Panierka nie odpadnie od ryby w trakcie smażenia. Zapamiętaj trik

Ryby w czasie Świąt odgrywają bardzo ważną rolę i goszczą na wielu polskich stołach. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych form jej podania jest smażenie kawałków w panierce. Dzięki tym trikom ryba wyjdzie idealna, a chrupiąca otoczka będzie przylegała do mięsa.

Ryba w panierce - PysznościRyba w panierce - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | svetlana-kolpakova
Ewa Malinowska

W panierkę da się zamknąć niemal wszystkie filety z ryb. To świetny przepis na piątkowy obiad z ziemniakami i kapustą kiszoną, przekąskę na ciepło, dodatek do domowego fishburgera czy jedno z dań na wigilijnym stole. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic trudnego, to problematyczna może być panierka, która lubi odpadać w trakcie smażenia. Są jednak proste sposoby, aby tego uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Panierka odpada od ryby - co zrobić?

Ryba już gotowa, doprawiona, obtoczona w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucasz ją na patelnię z rozgrzanym olejem i... wyciągasz filety bez kawałków panierki. Taka sytuacja zdarza się naprawdę często i potrafi zirytować. Winę zrzucić można tutaj przede wszystkim na rybę. Mrożone filety mają tendencję do tego, aby odpychać od siebie kawałki chrupkiej panierki. Nie oznacza to jednak, że musisz z nich zrezygnować.

Smażenie ryby - Pyszności
Smażenie ryby - Pyszności © Canva | Dan Totilca

Przed smażeniem rybę należy dobrze rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do panierowania przystąp dopiero wtedy, gdy nie będzie już lodowato zimna.

Najlepsza panierka do ryby

Tak robiły często nasze babcie, ale dziś ten patent pozostał nieco zapomniany. Mowa tutaj o mące kukurydzianej, którą należy dodać do mąki pszennej. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, a następnie dodajemy mąkę kukurydzianą w proporcji 1 część kukurydzianej na 5 części pszennej. Kawałki dobrze rozmrożonej i osuszonej ryby zanurza się po kolei w mieszance mąk, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Rybę należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Ryba w panierce - Pyszności
Ryba w panierce - Pyszności © Canva | Dan Totilca

Warstwa oleju na patelni powinna być na tyle gruba, aby ryba była zanurzona w nim do połowy swojej wysokości. Warto też uzbroić się w odrobinę cierpliwości i nie przewracać ryby za wcześnie - mięso jest delikatne i może rozpaść się pod nakłuciami widelca, a panierka może odpaść. Czasami drobne zmiany wystarczą, aby uniknąć błędów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥