PoradyTak najszybciej zawekujesz bigos. Nie zepsuje się i zachowa wszystkie wartości

Tak najszybciej zawekujesz bigos. Nie zepsuje się i zachowa wszystkie wartości

Bigos - przepis, który cię zaskoczy
Bigos - przepis, który cię zaskoczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.10.2023 08:46

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która idealnie nadaje się na zimę. Można go przygotować na wiele sposobów, ale jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem dłużej, warto go zawekować. W tym artykule podpowiemy, jak to zrobić szybko i bez użycia specjalnego sprzętu.

Choć technika ta ma długą historię, wciąż pozostaje niezwykle popularna ze względu na liczne korzyści, które niesie ze sobą. Wekowanie pozwala na zachowanie wartości odżywczych i świeżości żywności przez długi czas, bez potrzeby dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli chodzi o polskie dania, bigos, tradycyjne danie kuchni polskiej, może być zawekowany, co pozwala na jego długotrwałe przechowywanie. Dzięki tej technice można go przechowywać przez wiele miesięcy, nie tracąc swojego smaku i aromatu.

Szybkie wekowanie bigosu

Zanim przystąpicie do samego wekowania bigosu, musicie przygotować słoiki i nakrętki. Oto sposób na ich błyskawiczne wyparzenie:

  1. Najprostszym sposobem jest wyparzenie słoików w piekarniku. Wystarczy umieścić czyste słoiki w piekarniku i ustawić temperaturę na 100°C. Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę, pozostawcie je w środku przez 25 minut. Po tym czasie będą wyparzone.
  2. Nakrętki możecie zanurzyć w gorącej wodzie, umieszczając je w misce. Warto pozostawić je w gorącej wodzie przez ten sam czas, co słoiki w piekarniku, czyli 25 minut. Po wyjęciu nakrętek, dokładnie je osuszcie.

Teraz przystępujemy do wekowania bigosu, ale pamiętajcie, że powinien być jeszcze gorący. Oto kolejne kroki:

  1. Umieśćcie gorący bigos w słoikach, pozostawiając około 2 cm miejsca na górze.
  2. Zakręćcie słoiki i postawcie je do góry nogami na rozłożonym na blacie ręczniku kuchennym.

Teraz pozostaje tylko czekać. Zawekowane bigosy zostawiamy na całą noc, a rano możemy sprawdzić, czy słoiki się "zaciągnęły". Warto sprawdzić wypustkę na nakrętce - jeśli jest zaciągnięta do środka i nie unosi się pod naciskiem palca, to znak, że słoik jest szczelnie zamknięty.

Jeśli któryś ze słoików nie zaciągnął się prawidłowo, niestety, nie nadaje się do dalszego przechowywania. Niemniej jednak, możecie go bez obaw spożyć na obiad.

Przechowywanie zawekowanego bigosu

Zawekowany bigos, jak wiele innych weków, wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować jego świeżość i smak na jak najdłużej. Oto kilka wskazówek:

  • Chłodne i ciemne miejsce: Słoiki z zawekowanym bigosem przechowujcie w chłodnym i zacienionym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Doskonałe miejsce to piwnica, spiżarnia lub inne, chłodne pomieszczenie gospodarcze.
  • Stała temperatura: Unikajcie gwałtownych zmian temperatury, które mogą wpłynąć na jakość zawartości słoików. Optymalna temperatura przechowywania mieści się w zakresie od 10 do 15°C.
  • Oznacz datę: Należy datować słoiki z zawekowanym bigosem, co ułatwi wam śledzenie ich trwałości i konsumpcji w odpowiedniej kolejności.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także