Układam udka kurczaka na kiszonej kapuście. Po godzinie wyciągam z piekarnika pyszny obiad

Szukasz pomysłu na udka kurczaka inaczej? Przygotuj je na kiszonej kapuście. To niezwykle proste, ale bardzo satysfakcjonujące dla podniebienia połączenie. Uwielbiam takie przepisy: nietrudne, szybkie i odpowiadające gustom wszystkich domowników.

Układam udka kurczaka na kiszonej kapuście. Po godzinie wyciągam z piekarnika pyszny obiadUdka kurczaka z kiszoną kapustą tworzą wspaniały duet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wrzucam kapustę do naczynia żaroodpornego, układam na niej kurczaka i gotowe. Taki obiad robi się sam, a przy tym nieziemsko pachnie i tak samo smakuje. Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z udek kurczaka, koniecznie sięgnij po ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Jak zrobić dobre udka z kurczaka inaczej?

Nie szukaj inspiracji na udka kurczaka w egzotycznych zestawieniach, gdyż niezwykle satysfakcjonujące danie zrobisz z dodatkiem poczciwej kiszonej kapusty. Mięso zapieczone z tym kruchym, kwaśnym dodatkiem powala na kolana.

Dodatkowym atutem połączenia udek z kurczaka z kiszoną kapustą jest to, że mięso pod wpływem kwasu z kiszonki stanie się jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Zasada jest bardzo prosta: mięso zmiękcza wszystko, co ma kwas - tutaj zazwyczaj stawiamy na sok z cytryny, ocet, musztardę czy maślankę, jednak w zestawieniu tym znajduje się również sok obecny w kiszonej kapuście.

Dodatek kminku nie jest obowiązkowy, ale zdecydowanie polecany. Po pierwsze - kminek wspaniale współgra z kiszoną kapustą. Wystarczy niewiele przyprawy, by móc cieszyć się tym niezwykle udanym smakowym połączeniem. Po drugie - kminek pozwoli zapobiec nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, np. wzdęciom, które mogą pojawić się po spożyciu kiszonek.

Kapusta kiszona to doskonały dodatek do  mięs
Kapusta kiszona to doskonały dodatek do mięs © Pixabay

Jak zrobić udka kurczaka na kapuście kiszonej? Sprawdź ten przepis

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • ok. 5 udek z kurczaka,
  • przyprawa do udek (nasze przepisy na domowe mieszanki znajdziesz TUTAJ), możesz użyć gotowej przyprawy,
  • kminek (do smaku),
  • 200 ml wody lub bulionu,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec).

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka natrzyj mieszanką przypraw połączoną z kilka łyżkami oleju. Tak przygotowane odłóż do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Kapustę kiszoną przepłucz na sicie, a następnie odciśnij i posiekaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i posyp kminkiem (w ilości według własnego upodobania, warto jednak pamiętać, że kminek to przyprawa o intensywnym smaku i aromacie).
  4. W tak przygotowanym naczyniu ułóż warstwę kapusty, a na kapuście ułóż udka z kurczaka. Całość podlej wodą lub bulionem.
  5. Naczynie (bez przykrycia) wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia