Polacy popełniają karygodny błąd. Parówki zamieniają się w truciznę

Parówki to popularny produkt spożywczy, który często jest przygotowywany w pośpiechu. Niestety, wiele osób popełnia przy tym błędy, które mogą sprawić, że parówki stają się suche, pękają lub nawet stają się szkodliwe dla zdrowia.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Denny Gruner
Marcin Michałowski

Gotowanie parówek wydaje się być czynnością prostą, bez większego ryzyka popełnienia błędów. Jednak okazuje się, że to mylne przekonanie. Przygotowując kiełbaski, można popełnić wiele kulinarnych grzechów, które nie tylko wpływają negatywnie na ich smak, ale także potrafią zaszkodzić zdrowiu. Przeczytaj, na jakie błędy powinniśmy uważać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Parówki - smaczny dodatek do wielu potraw

Parówki są nieodłącznym elementem wielu polskich domów. Dostępność różnych rodzajów kiełbasek w sklepach spożywczych sprawia, że często goszczą one w naszych lodówkach. Choć nie są to produkty szczególnie zdrowe, Polacy sięgają po nie chętnie, bo przygotowanie jest szybkie i proste. Jednak warto zwrócić uwagę na to, co konkretnie wybieramy z półki sklepowej.

Parówki i ich skład

Najważniejszym elementem parówek powinno być mięso, a najlepiej, gdy jego zawartość wynosi co najmniej 70-80 procent całości. Warto unikać produktów, w których składzie znajduje się mięso oddzielane mechanicznie (MOM), czyli po prostu odpady takie jak ścięgna, chrząstki, tłuszcz, błony, rozdrobnione kości, a czasem nawet pióra i pazury.

Niestety, wiele parówek zawiera niezdrowe dodatki, takie jak azotyn sodu (E 250) i azotan sodu (E 251), które mogą szkodzić zdrowiu. Ponadto, niektóre parówki zawierają cukier i fosforany, które również nie wpływają korzystnie na nasz organizm.

Jak uniknąć błędów podczas gotowania parówek

Gotowanie parówek wydaje się być zadaniem prostym, jednak wiele osób popełnia przy tym czynności, które negatywnie wpływają na smak i jakość parówek, a nawet na ich wartość odżywczą. Oto kilka wskazówek, które pomogą uniknąć błędów podczas gotowania parówek:

  1. Parówki najlepiej wyjąć z lodówki na 20-30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu nabiorą więcej smaku, a ryzyko pękania skórek w trakcie gotowania zostanie zminimalizowane.
  2. Parówki wkładamy do wrzątku, a nie do zimnej wody. Zapobiega to utracie smaku.
  3. Jeśli parówki są zapakowane w plastikową folię, należy ją usunąć przed gotowaniem.
  4. Parówek nie powinno się gotować zbyt długo. Czas gotowania często podawany jest na opakowaniu. Zazwyczaj małe parówki gotuje się 3-5 minut, a większe od 5 do 7 minut. Długotrwałe gotowanie, szczególnie tych zawierających azotany i azotyny, może prowadzić do powstania szkodliwych substancji, takich jak nitrozoaminy, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów, głównie jelita grubego, żołądka, wątroby i nerek.

Warto zwracać uwagę na to, jakie parówki wybieramy, a także na sposób ich przygotowania. Unikanie błędów podczas gotowania może sprawić, że będą one smaczniejsze i bardziej zdrowe dla naszego organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej