować.

Smażenie ryby - Pyszności
Smażenie ryby - Pyszności© Canva | Dan Totilca

Przed smażeniem rybę należy dobrze rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do panierowania przystąp dopiero wtedy, gdy nie będzie już lodowato zimna.

Najlepsza panierka do ryby

Tak robiły często nasze babcie, ale dziś ten patent pozostał nieco zapomniany. Mowa tutaj o mące kukurydzianej, którą należy dodać do mąki pszennej. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, a następnie dodajemy mąkę kukurydzianą w proporcji 1 część kukurydzianej na 5 części pszennej. Kawałki dobrze rozmrożonej i osuszonej ryby zanurza się po kolei w mieszance mąk, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Rybę należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Ryba w panierce - Pyszności
Ryba w panierce - Pyszności© Canva | Dan Totilca

Warstwa oleju na patelni powinna być na tyle gruba, aby ryba była zanurzona w nim do połowy swojej wysokości. Warto też uzbroić się w odrobinę cierpliwości i nie przewracać ryby za wcześnie - mięso jest delikatne i może rozpaść się pod nakłuciami widelca, a panierka może odpaść. Czasami drobne zmiany wystarczą, aby uniknąć błędów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także