Ciocia pokazała mi, jak obrać dynię ze skórki. To najprostszy patent, który zawsze się sprawdza
Ten trik na pewno przyda ci się jesienią. Dzięki niemu obranie dyni ze skórki stanie się szybkie, proste i przyjemne. Zobacz, zastosuj i daj nam znać, jak poszło. Gwarantujemy, że uda się już za pierwszym razem!
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:38
Co było pierwsze: Halloween czy dynia? Cóż, z całą pewnością to drugie, ale nie można nie zauważyć istotnego wpływu amerykańskiego święta na wzrost popularności dyni w Polsce. Wycinanie w warzywach straszydeł, farmy dyń i przede wszystkim mnóstwo, naprawdę mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej, to nie byle co.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niektóre z takich wpisów — z klasycznym purée z dyni na czele — wymaga obrania dyni ze skóry. Osoba, która robi to po raz pierwszy, może złapać się za głowę. Jak się do tego zabrać? Obieraczka nie wchodzi tu przecież w grę. Dla takich osób polecam patent mojej cioci. Dzięki niemu ta wymagana w przepisach czynność stanie się prosta jak konstrukcja cepa.
Dynia ze skórką, czy bez?
Zacznijmy od tego, że nie każdy gatunek dyni trzeba ze skórki obierać. Niektóre z nich, takie jak bijąca ostatnio rekordy popularności hokkaido, nie wymagają tego. Podobnie sytuacja prezentuje się w przypadku dyni kabocha czy piżmowej. Po ugotowaniu lub wyjęciu z pieca tych rodzajów dyń skórka okazuje się miękka i smaczna.
Co ciekawe, korzystanie z tych dyń to nie tylko rozwiązanie praktyczne, ale i bardzo zdrowe. W skórce tych warzyw znajduje się moc witamin i minerałów, których nie chcemy zaprzepaszczać. Pomysłów na wykorzystanie hokkaido nie brakuje, a jeden z nich zobaczysz, klikając w ten link.
Jak obrać dynię ze skórki?
Jeśli jednak zdecydujesz się obrać hokkaido, albo skorzystać z gatunków dyni, które tego wymagają, dobrze będzie, jeśli nie będziesz tego robił metodą prób i błędów. To może skończyć się albo utraceniem dużej ilości miąższu, albo pokaleczonymi palcami. Tego przecież byśmy nie chcieli.
Najlepszym, bezpiecznym i przyjemnym sposobem obierania dyni jest użycie piekarnika. Moja ciocia zawsze robiła to w taki sposób: najpierw trzeba pokroić dynię na kilka mniejszych kawałków. Następnie należy wstawić ją do piekarnika i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostrożnie wyjąć dynię, a gdy przestygnie, wystarczy już tylko użyć łyżki: można nią albo zdjąć skórkę, albo wyskrobać miąższ.
Prawda, że proste?