Ciocia pokazała mi, jak obrać dynię ze skórki. To najprostszy patent, który zawsze się sprawdza

Ten trik na pewno przyda ci się jesienią. Dzięki niemu obranie dyni ze skórki stanie się szybkie, proste i przyjemne. Zobacz, zastosuj i daj nam znać, jak poszło. Gwarantujemy, że uda się już za pierwszym razem!

Dynia będzie obrana łatwo i przyjemnie. Ten sposób jest najlepszyDynia będzie obrana łatwo i przyjemnie. Ten sposób jest najlepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co było pierwsze: Halloween czy dynia? Cóż, z całą pewnością to drugie, ale nie można nie zauważyć istotnego wpływu amerykańskiego święta na wzrost popularności dyni w Polsce. Wycinanie w warzywach straszydeł, farmy dyń i przede wszystkim mnóstwo, naprawdę mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej, to nie byle co.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Niektóre z takich wpisów — z klasycznym purée z dyni na czele — wymaga obrania dyni ze skóry. Osoba, która robi to po raz pierwszy, może złapać się za głowę. Jak się do tego zabrać? Obieraczka nie wchodzi tu przecież w grę. Dla takich osób polecam patent mojej cioci. Dzięki niemu ta wymagana w przepisach czynność stanie się prosta jak konstrukcja cepa.

Dynia ze skórką, czy bez?

Zacznijmy od tego, że nie każdy gatunek dyni trzeba ze skórki obierać. Niektóre z nich, takie jak bijąca ostatnio rekordy popularności hokkaido, nie wymagają tego. Podobnie sytuacja prezentuje się w przypadku dyni kabocha czy piżmowej. Po ugotowaniu lub wyjęciu z pieca tych rodzajów dyń skórka okazuje się miękka i smaczna.

Co ciekawe, korzystanie z tych dyń to nie tylko rozwiązanie praktyczne, ale i bardzo zdrowe. W skórce tych warzyw znajduje się moc witamin i minerałów, których nie chcemy zaprzepaszczać. Pomysłów na wykorzystanie hokkaido nie brakuje, a jeden z nich zobaczysz, klikając w ten link.

Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które staje się w Polsce coraz popularniejsze
Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które staje się w Polsce coraz popularniejsze © canva.com

Jak obrać dynię ze skórki?

Jeśli jednak zdecydujesz się obrać hokkaido, albo skorzystać z gatunków dyni, które tego wymagają, dobrze będzie, jeśli nie będziesz tego robił metodą prób i błędów. To może skończyć się albo utraceniem dużej ilości miąższu, albo pokaleczonymi palcami. Tego przecież byśmy nie chcieli.

Najlepszym, bezpiecznym i przyjemnym sposobem obierania dyni jest użycie piekarnika. Moja ciocia zawsze robiła to w taki sposób: najpierw trzeba pokroić dynię na kilka mniejszych kawałków. Następnie należy wstawić ją do piekarnika i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostrożnie wyjąć dynię, a gdy przestygnie, wystarczy już tylko użyć łyżki: można nią albo zdjąć skórkę, albo wyskrobać miąższ.

Prawda, że proste?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀