Mieszam 3 składniki i robię farsz do pierogów. Rodzina zajada się bardziej niż ruskimi

Pierogi
Pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2023 11:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kochamy pierogi ruskie. W wielu domach przygotowuje się je na wigilię. Tak jest w mojej rodzinie, nie wyobrażamy sobie tego szczególnego dnia bez pierogów. W normalne dni można przygotować zupełnie inny rodzaj tego dania. Ja z trzech składników robię wyjątkowy farsz. Moja rodzina zakochała się w nich.

Klasykami polskiej kuchni są pierogi ruskie, z twarogiem oraz kapustą i grzybami. Na szczęście nie musimy się ograniczać, bo farsze mogą być różne i to od nas zależy, co wykorzystamy do przygotowania. Możemy użyć owoców, kaszy gryczanej, gęsinę lub bigos. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Pierogi to świetna okazja do tego, by przeprowadzić fajny kuchenny eksperyment. Dzisiaj przedstawię wam przepis, w którym wykorzystuję nieoczywiste składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wyjątkowe pierogi, które szybko znikają z talerza

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 ml wrzątku,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g boczku,
  • 200 g fasoli Piękny Jaś,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: dwa ząbki czosnku.
Pierogi
Pierogi© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Fasolę umyj, a następnie zalej zimną wodą. Zacznij podgrzewać, a gdy płyn zacznie się gotować, dolej jeszcze szklankę zimnej wody. Czynność tę powtórz kilka razy, by fasola stała się odpowiednio miękka. Jeśli chcesz, możesz po prostu moczyć fasolę przez całą noc, a potem ugotować normalnie. Wystudź.
  2. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
  3. Fasolę wymieszaj z boczkiem i dwoma ząbkami czosnku. Zmiel wszystko w maszynce lub za pomocą blendera. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki dodaj sól, a do szklanki z wrzątkiem masło i mieszaj intensywnie. Wlewaj miksturę do mąki i zacznij wyrabiać całość dłonią. Ugniataj ciasto przez 10 minut. Nie powinno przyklejać się ani do blatu, ani do dłoni.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  6. Zagnieć szybko ciasto i podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek bez prześwitów. Wycinaj kółka za pomocą szklanki i nakładaj na nie farsz. Zacznij formować pierogi.
  7. Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ponownego zagotowania się płynu. Wyjmuj danie łyżką cedzakową.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także