Pieczona dynia z niespodzianką. Prezentuje się jak piękny kwiat
Kupiłeś dynię i nie masz pomysłu, jak ją wykorzystać w kuchni? Już za moment wspólnie rozwiążemy ten problem. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
27.10.2023 11:05
Za oknem szaro i ponuro, co nie oznacza, że musi być też tak w naszych kuchniach. Wręcz przeciwnie, tu zawsze musi się coś dziać. A, że do dyspozycji mamy teraz całą masę kolorowych warzyw i owoców, to najlepszy moment, aby wyczarować na ich bazie coś pysznego.
I nie inaczej będzie dzisiaj. Przy pomocy dyni oraz smacznych dodatków przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Co więcej, zrobisz to w genialnym wydaniu. Dlatego też twoi bliscy już od samego patrzenia na gotowy posiłek zgłodnieją w mgnieniu oka. Zachwyca on zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowy kwiat ze smaczną niespodzianką stanie się hitem na jesiennym stole
Składniki:
- 1 dynia,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych w oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 400 g makaronu Orzo,
- 300 g ugotowanej ciecierzycy,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 1 litr bulionu warzywnego.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do przepisu najlepiej użyć dyni, która waży ok. 3 kg. Odcinam górną część z końcówką, tworząc jednocześnie charakterystyczny zygzak. Następnie przy pomocy robota kuchennego w mgnieniu oka wydrążam dynię. Oczywiście możesz zrobić to również w tradycyjny sposób, ale na pewno zajmie ci to dużo więcej czasu.
Krok 2. Na palniku umieszczam garnek z oliwą. Kiedy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, wrzucam do środka posiekane drobno pomidory suszone w oleju oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodaję też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając dokładnie zawartość garnka.
Krok 3. Jako kolejne składniki do garnka trafiają: surowy makaron orzo oraz bulion warzywny domowej roboty. Całość gotuję ok. 15 minut. Oczywiście nie zapominam przemieszać zawartości garnka od czasu do czasu.
Krok 4. Po kwadransie dodaję do garnka startą skórkę z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Nie zapominam też o świeżym szpinaku. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmuję garnek z palnika.
Krok 5. Na blacie kuchennym po raz kolejny pojawia się dynia. Umieszczam w środku farsz z garnka i przykrywam całość odciętym wcześniej kapeluszem. Tak przygotowaną dynię wstawiam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
Krok 6. Po godzinie w piekarniku wyjmuję upieczoną dynię i nacinam ją w kilku miejscach, dzięki czemu zamienia się ona w jadalny kwiat. Dodatkowo dekoruję gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!