Układam udka kurczaka na kiszonej kapuście. Po godzinie wyciągam z piekarnika pyszny obiad

Szukasz pomysłu na udka kurczaka inaczej? Przygotuj je na kiszonej kapuście. To niezwykle proste, ale bardzo satysfakcjonujące dla podniebienia połączenie. Uwielbiam takie przepisy: nietrudne, szybkie i odpowiadające gustom wszystkich domowników.

Udka kurczaka z kiszoną kapustą tworzą wspaniały duetUdka kurczaka z kiszoną kapustą tworzą wspaniały duet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wrzucam kapustę do naczynia żaroodpornego, układam na niej kurczaka i gotowe. Taki obiad robi się sam, a przy tym nieziemsko pachnie i tak samo smakuje. Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad z udek kurczaka, koniecznie sięgnij po ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Jak zrobić dobre udka z kurczaka inaczej?

Nie szukaj inspiracji na udka kurczaka w egzotycznych zestawieniach, gdyż niezwykle satysfakcjonujące danie zrobisz z dodatkiem poczciwej kiszonej kapusty. Mięso zapieczone z tym kruchym, kwaśnym dodatkiem powala na kolana.

Dodatkowym atutem połączenia udek z kurczaka z kiszoną kapustą jest to, że mięso pod wpływem kwasu z kiszonki stanie się jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Zasada jest bardzo prosta: mięso zmiękcza wszystko, co ma kwas - tutaj zazwyczaj stawiamy na sok z cytryny, ocet, musztardę czy maślankę, jednak w zestawieniu tym znajduje się również sok obecny w kiszonej kapuście.

Dodatek kminku nie jest obowiązkowy, ale zdecydowanie polecany. Po pierwsze - kminek wspaniale współgra z kiszoną kapustą. Wystarczy niewiele przyprawy, by móc cieszyć się tym niezwykle udanym smakowym połączeniem. Po drugie - kminek pozwoli zapobiec nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, np. wzdęciom, które mogą pojawić się po spożyciu kiszonek.

Kapusta kiszona to doskonały dodatek do  mięs
Kapusta kiszona to doskonały dodatek do mięs © Pixabay

Jak zrobić udka kurczaka na kapuście kiszonej? Sprawdź ten przepis

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • ok. 5 udek z kurczaka,
  • przyprawa do udek (nasze przepisy na domowe mieszanki znajdziesz TUTAJ), możesz użyć gotowej przyprawy,
  • kminek (do smaku),
  • 200 ml wody lub bulionu,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec).

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka natrzyj mieszanką przypraw połączoną z kilka łyżkami oleju. Tak przygotowane odłóż do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Kapustę kiszoną przepłucz na sicie, a następnie odciśnij i posiekaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i posyp kminkiem (w ilości według własnego upodobania, warto jednak pamiętać, że kminek to przyprawa o intensywnym smaku i aromacie).
  4. W tak przygotowanym naczyniu ułóż warstwę kapusty, a na kapuście ułóż udka z kurczaka. Całość podlej wodą lub bulionem.
  5. Naczynie (bez przykrycia) wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"