Moja ciocia nie gotuje rosołu na kurze. Używa innego mięsa i każdy się oblizuje

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Zwykle gotujemy go na kurze, ale istnieje też wiele innych, równie pysznych wersji, na przykład na gęsinie. Moja ciocia zdradziła mi rewelacyjny przepis.

Moja ciocia nie gotuje rosołu na kurze. Używa innego mięsa i każdy się oblizujeRosół z gęsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Choć gęsina nie jest mięsem, które gości na naszych stołach codziennie, to zyskuje coraz większe uznanie w kuchni. Jednym z najsmaczniejszych sposobów jej przyrządzenia jest tradycyjny gęsi rosół. Jak osiągnąć wyjątkowy smak tej zupy? Warto poznać przepis na to danie i odkryć, dlaczego gęsina robi furorę nie tylko w okolicach Dnia Świętego Marcina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Dzień Świętego Marcina, który przypada na 11 listopada, ma swoje kulinarne tradycje związane z gęsiną. Wtedy to ptaki te są najbardziej tłuste i soczyste, co sprawia, że idealnie nadają się do gotowania. Dlatego właśnie gęś zyskała swoją niezwykłą popularność w okresie tego święta. Dla wielu jest to doskonała okazja, by cieszyć się smakiem soczystego mięsa z chrupiącą skórką i aromatycznym sosem.

Gęsi rosół - smak i zdrowie w jednym

Gęsi rosół to nie tylko pyszna zupa, ale także naturalny lek na przeziębienie. Stanowi doskonałą bazę do innych zup i sosów. Możemy przygotować go na bazie różnych części gęsiny, takich jak skrzydełka, szyjka czy korpus. Warto także wykorzystać gęsie podroby, by podkręcić smak dania. Dodatek boczku sprawi, że rosół nabierze interesujących smakowych niuansów, a upieczone gęsie kości sprawią, że wywar stanie się głęboko aromatyczny.

Aby osiągnąć wyjątkowy smak, rosół powinno się gotować przez długi czas, by pozwolić wszystkim składnikom przeniknąć do wywaru. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego aromatu i smaku. Ponieważ gęsina jest dość tłusta, pozwala na stworzenie stężałego tłuszczu, który można oddzielić i wykorzystać w innych potrawach.

Gęsi rosół – przepis mojej cioci

Moja ciocia to prawdziwa mistrzyni kuchni. Jej gęsi rosół jest tak pyszny, że każdy, kto go spróbuje, zakochuje się w nim od pierwszego spróbowania.

Składniki:

  • 1 gęś (ok. 3 kg),
  • 3 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:

  1. Najpierw dokładnie płuczę mięso, a potem starannie je osuszam.
  2. Kolejnym krokiem jest umycie, obranie i pokrojenie na większe kawałki warzyw korzeniowych.
  3. Cebulę i czosnek obieram, a następnie przekrawam na pół.
  4. Następnie, w dużym garnku wlewam zimną wodę i dodaję gęsinę, pokrojone warzywa, kilka listków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, sól oraz pozostałe przyprawy.
  5. Całość doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem przez przynajmniej 2 godziny.
  6. Co jakiś czas dbam o to, aby usunąć z wywaru szumowiny.
  7. Na koniec, gotowego rosołu podaję z mięsem, które starannie obieram z kości, i aromatycznym makaronem.

Gęsi rosół to wyjątkowe danie, które może zachwycić każde podniebienie. Jego smak i aromat przypomina nam tradycję Świętego Marcina, ale warto przygotowywać go również w innych okresach roku. To danie nie tylko cieszy nasze kubki smakowe, ale także wspomaga nasze zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie