Żona Cezarego Pazury robi obłędne pierogi. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Edyta Pazura publikuje na Instagramie najróżniejsze przepisy. Niedawno podzieliła się przepisem na pierogi. Jej danie idealnie pasuje na jesień. Tak wyjątkowego farszu na pewno nikt z was się nie spodziewał. To coś całkiem nowego.

Edyta Pazura robi najlepsze pierogi na świecieEdyta Pazura robi najlepsze pierogi na świecie
Źródło zdjęć: © Instagram | Edyta Pazura
Paulina Hermann

Pierogi to jedno z naszych dań narodowych. Uwielbiamy je jeść i przygotowywać. Najpopularniejsze są ruskie, te z twarogiem, kapustą i grzybami lub mięsem. Tak naprawdę mnóstwo jest najróżniejszych rodzajów tego przysmaku. Edyta Pazura podzieliła się swoją wersją. Postanowiła połączyć włoski przysmak ze znanym owocem. Widać, że kuchnia domowa to jej konik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Edyta Pazura pokazuje oryginalny przepis na pierogi

Dania kuchni domowej są pełne smaku i wyrazu. Od zawsze rozpieszczają nasze podniebienia, dlatego też bardzo często po nie sięgamy. Jest z czego wybierać, możemy przygotować sobie zupy, sosy, dania mączne, gulasz lub zapiekankę. Największą popularnością cieszą się jednak pierogi. Te nigdy się nie znudzą. Ich podstawą jest sprężyste ciasto wypełnione przepysznym farszem. Na szczęście nie ma od górnie narzuconego rodzaju nadzienia, więc możemy poszaleć przy przygotowywaniu. Tak właśnie zrobiła Edyta Pazura.

Żona Cezarego Pazury postanowiła wprowadzić pierogi na inny poziom. Połączyła bowiem włoską ricottę i... pigwę. Brzmi to dosyć osobliwie, ale obywa produkty świetnie do siebie pasują i się dopełniają. Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkowe pierogi, które świetnie pasują do jesiennej aury.

Przepis na pierogi Edyty Pazury

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki,
  • 200 ml wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 2 pigwy,
  • 250 g ricotty,
  • miód,
  • cukier waniliowy,
  • świeża mięta.
Edyta Pazura robi pierogi
Edyta Pazura robi pierogi © fot. Instagram

Sposób wykonania:

  1. Umyj pigwę, obierz i usuń z niej gniazda nasienne. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
  2. Włóż owoc do głębokiej patelni, podlej wodą i posłódź cukrem wanilinowym oraz miodem. Duś pigwę przez pół godziny.
  3. Na stolnicę lub do miski przełóż mąkę, wbij do niej jajko, dolej olej i dosyp sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Od czasu do czasu podlewaj wszystko wodą. Masa powinna być miękka i elastyczna.
  4. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka.
  5. Do pigwy dodaj posiekaną miętę i ricottę. Zamieszaj. Nakładaj farsz na ciasto i ulep pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej