Mieszam 3 składniki i robię farsz do pierogów. Rodzina zajada się bardziej niż ruskimi

Kochamy pierogi ruskie. W wielu domach przygotowuje się je na wigilię. Tak jest w mojej rodzinie, nie wyobrażamy sobie tego szczególnego dnia bez pierogów. W normalne dni można przygotować zupełnie inny rodzaj tego dania. Ja z trzech składników robię wyjątkowy farsz. Moja rodzina zakochała się w nich.

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Klasykami polskiej kuchni są pierogi ruskie, z twarogiem oraz kapustą i grzybami. Na szczęście nie musimy się ograniczać, bo farsze mogą być różne i to od nas zależy, co wykorzystamy do przygotowania. Możemy użyć owoców, kaszy gryczanej, gęsinę lub bigos. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Pierogi to świetna okazja do tego, by przeprowadzić fajny kuchenny eksperyment. Dzisiaj przedstawię wam przepis, w którym wykorzystuję nieoczywiste składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Przepis na wyjątkowe pierogi, które szybko znikają z talerza

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 ml wrzątku,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g boczku,
  • 200 g fasoli Piękny Jaś,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: dwa ząbki czosnku.
Pierogi
Pierogi © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Fasolę umyj, a następnie zalej zimną wodą. Zacznij podgrzewać, a gdy płyn zacznie się gotować, dolej jeszcze szklankę zimnej wody. Czynność tę powtórz kilka razy, by fasola stała się odpowiednio miękka. Jeśli chcesz, możesz po prostu moczyć fasolę przez całą noc, a potem ugotować normalnie. Wystudź.
  2. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
  3. Fasolę wymieszaj z boczkiem i dwoma ząbkami czosnku. Zmiel wszystko w maszynce lub za pomocą blendera. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki dodaj sól, a do szklanki z wrzątkiem masło i mieszaj intensywnie. Wlewaj miksturę do mąki i zacznij wyrabiać całość dłonią. Ugniataj ciasto przez 10 minut. Nie powinno przyklejać się ani do blatu, ani do dłoni.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  6. Zagnieć szybko ciasto i podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek bez prześwitów. Wycinaj kółka za pomocą szklanki i nakładaj na nie farsz. Zacznij formować pierogi.
  7. Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ponownego zagotowania się płynu. Wyjmuj danie łyżką cedzakową.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej