Zupa dyniowa nie będzie mdła. Jeden nieoczywisty składnik poprawi jej smak

Czego nie może zabraknąć jesienią na naszym stole? Oczywiście genialnej zupy dyniowej. I dziś podpowiem, co warto do niej dodać, aby była jeszcze lepsza.

Zupa dyniowaZupa dyniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marzena Pęcak

Jestem ogromną miłośniczką wszystkich zupkremów. Dlatego też lubię sezon jesienno-zimowy, bo wtedy tego typu dania cieszą się największą popularnością. W końcu nic nie pomoże skuteczniej rozgrzać się od dobrej i smacznej zupy. Zgadzasz się ze mną?

Jeśli na powyższe pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to koniecznie musisz przeczytać ten artykuł do końca. Już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zupę dyniową z oryginalnym i ciekawym dodatkiem. Czegoś tak dobrego, jeszcze nie jadłeś!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Zupa dyniowa z dodatkiem owocu

Wiem, że początkowo możesz pomyśleć, że chyba coś mi się pomyliło, bo jaki owoc może pasować do tego dania? Zapewniam jednak, że to nie jest żadna pomyłka. I faktycznie jest owoc, który świetnie pasuje do jesiennej zupy na bazie dyni.

Oczywiście chodzi tu o pomarańczę, która sprawi, że domowa zupa będzie jeszcze lepsza i to z kilku powodów. Po pierwsza owoc ten wpłynie korzystnie zarówno na smak, jak i aromat zupy. Cała kombinacja będzie jeszcze bardziej wyrazistaoryginalna. Pomarańcza nada też zupie trochę kwaskowatości, co też jest dużym plusem. Na koniec warto wspomnieć, że pomarańcza jest także cennym źródłem składników odżywczych i witamin, a co za tym idzie, dostarcza naszemu organizmowi elementów, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. 

Zupa dyniowa z dodatkiem pomarańczy stanie się hitem
Zupa dyniowa z dodatkiem pomarańczy stanie się hitem © Adobe Stock | Anna

Jak zrobić zupę dyniową z pomarańczą

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym cię uspokoić jeszcze w jednej kwestii. Dodanie do zupy pomarańczy nie przysporzy ci zbyt dużo pracy. Tym bardziej nie zwlekaj i wykorzystaj ten patent przy najbliższej okazji!

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 pomarańcze,
  • ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 800 ml bulionu warzywnego domowej roboty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, cynamon, curry,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dyni. Obierz ją, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką. 
  2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy. Przygotuj też domowy bulion warzywny.
  3. W dużym garnku z dodatkiem masła podsmaż cebulę i czosnek na złocisty kolor
  4. Po chwili dodaj do środka wcześniej przygotowane warzywa i smaż przez 2-3 minuty.
  5. Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz bulion warzywny. Nie zapomnij też o przyprawach, dodaj je według własnych upodobań.
  6. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuj do miękkości wszystkich warzyw, ok. 20-25 minut.
  7. Po tym czasie zblenduj dokładnie zawartość garnka. Nie zapomnij też o śmietance, która sprawi, że ugotowana zupa będzie jeszcze bardziej kremowa. Smacznego!

Zupa jest bardzo sycąca, dlatego możesz spokojnie serwować ją solo ze świeżą natką pietruszki. Możesz oczywiście podać ją z chrupiącym pieczywem, grzankami lub mini ptysiami. W każdym wydaniu okaże się prawdziwym sztosem!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem