Pieczona dynia z niespodzianką. Prezentuje się jak piękny kwiat

Kupiłeś dynię i nie masz pomysłu, jak ją wykorzystać w kuchni? Już za moment wspólnie rozwiążemy ten problem. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Pieczona dynia z niespodziankąPieczona dynia z niespodzianką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Za oknem szaro i ponuro, co nie oznacza, że musi być też tak w naszych kuchniach. Wręcz przeciwnie, tu zawsze musi się coś dziać. A, że do dyspozycji mamy teraz całą masę kolorowych warzywowoców, to najlepszy moment, aby wyczarować na ich bazie coś pysznego

I nie inaczej będzie dzisiaj. Przy pomocy dyni oraz smacznych dodatków przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Co więcej, zrobisz to w genialnym wydaniu. Dlatego też twoi bliscy już od samego patrzenia na gotowy posiłek zgłodnieją w mgnieniu oka. Zachwyca on zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Dyniowy kwiat ze smaczną niespodzianką stanie się hitem na jesiennym stole

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych w oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 400 g makaronu Orzo,
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do przepisu najlepiej użyć dyni, która waży ok. 3 kg. Odcinam górną część z końcówką, tworząc jednocześnie charakterystyczny zygzak. Następnie przy pomocy robota kuchennego w mgnieniu oka wydrążam dynię. Oczywiście możesz zrobić to również w tradycyjny sposób, ale na pewno zajmie ci to dużo więcej czasu. 

Aby nafaszerować dynię, należy wcześniej ją wydrążyć
Aby nafaszerować dynię, należy wcześniej ją wydrążyć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku umieszczam garnek z oliwą. Kiedy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, wrzucam do środka posiekane drobno pomidory suszone w oleju oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodaję też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając dokładnie zawartość garnka.  

Kolejny etap to praca nad farszem do dyni
Kolejny etap to praca nad farszem do dyni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do garnka trafiają: surowy makaron orzo oraz bulion warzywny domowej roboty. Całość gotuję ok. 15 minut. Oczywiście nie zapominam przemieszać zawartości garnka od czasu do czasu.

Do garnka musi trafić też bulion. Najlepiej domowej roboty!
Do garnka musi trafić też bulion. Najlepiej domowej roboty! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po kwadransie dodaję do garnka startą skórkę z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Nie zapominam też o świeżym szpinaku. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmuję garnek z palnika.

Szpinak doda zarówno dodatkowych smaków, jak i kolorów
Szpinak doda zarówno dodatkowych smaków, jak i kolorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym po raz kolejny pojawia się dynia. Umieszczam w środku farsz z garnka i przykrywam całość odciętym wcześniej kapeluszem. Tak przygotowaną dynię wstawiam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę

Jeszcze tylko wizyta w piekarniku i pyszny obiad gotowy!
Jeszcze tylko wizyta w piekarniku i pyszny obiad gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po godzinie w piekarniku wyjmuję upieczoną dynię i nacinam ją w kilku miejscach, dzięki czemu zamienia się ona w jadalny kwiat. Dodatkowo dekoruję gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 

Prawda, że wygląda jak jadalne dzieło sztuki?
Prawda, że wygląda jak jadalne dzieło sztuki? © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej