Nie wylewaj pod żadnym pozorem. Oto trzy rzeczy, które uratują zbyt słony rosół

Rosół to bez wątpienia nasze narodowe dobro, które ma honorowe miejsce na stole podczas niedzielnych i świątecznych obiadów. Dzięki niemu jesteśmy w stanie się rozgrzać, a do tego pomaga nam podczas najróżniejszych infekcji. Czasem jednak zdarza się, że rosół wychodzi za słony. Nie musisz go wylewać, zupę da się w prosty sposób uratować.

Sposób na przesolony rosółSposób na przesolony rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aga7ta
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Co zazwyczaj przychodzi nam na myśl, gdy zupa jest za słona? Wiele osób usilnie próbuje rozcieńczyć wszystko wodą. Jednakże nie tędy droga, jeśli postępujesz w taki sposób, popełniasz ogromny błąd. Rosołu też nie musisz wylewać. Nie martw się, zasolona zupa to nie jest jeszcze koniec. Możesz ją w bardzo prosty sposób uratować i wyciągnąć z niej głębię smaku. Pomogą ci trzy bardzo proste triki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Rosół wyszedł za słony? Pod żadnym pozorem go nie wylewaj

Jak uratować zasolony rosół? To bardzo proste! Pierwszą rzeczą, jakiej potrzebujesz jest surowy, obrany ziemniak. Warzywo świetnie chłonie sól, więc wystarczy, że chwilę podgotujesz go w wywarze. Wystarczy maksymalnie pięć minut i od razu poczujesz różnicę.

Możesz też użyć ryżu. Włóż woreczek z produktem do gotującego się rosołu i gotuj do momentu, w którym zacznie pęcznieć. Minus jest taki, że ryż może sprawić, iż rosół stanie się mętny. Temu też można zaradzić - przepłucz wcześniej torebkę zimną wodą, by pozbyć się skrobi.

Rosół
Rosół

Został jeszcze jeden sposób. Ten wydaje się być bardzo osobliwy i możesz mieć przed nim pewne obiekcje. Z zasolonym rosołem pomoże ci białko jajka. Tak, to białko, którego używasz do ciast i z którego robisz sztywną pianę. Wlej je do gorącego rosołu i poczekaj, aż się zetnie. W tym czasie białko zacznie zbierać nadmiar przypraw. Poczekaj chwilę i od razu wyciągnij produkt. Efekt zauważysz od razu.

Kiedy solić rosół?

Jak wiemy, ulubiona zupa większości Polaków uwielbia sól, a podejścia do jej dodawania są naprawdę różne. Jedni są zdania, że należy ją sypać na początku, inni dosypują ją pod koniec gotowania. Okazuje się, że ta druga szkoła jest poprawna. Chodzi o to, że sól zamyka mięsne włókna, przez co esencja nie dostaje się do wywaru, zamiast tego rosół staje się zbyt słony. Sól dodajemy wtedy, gdy mięso zmięknie.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu