Gdy na obiad podaję udka, wszyscy się zachwycają. Nie wierzą, że nie są z kurczaka

Danie to wygląda jak klasyczne udka z kurczaka. Za każdym razem, gdy je podaję i mówię, czego użyłam, to nikt mi nie wierzy. Wszyscy są przekonani, że to są udka z kurczaka. Ja jednak używam innego rodzaju drobiu, które kiedyś święciło tryumfy popularności. Gęsina świetnie sprawdza się w kuchni.

GęsinaGęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gęsina królowała na stołach władców i szlachty w dawnych czasach. Później jednak wiele gospodyń od niej odeszło i dopiero niedawno zaczęła wracać do łask. Częściej jednak wybieramy kurczaka lub kaczkę, z których przygotowujemy najróżniejsze dania. Na nasze stoły trafiają na przykład udka, które cieszą się ogromną popularnością. Odpowiednio przygotowane są aromatyczne i chrupiące. Możemy też przygotować indycze udka, które będą o wiele większe. Jednak ja często podaję udka z gęsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Czy gęsina wymaga specjalnego przygotowania?

Niegdyś gęsi hodowane były w różnych domach: w biednych chatkach oraz przy bogatych posiadłościach. Nasi przodkowie często się zajadali ich mięsem, bo zwierzęta te były odporne na choroby i bez problemu znosiły nawet najtrudniejsze warunki atmosferyczne. Podczas przygotowania gęsiny trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Oto najważniejsze zasady:

  • gęś warto wcześniej zamarynować,
  • piecze się ją w temperaturze 160 stopni Celsjusza, ale nieco dłużej niż kurczaka,
  • mięsa nie nakłuwa się podczas pieczenia,
  • nie odgrzewa się gęsiny, bo będzie twarda.

Jak zrobić udka z gęsi?

Składniki:

  • 4 gęsie udka,
  • główka czosnku + 3 ząbki,
  • 2 gałązki tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.
Gęsina
Gęsina © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku myję udka. Następnie nacieram je majerankiem od środka, a na zewnątrz przeciśniętymi przez praskę i zmieszanymi z solą trzema ząbkami czosnku.
  2. Wkładam gęś do naczynia żaroodpornego. Co ważne, gęsina musi być ułożona tak, by skórka dotykała dna naczynia. Wstawiam wszystko do lodówki na całą noc.
  3. Pół godziny przed pieczeniem wyciągam mięso z lodówki.
  4. Główkę czosnku kroję na pół i wkładam do udek, dodaję dwie gałązki tymianku.
  5. Piekę udka przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Gdy minie połowa czasu, przerzucam je na drugą stronę.
  6. Pół godziny przed końcem zdejmuję pokrywkę z naczynia żaroodpornego.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki