InspiracjeNakładam farsz i wstawiam do piekarnika. Zachwytom nie ma końca

Nakładam farsz i wstawiam do piekarnika. Zachwytom nie ma końca

Jak przygotować potrawy z grzybów?
Jak przygotować potrawy z grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.11.2023 16:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na leśne grzyby trwa dość krótko, na szczęście przez cały rok możemy kupić ich hodowlanych kuzynów: pieczarki, boczniaki czy japońskie shitake. Wykorzystamy je na wiele pysznych sposobów, choćby faszerując. Jakie nadzienie będzie pasowało do grzybów?

Pieczarki portobello faszerowane mięsem

Wyróżniają się intensywnym, trochę leśnym zapachem i specyficznym smakiem, przypominającym nieco grillowane mięso. Dużych rozmiarów kapelusze pieczarek portobello aż proszą się o wypełnienie pysznym farszem, choćby na bazie mielonej wieprzowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki (8 sztuk) myjemy, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Kapelusze (oczywiście wierzchem do dołu) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażmy na rozgrzanym oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2-3 ząbki). Następnie dodajemy mielone mięso wieprzowe (400 g), wcześniej wymieszane z solą, pieprzem, suszonym majerankiem i płatkami chili (do smaku). Smażymy, pod koniec dodając przecier pomidorowy (4-5 łyżki).

Farszem wypełniamy kapelusze pieczarek, posypujemy tartym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-30 minut.

Boczniaki z czosnkowo-maślanym farszem

Ten grzyb nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępuje bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dobrze przyswajalnych białek. Boczniak ma też ciekawy smak, świetnie nadaje się do faszerowania.

Potrzebujemy dużych boczniaków (10-12 sztuk), którym obcinamy nóżki. Pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek (2 ząbki), dość miękkie masło (80 g), posiekaną natkę pietruszki oraz grzybowe nóżki miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na kapelusze boczniaków, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Pieczarki brązowe z serem feta

Różnią się od białych kuzynek nie tylko kolorem, ale również bardziej intensywnym smakiem i aromatem. Są bogatym źródłem witamin oraz minerałów, a w kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Brązowe pieczarki świetnie sprawdzają się w wersji faszerowanej, na przykład nadzieniem na bazie sera feta.

Zadanie jest bardzo proste. Kilka dużych pieczarek myjemy i osuszamy, po czym obcinamy nóżki, które następnie drobno siekamy, po czym przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę fetę (200 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), posiekaną papryczkę chili (jeśli nie lubimy zbyt pikantnych potraw, możemy zrezygnować z tego składnika), posiekaną natkę pietruszki (2-3 łyki) oraz oliwę (2 łyżki). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.

Farsz nakładamy do pieczarkowych kapeluszy, które następnie zapiekamy przez około pół godziny w temperaturze 180 st.

Shitake faszerowane chorizo i porem

W Azji te mięsiste grzyby są od wieków cenione za właściwości odżywcze i walory smakowe. Shitake świetnie nadają się do faszerowania.

Grzyby shitake (10-12 sztuk) myjemy, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Na zewnętrznej stronie kapeluszy robimy nacięcie w kształcie krzyża. Posiekane nóżki podsmażamy na maśle klarowanym z pokrojoną w kostkę kiełbasą chorizo, porem pokrojonym w cienkie plasterki (tylko biała część) i kilkoma gałązkami tymianku. Dodajemy trochę startego sera (np. cheddar) oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Farsz nakładamy do kapeluszy, lekko dociskając, po czym stroną z nadzieniem zanurzamy najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron, aż do zrumienienia.

Pieczarki portobello faszerowane wędzonym łososiem i oliwkami

Wędzony łosoś to nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych, ale również smaczny i uniwersalny produkt spożywczy, który świetnie sprawdzi się np. w farszu do pieczarek

Na początku kilka dużych pieczarek portobello pozbawiamy nóżek, a kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Po wyjęciu nadziewamy plastrami wędzonego łososia i pokrojonymi oliwkami, wzbogacając sosem z jogurtu naturalnego, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny i posiekanego koperku (proporcje tych składników zależą od naszych upodobań smakowych).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także