Zupa dyniowa nie będzie mdła. Jeden nieoczywisty składnik poprawi jej smak
Czego nie może zabraknąć jesienią na naszym stole? Oczywiście genialnej zupy dyniowej. I dziś podpowiem, co warto do niej dodać, aby była jeszcze lepsza.
11.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:06
Jestem ogromną miłośniczką wszystkich zup i kremów. Dlatego też lubię sezon jesienno-zimowy, bo wtedy tego typu dania cieszą się największą popularnością. W końcu nic nie pomoże skuteczniej rozgrzać się od dobrej i smacznej zupy. Zgadzasz się ze mną?
Jeśli na powyższe pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to koniecznie musisz przeczytać ten artykuł do końca. Już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zupę dyniową z oryginalnym i ciekawym dodatkiem. Czegoś tak dobrego, jeszcze nie jadłeś!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa dyniowa z dodatkiem owocu
Wiem, że początkowo możesz pomyśleć, że chyba coś mi się pomyliło, bo jaki owoc może pasować do tego dania? Zapewniam jednak, że to nie jest żadna pomyłka. I faktycznie jest owoc, który świetnie pasuje do jesiennej zupy na bazie dyni.
Oczywiście chodzi tu o pomarańczę, która sprawi, że domowa zupa będzie jeszcze lepsza i to z kilku powodów. Po pierwsza owoc ten wpłynie korzystnie zarówno na smak, jak i aromat zupy. Cała kombinacja będzie jeszcze bardziej wyrazista i oryginalna. Pomarańcza nada też zupie trochę kwaskowatości, co też jest dużym plusem. Na koniec warto wspomnieć, że pomarańcza jest także cennym źródłem składników odżywczych i witamin, a co za tym idzie, dostarcza naszemu organizmowi elementów, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia.
Jak zrobić zupę dyniową z pomarańczą
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym cię uspokoić jeszcze w jednej kwestii. Dodanie do zupy pomarańczy nie przysporzy ci zbyt dużo pracy. Tym bardziej nie zwlekaj i wykorzystaj ten patent przy najbliższej okazji!
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki,
- 3 pomarańcze,
- ½ szkl. śmietanki 30 proc.,
- 800 ml bulionu warzywnego domowej roboty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, cynamon, curry,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dyni. Obierz ją, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z ziemniakami, cebulą oraz marchewką.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy. Przygotuj też domowy bulion warzywny.
- W dużym garnku z dodatkiem masła podsmaż cebulę i czosnek na złocisty kolor.
- Po chwili dodaj do środka wcześniej przygotowane warzywa i smaż przez 2-3 minuty.
- Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz bulion warzywny. Nie zapomnij też o przyprawach, dodaj je według własnych upodobań.
- Powstałą w ten sposób mieszankę gotuj do miękkości wszystkich warzyw, ok. 20-25 minut.
- Po tym czasie zblenduj dokładnie zawartość garnka. Nie zapomnij też o śmietance, która sprawi, że ugotowana zupa będzie jeszcze bardziej kremowa. Smacznego!
Zupa jest bardzo sycąca, dlatego możesz spokojnie serwować ją solo ze świeżą natką pietruszki. Możesz oczywiście podać ją z chrupiącym pieczywem, grzankami lub mini ptysiami. W każdym wydaniu okaże się prawdziwym sztosem!
Zobacz także