InspiracjeNakładam farsz i wstawiam do piekarnika. Zachwytom nie ma końca

Nakładam farsz i wstawiam do piekarnika. Zachwytom nie ma końca

Sezon na leśne grzyby trwa dość krótko, na szczęście przez cały rok możemy kupić ich hodowlanych kuzynów: pieczarki, boczniaki czy japońskie shitake. Wykorzystamy je na wiele pysznych sposobów, choćby faszerując. Jakie nadzienie będzie pasowało do grzybów?

Jak przygotować potrawy z grzybów?
Jak przygotować potrawy z grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.11.2023 16:25

Pieczarki portobello faszerowane mięsem

Wyróżniają się intensywnym, trochę leśnym zapachem i specyficznym smakiem, przypominającym nieco grillowane mięso. Dużych rozmiarów kapelusze pieczarek portobello aż proszą się o wypełnienie pysznym farszem, choćby na bazie mielonej wieprzowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki (8 sztuk) myjemy, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Kapelusze (oczywiście wierzchem do dołu) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażmy na rozgrzanym oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2-3 ząbki). Następnie dodajemy mielone mięso wieprzowe (400 g), wcześniej wymieszane z solą, pieprzem, suszonym majerankiem i płatkami chili (do smaku). Smażymy, pod koniec dodając przecier pomidorowy (4-5 łyżki).

Farszem wypełniamy kapelusze pieczarek, posypujemy tartym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-30 minut.

Boczniaki z czosnkowo-maślanym farszem

Ten grzyb nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępuje bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dobrze przyswajalnych białek. Boczniak ma też ciekawy smak, świetnie nadaje się do faszerowania.

Potrzebujemy dużych boczniaków (10-12 sztuk), którym obcinamy nóżki. Pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek (2 ząbki), dość miękkie masło (80 g), posiekaną natkę pietruszki oraz grzybowe nóżki miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na kapelusze boczniaków, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Pieczarki brązowe z serem feta

Różnią się od białych kuzynek nie tylko kolorem, ale również bardziej intensywnym smakiem i aromatem. Są bogatym źródłem witamin oraz minerałów, a w kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Brązowe pieczarki świetnie sprawdzają się w wersji faszerowanej, na przykład nadzieniem na bazie sera feta.

Zadanie jest bardzo proste. Kilka dużych pieczarek myjemy i osuszamy, po czym obcinamy nóżki, które następnie drobno siekamy, po czym przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę fetę (200 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), posiekaną papryczkę chili (jeśli nie lubimy zbyt pikantnych potraw, możemy zrezygnować z tego składnika), posiekaną natkę pietruszki (2-3 łyki) oraz oliwę (2 łyżki). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.

Farsz nakładamy do pieczarkowych kapeluszy, które następnie zapiekamy przez około pół godziny w temperaturze 180 st.

Shitake faszerowane chorizo i porem

W Azji te mięsiste grzyby są od wieków cenione za właściwości odżywcze i walory smakowe. Shitake świetnie nadają się do faszerowania.

Grzyby shitake (10-12 sztuk) myjemy, osuszamy i pozbawiamy nóżek. Na zewnętrznej stronie kapeluszy robimy nacięcie w kształcie krzyża. Posiekane nóżki podsmażamy na maśle klarowanym z pokrojoną w kostkę kiełbasą chorizo, porem pokrojonym w cienkie plasterki (tylko biała część) i kilkoma gałązkami tymianku. Dodajemy trochę startego sera (np. cheddar) oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Farsz nakładamy do kapeluszy, lekko dociskając, po czym stroną z nadzieniem zanurzamy najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron, aż do zrumienienia.

Pieczarki portobello faszerowane wędzonym łososiem i oliwkami

Wędzony łosoś to nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych, ale również smaczny i uniwersalny produkt spożywczy, który świetnie sprawdzi się np. w farszu do pieczarek

Na początku kilka dużych pieczarek portobello pozbawiamy nóżek, a kapelusze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Po wyjęciu nadziewamy plastrami wędzonego łososia i pokrojonymi oliwkami, wzbogacając sosem z jogurtu naturalnego, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z cytryny i posiekanego koperku (proporcje tych składników zależą od naszych upodobań smakowych).

Wybrane dla Ciebie