WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ciocia pokazała mi, jak obrać dynię ze skórki. To najprostszy patent, który zawsze się sprawdza

Ten trik na pewno przyda ci się jesienią. Dzięki niemu obranie dyni ze skórki stanie się szybkie, proste i przyjemne. Zobacz, zastosuj i daj nam znać, jak poszło. Gwarantujemy, że uda się już za pierwszym razem!

Dynia będzie obrana łatwo i przyjemnie. Ten sposób jest najlepszyDynia będzie obrana łatwo i przyjemnie. Ten sposób jest najlepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co było pierwsze: Halloween czy dynia? Cóż, z całą pewnością to drugie, ale nie można nie zauważyć istotnego wpływu amerykańskiego święta na wzrost popularności dyni w Polsce. Wycinanie w warzywach straszydeł, farmy dyń i przede wszystkim mnóstwo, naprawdę mnóstwo przepisów z dynią w roli głównej, to nie byle co.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Niektóre z takich wpisów — z klasycznym purée z dyni na czele — wymaga obrania dyni ze skóry. Osoba, która robi to po raz pierwszy, może złapać się za głowę. Jak się do tego zabrać? Obieraczka nie wchodzi tu przecież w grę. Dla takich osób polecam patent mojej cioci. Dzięki niemu ta wymagana w przepisach czynność stanie się prosta jak konstrukcja cepa.

Dynia ze skórką, czy bez?

Zacznijmy od tego, że nie każdy gatunek dyni trzeba ze skórki obierać. Niektóre z nich, takie jak bijąca ostatnio rekordy popularności hokkaido, nie wymagają tego. Podobnie sytuacja prezentuje się w przypadku dyni kabocha czy piżmowej. Po ugotowaniu lub wyjęciu z pieca tych rodzajów dyń skórka okazuje się miękka i smaczna.

Co ciekawe, korzystanie z tych dyń to nie tylko rozwiązanie praktyczne, ale i bardzo zdrowe. W skórce tych warzyw znajduje się moc witamin i minerałów, których nie chcemy zaprzepaszczać. Pomysłów na wykorzystanie hokkaido nie brakuje, a jeden z nich zobaczysz, klikając w ten link.

Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które staje się w Polsce coraz popularniejsze
Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które staje się w Polsce coraz popularniejsze © canva.com

Jak obrać dynię ze skórki?

Jeśli jednak zdecydujesz się obrać hokkaido, albo skorzystać z gatunków dyni, które tego wymagają, dobrze będzie, jeśli nie będziesz tego robił metodą prób i błędów. To może skończyć się albo utraceniem dużej ilości miąższu, albo pokaleczonymi palcami. Tego przecież byśmy nie chcieli.

Najlepszym, bezpiecznym i przyjemnym sposobem obierania dyni jest użycie piekarnika. Moja ciocia zawsze robiła to w taki sposób: najpierw trzeba pokroić dynię na kilka mniejszych kawałków. Następnie należy wstawić ją do piekarnika i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostrożnie wyjąć dynię, a gdy przestygnie, wystarczy już tylko użyć łyżki: można nią albo zdjąć skórkę, albo wyskrobać miąższ.

Prawda, że proste?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo