Układam udka kurczaka na kiszonej kapuście. Po godzinie wyciągam z piekarnika pyszny obiad
Szukasz pomysłu na udka kurczaka inaczej? Przygotuj je na kiszonej kapuście. To niezwykle proste, ale bardzo satysfakcjonujące dla podniebienia połączenie. Uwielbiam takie przepisy: nietrudne, szybkie i odpowiadające gustom wszystkich domowników.
Wrzucam kapustę do naczynia żaroodpornego, układam na niej kurczaka i gotowe. Taki obiad robi się sam, a przy tym nieziemsko pachnie i tak samo smakuje. Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z udek kurczaka, koniecznie sięgnij po ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre udka z kurczaka inaczej?
Nie szukaj inspiracji na udka kurczaka w egzotycznych zestawieniach, gdyż niezwykle satysfakcjonujące danie zrobisz z dodatkiem poczciwej kiszonej kapusty. Mięso zapieczone z tym kruchym, kwaśnym dodatkiem powala na kolana.
Dodatkowym atutem połączenia udek z kurczaka z kiszoną kapustą jest to, że mięso pod wpływem kwasu z kiszonki stanie się jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Zasada jest bardzo prosta: mięso zmiękcza wszystko, co ma kwas - tutaj zazwyczaj stawiamy na sok z cytryny, ocet, musztardę czy maślankę, jednak w zestawieniu tym znajduje się również sok obecny w kiszonej kapuście.
Dodatek kminku nie jest obowiązkowy, ale zdecydowanie polecany. Po pierwsze - kminek wspaniale współgra z kiszoną kapustą. Wystarczy niewiele przyprawy, by móc cieszyć się tym niezwykle udanym smakowym połączeniem. Po drugie - kminek pozwoli zapobiec nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, np. wzdęciom, które mogą pojawić się po spożyciu kiszonek.
Jak zrobić udka kurczaka na kapuście kiszonej? Sprawdź ten przepis
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- ok. 5 udek z kurczaka,
- przyprawa do udek (nasze przepisy na domowe mieszanki znajdziesz TUTAJ), możesz użyć gotowej przyprawy,
- kminek (do smaku),
- 200 ml wody lub bulionu,
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec).
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka natrzyj mieszanką przypraw połączoną z kilka łyżkami oleju. Tak przygotowane odłóż do lodówki najlepiej na całą noc.
- Kapustę kiszoną przepłucz na sicie, a następnie odciśnij i posiekaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i posyp kminkiem (w ilości według własnego upodobania, warto jednak pamiętać, że kminek to przyprawa o intensywnym smaku i aromacie).
- W tak przygotowanym naczyniu ułóż warstwę kapusty, a na kapuście ułóż udka z kurczaka. Całość podlej wodą lub bulionem.
- Naczynie (bez przykrycia) wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.